V súčasnosti považovaná hraničná hodnota krvnej hladiny cukru, je nebezpečne vysoká

 

Zdroj:Life Extension Magazine 2011 január
Slovenský preklad: Ing. Imrich Galgóczi
Komentár: Mezei Elmira

Je fatálnou chybou domnievať sa, že mierne zvýšená krvná hladina cukru nespôsobuje vážne deštrukcie u človeka. Jedným z dôvodov tohto nedorozumenia sú tí lekári, ktorí už dávno zastarané hladiny cukru v krvi, ešte stále považujú za normálnu. Títo lekári si neuvedomujú, že aj najmenší extra krvný cukor (glukóza) môže vyvolať také smrteľné ochorenie, ktoré pri západných civilizačných chorobách sú zázemným faktorom chorôb súvisiace s vekom. Takže dnešný človek zomiera na komplikácie vyplývajúce z cukrovky bez toho, aby vedel: má príliš vysokú krvnú hladinu!

My už dávno tvrdíme, že väčšina starších ľudí, v porovnaní s normálnou krvnou hladinou, má zvýšenú hladinu cukru v krvi. Hlavnú prúd medicíny nakoniec prijala a potvrdila toto naše tvrdenie, lebo neustále znižujú oficiálne prijatú hornú hladinu krvného cukru na lačno.

Ako sa zhromažďujú ďalšie a ďalšie dôkazy, je stále jasnejšie, že starnúci ľudia sa musia uchýliť k radikálnym nástrojom aby udržali krvnú hladinu cukru na lačno v bezpečnej zóne.

Glukóza je taká, aký je benzín
Prvoradým zdrojom energie nášho tela je glukóza (hroznový cukor, alebo dextróza). Využívajú ju všetky naše bunky, a keď je jej nedostatok, náš organizmus sa zablokuje, ako nejaké auto, ktorému došiel benzín. Ak glukóza sa primerane využije, naše bunky efektívne produkujú energiu. Ako klesá inzulínová citlivosť buniek, v krvi sa nazhromažďuje nadbytok glukózy. Podobne ako vyliaty benzín, nadbytok glukózy taktiež vytvára výbušné prostredie, z ktorého neustále šľahajú oxidatívne a zápalové plamene.

Nevyužité množstvo glukózy podieľajúca sa pri tvorbe energie, organizmus premieňa na triglyceridy, ktorý sa uskladňuje buď ako nežiaduci telesný tuk alebo na steny ciev formou plakov.
Keď do auta tankujeme benzín, po naplnení nádrže už ďalej nenapĺňame benzín. Väčšina ľudí stále však ďalej dopĺňa glukózou do seba bez konca, a nezaoberá sa so smrteľnými dôsledkami. Nadbytok glukózy nemilosrdne vstúpi do reakcie s bielkovinami organizmu, spôsobiac tým nežiaduce glykácie (molekuly cukru prilipnú na vlákniny bielkovín, čo vedie k mutácii bielkovín), a pomáha tým vzniku chronických zápalov a škodlivých voľných radikálov.

Meniaca sa definícia cukrovky 2. typu
V slovníku medicíny, cukrovku definujú, ako stav, v ktorom organizmus nevie regulovať hladinu cukru v krvi, a jej dôsledkom je príliš veľa glukózy v krvi. Polemika sa točí okolo pojmu „koľko je príliš vysoká“ hladina krvného cukru? Takmer 40 rokov sme jednoznačne tvrdili, že krvná hladina na lačno musí byť pod 5,5 mmol/l. Oficiálna medicína v rokoch medzi 1979-1997 tvrdila, že jedným z kritérií pre zistenie cukrovky je 7,7 mmol/l na lačno, alebo vyššia hodnota, meraná v dvoch rôznych časoch.

V roku 1997 oficiálna medicína zmenila svoje stanovisko, a pre stanovenie diagnózy cukrovky ako choroby, stanovila hodnotu 7 mmol/l na lačno. Okrem toho, Americké Združenie Diabetikov stanovila kritérium hladiny glukózy krvi na lačno v hodnote 6,1 mmol/l, ktorú v r. 2003 revidovala tak, ako sme to už pôvodne hovorili, že krvná hladina glukózy na lačno nemôže byť nad 5,5 mmol/l.

Problémom je to, že my už na základe súhrnu výsledkov vedeckých prác vieme, že v skutočnosti optimálna hladina glukózy krvi na lačno sa pohybuje medzi 3,9 a 4,7 mmol/l. Hladina nad 4,7 mmol/l už predstavuje zvýšené riziko na vznik srdcového infarktu. Tento údaj bol preukázaný na vzorke 2000 mužov, kedy 22 rokov merali hodnotu krvného cukru na lačno. Ohromujúce výsledky ukazovali, že muži s hladinou cukru v krvi na lačno nad 4,4 mmol/l, mali o 40% vyššiu šancu na úmrtnosť dôsledkom srdcovocievnych chorôb. Vedci, ktorí riadili toto štúdiu napísali, že „hladina cukru krvi na lačno, meraná na hornej hranici normálneho rozmedzia, je dôležitým samostatným ukazovateľom srdcovo cievnej úmrtnosti navonok zdravých mužov, ne-cukrovkárov v strednom veku.“ Takže oplatí sa prezrieť posledné výsledky laboratórneho merania, že ako stojíme z tohto pohľadu. Hodnota cukru krvi na lačno musí byť pod 4,77 mmol/l.

Prečo je nebezpečný nadbytok krvného cukru?
Cukor viacerými spôsobmi poškodzuje bunky a je dôvodom viacerých chorôb. V jednom štúdiu u sledovanej skupine ľudí, ktorým počas kontrolovaného obdobia znížili kalorický príjem, ich krvná hladina cukru na lačno sa znížila na 4,1 mmol/l. Tie isté výsledky dostali aj v štúdiách na zvieratách, kde znížený kalorický príjem spôsobil značný pokles hladiny krvného cukru a predĺženie života.

Je vedecky dokázané, že zníženie kalorického príjmu znižuje riziko chorôb súvisiace so starnutím a spomaľuje proces starnutia. Jedným z príčin môže byť pokles krvného cukru a inzulínu, čo je odozva organizmu na nižší kalorický príjem.

V jednom štúdiu, za účasti 33 230 mužov preukázali, že vysoká hladina krvného cukru predstavovala samostatný korelačný vzťah so zvýšenou rakovinou zažívacieho traktu o 38% . Podľa výsledkov iných štúdií, cukrovkár môže počítať od toho s ešte väčším rizikom vzniku rakoviny.

Cukrovkári trpia s tak hroznými cievnymi poruchami, že podľa niektorých odborníkov koronárne oklúzie a diabetes by mali byť klasifikované ako rovnaké choroby. Inými slovami povedané, ak niekto má diabetes, je takmer isté, že bude mať koronárnu kalcifikáciu.

Nedávno vykonaná štúdia za účasti 1800 ľudí, ktorých sledovali desať rokov, ukázala, že frekvencia výskytu ischemickej choroby srdca bol rovnaký v stave pred diabetom, ako už vstave existujúceho diabetu, t. j. u cukrovkárov. Autori štúdia poznamenali, že v porovnaní so skupinou s normálnou hladinou cukru v krvi, zvýšená hladina krvného cukru na lačno vo veľkej miere zvýšila riziko:

„Včasná kontrola krvného cukru z pohľadu prevencie a liečenia ischemickej choroby srdca, je nevyhnutná.“

Ako človek starne, súbežne so zhoršením zdravotného stavu, vo všeobecnosti mu rastie aj hladina krvného cukru na lačno. V štandardných laboratórnych hodnotách je ešte horná hladina 5,5 mmol/l je prípustná, hoci najefektívnejšia omladzujúca terapia – zníženie kalórie-, zníži krvný cukor na lačno na hodnoty 3,9 – 4,7 mmol/l. Nedávne výskumy preukázali, že ak hodnoty na lačno udržiavame v tomto intervale, a zvýšenie hladiny po jedle v porovnaní s predošlou (3,3-4,7) neprevýši 2,2 mmol/l, môžeme tým pozitívne ovplyvniť gény, zodpovedné za dlhú životnosť.

Nebezpečenstvá vysokej hladiny krvného cukru sú tak zrejmé, že Medzinárodná Federácia Diabetu upozornila tých ne-cukrovkárov, u ktorých hladina krvného cukru po jedle prevyšuje 7,77 mmol/l ( obyčajne sa meria 2 hodiny po jedle), že majú značne zvýšené riziko na rad chorôb, ako sú napríklad:
• Poškodenie na sietnici oka
• uzatvorenie tepny
• oxidačný stres
• zvýšenie hladiny zápalu
• dysfunkcia endotelu (vnútorné steny ciev)
• znížený koronárny prietok krvi
• zvýšené riziko rakoviny
Aké je z toho ponaučenie? To, že prísnou kontrolou krvnej hladiny môžeme znížiť riziko chorôb súvisiace so starnutím a možno aj samotný proces starnutia.

Väčšina ľudí sa nachádza v štádiu pred cukrovkou?
Po analýze viac tisíc výsledkov laboratórnych testov sme došli k záveru, že viac než 75% populácie medzi 40 a 50 rokov, trpí nejakou pre-diabetickým stavom súvisiacou poruchou dôsledkom zvýšenej hladiny krvného cukru. Tieto problémy môžu mať navonok neprejavujúce charakter – poškodenia obličiek, abnormálna proliferácia buniek ( rozmnožovanie buniek a tvorba nového tkaniva), alebo vnútorné poškodenie steny ciev, alebo rýchla, náhla srdcová smrť. Mladý a zdraví ľudia disponujú obyčajne optimálnou krvnou hladinou, ale pribúdajúcimi rokmi začne pomaly narastať. Údaje ukazujú, že mierne zvýšená „normálna“ hladina krvného cukru znamená nezanedbateľné riziko vzniku choroby. Ale väčšine z nich sa dá predísť vhodnými preventívnymi opatreniami.

Elmira Mezei: Vybavme naše telo proti nadbytočnému množstvu glukózy!
Oproti odporúčanému užívaniu v pôvodnom článku (stravovacie doplnky a napr. extrakt enzýmov na rozklad sacharidov z bielej fazule a morských rias, ako aj špeciálne rošty,…) rozumne aplikovanou paleo diétou nádherne môžeme kontrolovať našu krvnú hladinu. Konzumáciou väčšieho množstva čerstvej zeleniny, ovocia, kvalitných živočíšnych bielkovín ( mäso, ryby, a vajíčka) v značnej miere môžeme znížiť množstvo prijatej kalórie, a zanedbaním sacharidov, škrobov a iných rýchlo absorbovaných uhľohydrátov môžem oslobodiť náš organizmus od natoľko škodlivého uhľohydrátového zaťaženia. Konzumáciou menších dávok jedla s nižšou kalorickou hustotou môžeme dosiahnuť pre nás optimálnu telesnú váhu, a hladinu krvného cukru v bezpečnom rozmedzí. Táto diéta sa najefektívnejšie, preventívne môže používať, a už v prípade vzniku cukrovky 2.-ho typu, môže priniesť vážne zlepšenie zdravotného stavu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť − = 3

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť