Múky zo semien a melivá

O mastných kyselinách a „múkach zo semienok“

Oleje a tuky pozostávajú z rôznych mastných kyselín:
– Nasýtené mastné kyseliny
– Mononenasýtené mastné kyseliny (omega-9)
– Polynenasýtené mastné kyseliny (omega-3 a omega-6)

Z tu vymenovaných polynenasýtených mastných kyselín ( omega-3 a omega-6) v podstate zohrávajú úlohu vitamínov pre fungovanie nášho organizmu. Vytvárajú sa z nich vo veľkom množstve rôzne hormóny, ktoré prenikajú celým telom. Z pomedzi týchto hormónov sú aj zlé aj dobré, t.j. ktoré spôsobujú zápaly a ktoré utišujú zápaly. Či vzniknú zlé alebo dobré hormóny v našom tele, závisí to predovšetkým od pomeru omega-3 a omega-6 , ktoré príjme náš organizmus každodennou stravou. Najvhodnejšie je, ak z oboch mastných kyselín konzumuje v rovnakom množstve.

V našom organizme z EPA a DHA, ktoré sa nachádzajú v omega-3, pochádzajúce výlučne len z morských živočíchov, vznikajú dobré hormóny. Z omega-3 rastlinného pôvodu, ktorá obsahuje mastnú kyselinu ALA (kyselina alfa-linolénová) sa priamo nič nevytvorí.
Najviac omegy-6 nájdeme v rastlinných olejoch a semienkach, z ktorých nepriamo vznikajú zlé, zápaly generujúce hormóny, ak ich konzumujeme vo veľkom množstve.

Je veľmi dôležité pochopiť aj to, že vzhľadom na to, že omega-3 a omega-6 sú v podstate vitamíny, sú potrebné pre nás len v malom množstve. Je to aj preto dôležité, lebo obidve kyseliny sú dosť instabilné, a keď ich konzumujeme vo veľkom množstve, do značnej miery spôsobujeme zbytočne oxidatívny stres nášmu organizmu! 5 gramov denného príjmu omegy-6 je dostatočný pre náš organizmus. Oproti tomu, jeden priemerný západný človek ju konzumuje 30 gramov za deň, a z omegy-3 fakticky ani gram. To je jeden z hlavných príčin súčasných chorôb, t.j. civilizačných chorôb, pretože ich následok je chronický zápal celého organizmu! Mastné kyseliny omega-6 sa vo veľkom množstve nachádzajú predovšetkým v rastlinných olejoch a semienkach. Ich konzumáciu sa preto oplatí redukovať…

Niekoľko údajov o obsahu omegy-6:
– 10dkg slnečnice obsahuje 21gr omegy-6
– 10dkg tekvicových semien obsahuje 21gr
– 1 polievková lyžica (10ml) slnečnicového oleja 4gr
– 1 polievková lyžica (10ml) oleja hroznových semienok 7gr
– 1 polievková lyžica oleja tekvicových semienok 4gr

Je teda dobre vidieť, že veľmi ľahko sa môže dostať denná konzumácia omegy-6 nad 5 gramov. Hlavne predovšetkým vtedy, ak doma pečieme rastlinný olejom a konzumujeme rôzne semienka ( výnimku tvorí kokosový olej – aj to je rastlinný olej -, resp. tuk – , ktorý neobsahuje omegu-6, a sem patrí aj olivový olej, ktorý obsahuje malé množstvo).

Zodpovedajúcim množstvom omega-3 je možné eliminovať veľké množstvo omega-6, respektíve aj k produkcii dobrých hormónov je nepostrádateľný. Vhodné omega-3 mastné kyseliny sú EPA a DHA. Tieto sa nachádzajú výhradne v potrave morského pôvodu. Kvôli znečisteniu morí, pre pravidelný konzum sa doporučuje ju zabezpečiť vo forme rybieho oleja alebo z oleja morských rias. Mastná kyselina omega-3 ( nachádzajúca sa vo vlašskom orechu, ľanonových semienok a repky (canola), je len málo efektívna a ich prílišný konzum môže nabúrať hormonálnu rovnováhu!).

Praktické odporúčanie:

  • Varme len v oleji, s nízkym obsahom omega-6: olivový olej, kokosový olej, palmový olej, živočíšne tuky, ghee, tee maslo.
  • Z olejnatých semienok konzumujme len také, ktoré obsahujú málo omegy-6, aj to primerane: mandle, turecké lieskové orechy, makadámové orechy, omega-semienká (OmegaMag) – posledné dva takmer neobsahujú omegu-6.
  • Konzumujme denne 2-5 gramov oleja s obsahom EPA a DHA. Vhodné je ich zabezpečiť z rôznych rybích olejov. Pri výbere vždy treba mať na zreteli obsah EPA DHA, a nezávisle od doporučenej dávky nachádzajúci sa na výrobku, konzumujme vždy toľko, aby denná min.dávka bola 1500mg EPA a min. 750mg DHA!

Pre udržanie zdravia je dôležitým kritériom aj to, aby sme konzumovali stravu s nízkym glykemickým indexom a nízkym indexom nasýtenosti (GI a GL), a v podstate málo uhľohydrátu! Zvyčajne to môžeme dosiahnuť tak, že rôzne klasické múky zameníme rôznymi melivami semienok. Avšak, v tomto prípade vzniká ihneď riziko nadmernej konzumácie omega-6. Existujú ale také MÚKY ZO SEMIENOK, z ktorých klasickým lisovaním za studena vyžmýkali väčšinu omega-6. Tieto múky okrem toho, že obsahujú len málo omegy-6, lepšie poslúžia aj ako náhrada, lebo sa dajú zomlieť na jemnejšiu štruktúru k vôli už menej prítomnému oleju. Ich užitočná nutričná hodnota (vitamíny rozpustné vo vode, stopové prvky, vláknuiny, bielkoviny) je dvojnásobok oproti tým semienkovým melivám, u ktorých nepoužili technológiu lisovania za studena. Ich obsah uhľohydrátu je zanedbateľný ( oproti ovseným vločkám, obsahujú iba 20%).

Múky sú na 100% bez gluténu, a neobsahujú ani lektíny! Je to preto dôležité, lebo každá existujúca obilnina ( ryža, ovsené vločky, amarant, quinoa aj sója!), obsahuje lektíny, ktoré keď konzumujeme pravidelne, robia črevá priepustným.

Mnoho krát obyčajné melivá semienok nazývajú múkou (napr. kokosová, ľanová), preto pri kúpe meliva akéhokoľvek semienka, prekontrolujme na balení obsah tuku daného výrobku. Ak tento obsah je vyšší ako 20%, alebo nie je vyznačené, že bol „lisovaný za studena“, potom je to obyčajné melivo, a nie ozajstná múka!
Obsah oleja je typicky medzi 8-15%, u múky semienok, lisované za studena, zatiaľ čo melivá semienok v priemere s vysokým obsahom omega-6, obsahujú približne 50% oleja (tuku).

Hoci ľanový olej takmer neobsahuje omegu-6, nedoporučuje sa ho použiť na pečenie, lebo v oleji ľanových semienok nad 105°C vznikajú škodlivé látky.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


tri + 2 =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť