RECEPTY

Pomarančovo-kakaové kokosové gulôčky
(keto recept)

Ingrediencie k 14 kusom gulôčok:
50 g lúpané a mleté mandle (opcionálne orechy)
100 g strúhaný kokos
20 g holandský kakao prášok (20-22%-ný)
75 g kokosový tuk – mäkký
60 g eritrit v práškovom stave
25 g uvarená presso káva
3 g strúhaná kôra pomaranču

Všetky elementy dôkladne pomiešame, z masy vytvoríme 14 guľôčok, a do servírovania ich uskladňujeme v chladničke.

Kokosová kaša (keto recept)

Ingrediencie:
15 g skorocel indický (Psyllium Husk)
100 g kokosové mlieko ( napr. z kokosovej smotany)
10 g kokosový tuk
20 g erirtit ( podľa chuti, môže byť aj polovička dávky)
10 g mak mletý
2 g mletá škorica

Skorocel indický rozmiešame v kokosovom mlieku, pridáme ešte cca 1 dcl vody, kokosový tuk, eritrit, a celé zohrejeme. Servírujeme posypanú makom a škoricou.

Makové keksíky plnené čučoriedkovým džemom

(40 min; pre 5-6 osôb)

Ingrediencie
• 15 dkg Arrowroot prášokkeksík
• 2 dkg tápiókový škrob
• 6 dkg mletých orechov (pôvodne kešu orechy)
• 1 čl. skorocelu indického ( Psyllium Husk)
• 6 dkg maku ( celý)
• ¼ čl. sóda bikarbóny jedlej
• štipka soli
• 8 dkg eritritolu ( vo forme prášku)
• 3 vaječné žĺtky
• 1 kôra organického citrónu
• 3 pl. citrónovej šťavy
+
• 1-2 pl. vody – ak je potrebný
• trošku Arrowroot prášku alebo skorocelu indického na vyvaľkanie

Náplň:
cca 2 dl čučoriedkokvého džemu

Postup
Suché ingrediencie zmiešame, pridáme vaječné žĺtky, mäkký kokosový olej ( dosiahneme ho miernym zohriatím), citrónovú šťavu, a hniesime ( ak by zmes bola príliš drobivá, pridáme 1-2 pl. vody). Pred vyvalkaním dosku posypeme arrowroot práškom, zmes vyvalkáme na 3-4 mm hrúbku, tvar keksíkov vykrajujeme formičkami, a umiestnime ich na plech vyložený papierom na pečenie. Do predohriatej rúry pečieme 10-12 pri 180°C, potom ich necháme úplne vychladnúť. Ak sú už vychladnuté, lekvárom zlepíme keksíky po dvoch kusoch, ktorú vložíme do uzavretej krabice, a necháme ich mäknúť aspoň jeden deň.

 

Kokosovo-citrónové salóniky

Potrebujeme:salóniky2

• 8dkg strúhaného kokosa
• 1dl kokosového mlieka
• 2pol.lyžice kokosovej masti
• 10 kvapiek citrónovej arómy, alebo nastrúhaná kôra z polovice citróna

V mlynčeku alebo v krájači spracujeme všetky ingrediencie na homogénnu zmes. Necháme vychladnúť , aby bola lepšie spracovateľná, rukami formujeme oválne salónky, pomocou špáratiek ich namáčame do čokoládovej polevy a necháme na chladnom mieste stuhnúť.
Recept čokoládového polevu viď nižšie!

 

Želé salóniky s pomarančovou príchuťou

Potrebujeme:salóniky macane
• 2dl čerstvej pomarančovej šťavy
• 3,2dkg eritritu
• 3dkg potravinárskej želatíny
(10 ks)

Pomarančovú šťavu v malom hrnčeku zohrejeme, môžeme pridať aj dužinu z pomaranča . Ked´je vlažná primiešame sladidlo a odstavíme z ohňa a primiešame potravinársku želatínu a dôkladne spracujeme. Pri tomto kroku je veľmi dôležite, aby tekutina nebola horúca, ale len vlažná v opačnom prípade sa želatína zničí a tekutina nezhustne. Celú zmes vylejeme do bonbonierovej silikonovej formi a necháme vychladnúť a stuhnúť v chladničk., Na druhý deň môžeme bez problémov bonbónikmi pracovať. Pomocou špáratiek ich ponorime do kakaovej polevy ,ktorú na chladnom mieste necháme stuhnúť .
Recept čokoládového polevu viď nižšie!

Poleva – čokoládová

Potrebujeme:
• 8dkg kokosového mlieka
• 2dkg eritritu
• 12dkg kokosovej masti
• 3dkg kakaového prášku

Kokosové mlieko vlejeme do hrnca, pridáme sladidlo a varíme za stáleho miešania dovtedy, kým sa sladidlo neroztopí, následne odstavíme a postupne na dva krát primiešame kokosovú masť, kým nedostaneme homogénnu hmotu. Ako posledný krok, primiešame kakaový prášok a celé miešame na hladký krém. Ak poleva stuhne, pred použitím ju jednoducho zohrejeme a môžeme používať na namáčanie saloniek, zbytok vlejeme do silikónovej bonbonierovej formy a necháme stuhnúť v chladničke, na druhý deň máme chutné bonbóny.

 

Slané karfiolové pagáčiky

Potrebujeme :
• 50 dkg duseného karfiolu
• 3 vajcia
• 2 dkg kokosovej múky
• 1,5 dkg skorocel indický (psylliuk husk)
• 1 kl. kurkumový prások
• 1 kl. soli
• 3 ks novej cibuľky, krájanej na drobno

Dusený karfiol, vajcia, kokosovou múkou, so skorocelom indickým, kurkumou a soľou, vložíme do kuchynského mixéra a spracujeme, pridáme pokrájanú cibuľu a zmes necháme postáť asi 10 minút. Rúru predhrejeme na 200 stupňov a zo zízkanej zmesy polievky lyžicové množstvo vložíme na plech, ktorú sme vyložili papierom na pečenie a celé pečieme do zlatista asi 30 min. Je to jednoduchý, dokonalý a praktický snack pre každú príležitosť. Dobrú chuť!

 

Pomarančovo-tekvicová polievka

Potrebujeme:
• 1kg tekvica na pečenie
• 30dkg mrkva
• 1cibuľa
• soľ, ml.čierne korenie
• curry prášok
• muškátový orech-mletý
• šťava z 3 pomarančov
• 4 káv. lyž.tekvicový olej
• hrstka ošistených a opražených tekvicových semienok

Tekvicu dobre umyjeme, pozdĺž rozkrojíme, semienka vydľabeme. Polovice vložíme na plech a pečieme 30 min. pri 180°C vo vopred zohriatej rúre. Očistenú mrkvu a cibuľu nakrájame a podlejeme toľkou vody aby sa zelenina ponorila, a dáme variť. Osolíme, koreníme, pridáme curry prášok, muškátový orech – všetko podľa chuti, a dusíme do mäkka.
Upečenú tekvicu lyžičkou vydľabeme a pridáme k cibuli a mrkve a vymixujeme do krémovita. Primiešame pomarančovú šťavu , a keď je polievka hustá, podľa potreby ju zriedime a dochutíme, ešte raz prevaríme a servírujeme do misiek. Vrch pokvapkáme tekvicovým olejom a posypeme tekvicovými semienkami.

Potrebujeme:
• 8dkg kokosového mlieka
• 2dkg eritritu
• 12dkg kokosovej masti
• 3dkg kakaového prášku

Kokosové mlieko vlejeme do hrnca s hrubším dnom , pridáme sladidlo a varíme za stáleho miešania dovtedy, kým sa  sladidlo neroztopí, následne odstavíme z ohňa, a postupne -na dva krát, primiešame kokosovú masť , takto dostaneme homogénnu hmotu ingrediencií . Ako posledný krok bude primiešanie kakaového prášku a všetko vymiešame  na hladký krém. Ak poleva stuhne, pred použitím jednoducho zohrejeme a môžeme používať na namáčanie saloniek, zbytok vlejeme do silikónovej bonbonierovej formy a necháme stuhnúť v chladničke, na druhý deň máme chutné bonbóniky.

 

Domáci pečeňový krém

Domáci pečeňový krém
Potrebujeme:
 2 pl.husacia alebo kačacia masť
 2 ks stredných cibúľ
 40 dkg očistenú kuraciu pečeň
 1 čl. morskej alebo Himalájskej soľ
 1 pl. sušenej majoránky
 čierne korenie podľa chuti

Pokrájanú cibuľu vo väčšej panvici skaramelizujeme na masti. Pečeň z obidvoch strán bohato posypeme majoránkou, mierne čiernym korením a vložíme do panvice na cibuľu a pod pokrývkou pečieme asi 6-8 min. Odstavíme z ohňa a osolíme, ponorným mixérom rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnúť. Krém podávame plnený do zeleniny alebo je výborný do sendvičov na raňajky.

 

Panenka dusená na červenom víne so 7 koreninami a zeleninovými kroketkami

Panenka dusená na červenom víne so 7 koreninami a zeleninovými kroketkami

Potrebujeme¬:
• 2pol.lyž.kokosovej masti
• 1veľká nakrajaná cibuľa
• 4 strúčiky cesnaku
• 2 pol. lyž. dijonskej horčice
• 80 dkg na plátky nakrájanej panenky
• 1 bobkovy list
• ½ čaj. lyž.kmínu
• 6 ks borievky
• 1 čaj.lyž.mletého tymiánu
• soľ, mleté čierne korenie podľa chuti
• 1 čaj.lyž. majoránky
• 1čaj.lyž.kurkumy
• 2dl kvalitného suchého červeného vína

• Krokety

• 20dkg karfiolu
• 15 dkg brokolice
• 30 dkg tekvice na pečenie
• 2 strúčiky cesnaku, pol.lyž.kokosovej masti
• soľ podľa chuti
• 3-4 vajíčka
• 1,2dkg sezamovej múky
• 8g skorocel indický (psyllium husk)
• 3dkg strúhaný parmezán

V panvici rozohrehejeme masť a na miernom ohni orestujeme cibuľu. Odstavíme z ohňa a primiešame pasírovaný cesnak, horčicu a plátky mäsa. Znova dáme variť a za stáleho miešania restujeme pribl. 2 min. Potom pridáme všetky korenia a podlejeme toľkou vody aby sa mäso a koreniny ponorili. Pod pokrývkou dusíme asi hodinu, po 30 minútach prilejeme víno a dusíme do mäkka. Pokiaľ sa mäso dusí pripravíme kroketky. Rúru predhrejeme na 170°C, plech vyložíme papierom na pečenie. Očistenú zeleninu, cesnak, 2 pol.lyž.kokosovej masti, soľ podľa chuti a 1ks vajíčok spracujeme v krájači./ keď je potrebné môžeme pridať ešte jedno vajíčko/. 2 vajíčka rozšľaháme, primiešame sezamovú múku, skorocel indický a strúhaný parmezán. Zo zeleninovej zmesi rukami vyformujeme tenké kroketky a zo všetkých strán poobraciame vo vaječnej zmesi, vložíme ich na plech a pečieme asi 25min. Dobrá rada: Keď zeleninová zmes sa rozpadáva pridajme 1-2pol.lyž.sezamovej múky. Pre lepšie a ľahšie sformovanie zeleninovej  zmesi, dajme ju na 20min. do chladničky.

Makový a orechový závin

  • 1,5dkg skorocelu indického
  • 1,5dl vody
  • 27dkg mandlí – olúpané a zomleté
  • 7-8dkg preosiatej kokosovej múky
  • 7dkg zomletého eritritu na práškový cukor
  • 1 štipka jedlej sóda bikarbóny
  • 1ks vajíčka+1kusom vajíčka natrieme povrch koláča, t.j. celkom 2 ks

Skorocel indický zalejeme vodou a necháme 5min. odstáť. Mandle pomiešame kokosovou múkou, sladidlom a sóda bikarbónou, pridáme vajíčka, skorocel indický a vymiesime homogénne cesto. Ak je cesto veľmi lepkavé prisypeme ešte 1-2 lyžice kokosovej múky, vyvalkáme 4mm hrubý štvorec,  polovicu natrieme makovou, druhú polovicu orechovou plnkou,  zrolujeme a povrch natrieme vajíčkami a popicháme vidličkou. Pečieme pri 160°C cca 50min. , kým povrch nedosiahne zlato-hnedú farbu.makovy orechovy zavin

Maková plnka:

  • 20dkg mletého maku
  • 1,2dl vody
  • mäkkého kokosového tuku
  • 7dk eritritu
  • strúhanej pomarančovej kôry
  • 10dkg jabĺk nastrúhaných a na jemno( šťavu z jabĺk vytlačíme)

Okrem jabĺk všetky ingrediencie dáme variť, dôkladne pomiešame, počkáme kým tuk a sladidlo sa roztopia,  následne plnku odstavíme, počkáme kým trošku vychladne a pridáme jablká.

Orechová plnka:

  • 20dkg strúhaných orechov
  • 1,2dl vody
  • 1 čajovej lyžice strúhanej citrónovej kôry
  • 5dkg hrozienok
  • mletej škorice
  • 6dkg eritritu

Orechy a ostatné suroviny dáme variť, dôkladne pomiešame, počkáme kým sa roztopí sladidlo, odstavíme a necháme vychladnúť.

 

Biely paleo chlieb

Suroviny:paleo chlieb

  • 18x8cm forma na pečenie
  • 80g mandľovej múky
  • 20g kokosovej múky
  • 1 čajová lyžička jedlej sódovej bikarbóny
  • 1/4čajovej lyžičky morskej soli
  • 9g skorocelu indického
  • 60ml horúcej vody
  • 3 celé vajcia +1bielok
  • 1polievková lyžica jablčného octu

Rúru predhrejeme na 177°C. Formu vyložíme silikonovým papierom na pečenie. Pre dosiahnutie výšky chleba je dôležité, aby sme použili formu doporučenej veľkosti. V menšej miske zmiešame suché suroviny, v druhej miske vyšlaháme vajíčka spolu jablčným octom a obsah obidvoch misiek zmiešame . Pridáme horúcu vodu a celé dôkladne spracujeme na husté lepkavé cesto. Vylejeme do pripravenej formy, povrch urovnáme a vložíme do rúry. Pečieme 35 min. Ihlicou vyskúšame či je cesto dôkladne prepečené.

Vyložíme na mriežku a nechajme úplne vychladnúť. ( platí to na všetky chleby)

 

Piškótová roláda s citrónovým krémom

      Suroviny:

  • 7vajec
  • 7dkg eritritu
  • 5dkg mandľovej múky
  • 3dkg kokosovej múky
  • 2dkg kypr. prášku

Krém

  • 2,5dl chladenej kokosovej smotany Cocomas
  • lyžice eritritu
  • 1bio citrón ( strúhaná kôra)
  • 1-2 cit. šťavy

Bielka oddelíme od žĺtkov. Z bielok vyšľaháme tvrdú penu, žĺtka vymiešame eritritom, k vymiešaným  žĺtkom postupne primiešame po lyžičkách múku a nakoniec vyšľahané bielka. Pracujeme opatrne, aby cesto ostalo vzdušné. Plech vyložíme papierom na pečenie , cesto vylejeme opatrne na plech, povrch urovnáme a pečieme vo vopred zohriatej rúre na 180°C 13 minút. Keď je cesto hotové vyklopíme na mokrú utierku, papier na pečenie opatrne odstránime a pomocou utierky cesto zrolujeme, prikryjeme a necháme vychladnúť.

Ku krému chladený Cocomas a eritrit šľaháme dovtedy, kým nedostaneme tvrdú penu, pridáme citrónovú šťavu a citrónovú kôru a krémom natrieme vychladnuté cesto, znovu zrolujeme a krájame.

 

Rýchla cestovina

Suroviny pre 2 osoby:

  • lyžice extra panenskeho olivového oleja
  • 2ks červenej cibule nakrájanej na tenké plátky
  • 1 ks nakrájanej kápie
  • 2 veľký nakrájaný strúčik cesnaku,
  • 30dkg kuracích pŕs nakrájaných na kocky
  • Soľ, čierne korenie
  • 2dl domácich pasírovaných paradajok
  • lyžice čerstvej bazalky
  • 2káv.lyžica čerstveho tymiánu
  • lyžice čerstvého oregána
  • 2 porcie vyvarenej paleo cestoviny( sezámová, ľanová, slnečnicová) podľa chuti
  • lyžica strúhaného parmezánu (na posypanie)

Na olivovom oleji opražíme najprv cibuľu, pridáme pokrájanu papriku a pražíme spolu niekoľko minút, potom pridáme cesnak a pokrájané kuracie prsia, osolíme okoreníme a opražíme zo všetkých strán niekoľko minút. Podlejeme paradajkovou šťavou a varime spolu 10min. Nakoniec pridáme čerstvé koreniny a podávame s vyvarenými cestovinami, povrch posypeme strúhaným parmezánom.

 

Sýty paleo sendvič

Suroviny:

  • 10x20cm forma na pečenie
  • 50g preosiatá kokosová múka
  • 50g zlaté ľanové semeno-mleté
  • 1čajová lyžička sóda bikarbóny
  • 1/2čajová lyžička morskej soli
  • 1čajová lyžička slnečnicovej múky
  • 1čajová lyžička kypriaceho prášku
  • 12g skoroceľu indickeho
  • 1-2čajová lyžica sladidla (xilit alebo eritrit)
  • lyžička mletého kmínu (možné aj vynechať)
  • 6 vajec
  • lyžica jablčného octu
  • 2čajové lyžičky rozpusteneho kokosoveho oleja
  • lyžica kokosoveho mlieka
 Príprava:

Rúru predhrejeme na 170°C, formu vyložíme silikónovým papierom na pečenie, pre dosiahnutie 7-8cm výšky chleba je dôležité, aby sme použili formu doporučenej veľkosti. V menšej  miske zmiešame zvlášť najprv suché suroviny a zvlášť v druhej miske ručným mixérom vymixujeme tekuté suroviny. Potom obsah obidvoch misiek dôkladne spracujeme. Cesto vylejeme do vopred pripravenej formy na pečenie . Pečieme 40-45 minút kým povrch nedosiahne zlato-hnedú farbu. Ihlicou vyskúšajme či je cesto dôkladne prepečené. Vyložíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.

 

Žemľa

Suroviny:

  • 3dkg skorocelu indickeho
  • 3dl vody
  • 10dkg sezamovej múky
  • 10dkg mandľovej múky
  • 5dkg gaštanovej múky
  • 5dkg tapiokového škrobu
  • 1/2čajovej lyžičky jedlej sódy bikarbóny
  • 4 vajcia
  • soľ podľa chuti

Skorocel indický zalejeme vodou a pripravíme želatínu. Múky, vajcia, soľ a sóda bikarbónu v miske pomiešame, pridáme tiež želatínu a rukou dôkladne spracujeme. Z pripravenej zmesi navlhčenými rukami vyformujeme 10ks žemlí, vložíme ich na plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a žemle pečieme 35 minút.

 

Koreninová bageta

Suroviny:

  • 2,5dkg skorocel indický
  • 2,5l vody
  • 7dkg sezamovej múky
  • 7dkg mandľovej múky
  • 2dkg gaštanovej múky
  • 2 vajcia
  • 1kávová lyžička soli
  • 1polievková lyžička suš. bazalky
  • 1polievková lyžička suš. oregana
  • 1káv.lyžička suš. cesnaku v prášku
  • 1kávová lyžička sóda bikarbóny ,ktorú necháme vykypieť v  1pol.lyžičke citrónovej šťavy

Skorocel indický zalejeme vodou a necháme odstáť pár minút ,kým zhustne na konzistenciu želatíny. Múky, vajcia, soľ, koreniny a  sóda bikarbónu pomiešame v miske, pridáme želatínu a rukami dobre spracujeme. Navlhčenými rukami vyformujeme 2 bagety, vložíme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Nožom narežeme povrch, pečieme ich vo vopred zohriatej rúre na 200°C 25 minút, potom znížime na 180 stupňov a pečieme ďalších 20 minút.

 

Paleo chlieb na každý deň

Suroviny:

• 20 x 10 cm forma na pečenie chleba
• 38g kokosová múka
• 33g tapioková múka
• ¼ čajová lyžička sóda bikarbóny
• ¼ čajová lyžička morskej soli
• ½ čajová lyžička prášku do pečiva
• 2g skorocel indický
• 60ml kokosový tuk/olej v tekutom stave
• 4 vajcia
• 1čajová lyžička jablčného octu
• 1čajová lyžička kurkumy /alebo safranu
• 1-2čajová lyžička xilitu alebo eritritu/k sladkej chuti kukurice/
Príprava:
Rúru predhrejeme na 177°C, formu na pečenie vyložíme silikónovým papierom na pečenie tak, aby sa pri koncoch papier prečnieval, asi tak 2cm, kvôli ľahšiemu výberu.
V miske zmiešame všetky ingrediencie a ručným mixérom pri strednej rýchlosti mixujeme asi1/2min. Cesto necháme postáť asi 1min. kým zhustne. Zhustnuté cesto vlejeme do pripravenej formy , povrch zahladíme a vložíme do rúry na 30minút, kôra bude pekná zlato-hnedá. Pred krájaním nechajme celkom vychladnúť.

Mrkva v kokosovej smotane 

Príprava: 35 min
Pre 2 osobymrkva v kokosovej smotane

Ingrediencie

4ks väčších mrkiev
2 dcl kokosovej smotany
2 vajíčka
1 čaj. lyžička mletého bieleho korenia
1 čaj. lyžička petržlenovej vňate
soľ

Príprava                                      

Očistíme a nakrájame mrkvu. Kokosovú smotanu, soľ, biele korenie, petržlenovú vňať dôkladne vymiešame a celé pomiešame s nakrájanou mrkvou, a celé dáme do ohňovzdornej misky, a pri 180°C pečieme do hneda cca 30 min.

Veľmi rýchly, jednoduchý príkrm, je vynikajúci ako doprovod k akejkoľvek mäsitej strave.

 

Keksíky pre bábätká od 6-tich mesiacov

Príprava: 10 min detské keksíky od 6 mesiacov
Pre 4 osoby

http://paleorszag.hu/recepttar/mindenmentes-babakeksz-81456
Ingrediencie
200 g strúhaného kokosu
2 ks menšieho banánu

Príprava
Strúhaný kokos ne jemno zomelieme v mlynčeku na kávu do stavu, aby bolo cítiť tuk, banán rozmixujeme, všetko zmiešame, a vytvoríme malé gulôčky, ktoré vidličkou  sploštíme do tvaru keksíkov. Pečieme na plechu vyložený papierom na pečenie, pri 180°C, 15-20minút do hneda.
Podávať sa môže od 6 mesiacov.

 

 

——–

Tiramisu s ovocím

Elmira blog

Mojím obľúbeným ovocím sú čučoriedky a maliny. Samozrejme tento recept je možné urobiť aj s iným ovocím, najlepšie je, ak využijem zezonalitu dozrievania jednotlivých druhov ovocia, ktorým môžeme zvýšiť neodolateľnosť, výnimočnosť tohto obľúbeného dezertu. Môžeme ju urobiť v menšom, ale aj vo väčšom množstve, a je najlepším riešením, ak očakávame viacej hostí.

Približne 10 porciítiramisu-ovocne

Ku krému potrebujeme:

  • 1 liter kokosovej smotany
  • 3 dkg želatínu
  • 1,5 dcl vody
  • 1-2 pol.lyžice arómy ovocia (opcionálna)
  • 4 vajcia, ošetrené proti salmonelóze
  • 12 dkg smaženého xilitu
  • 1 ks tyčinka vanilka – vyškrabané semienká z jednej tyčinky
  • 1 kg zmes ovocia (v každom prípade bobuľové)

K piškóte:

  • 8 vajec
  • 5 dkg mandľovej múky
  • 3 dkg kokosovej múky
  • 10 dkg xilitu

Do kokosového mlieka pridáme želatínu, ktorú sme rozpustli vo vriacej vode ( želatínu pripravíme niekoľko hodín dopredu, necháme vychladnúť, aby trošku – nie úplne – stuhla, aby sa dala ešte dobre miešať). Keď už do polovice stuhla, mixérujeme, aby mala krémovú konzistenciu.

Bielok vajíčok oddelíme od žĺtka, k žĺtku pridáme xilit – miešame do bieleho stavu, potom mixujeme bielok. Do žĺku pridáme krémové kokosové mlieko so želatínou, prilejeme trošku likéru, potom vanilku, a opatrne dodáme aj bielok. Primiešame polovičku pripraveného ovocia.
Rúru predohrejeme na 180°C. Žĺtky vajíčok (ku piškóte ) oddelíme, žĺtok ako aj bielok mie3ame s 5 dkg + 5 dkg xilitu. Do žĺtku pridáme trošku namiešaného bielku, a pridáme preosiatu mandľovú a kokosovú múku, a nakoniec zbytok bielku. Zmes opatrne pomiešajme. Do  pekáča, vystlaný papierom na pečenie, nalejem a rozprestrieme cesto, a pečieme 12 min. Upečené cesto vyberieme, necháme vychladnúť, potom rozrežeme na pásiky, a do pripravenej mysky, vrstvovite ukladáme ovocie a pásiky cesta. Tiramisu servírujeme vo vychladenom stave.

————-

Dobré nápady pre spríjemnenie lahôdkárskych chvíľ pri pití kávy !

https://www.facebook.com/video.php?v=553345828128947&set=vb.161453280651539&type=2&theater

————-

Belgické čokolády

Elmira blog belgicke-cokolady- so-steviou22

Cavalier bol vždy otvorený na alternatívne čokolády. Teraz, že Stevia konečne získala dlhodobo oneskorený štatút bezpečných potravín v EU, veľa výrobcov okamžite začal s jej aplikáciou. Zloženie týchto čokolád obsahuje aj prebiotické vlákniny, čo ďalej zvyšuje hodnotu výrobku. Z pomedzi obrovského chuťového výberu, žiaľ len tri zodpovedajú paleto princípom: čistá jedlá tmavá čokoláda, tmavá čokoláda ochutená s lyofilizovanými bobuľovými ovociami a tmavá čokoláda s drvenými kakaovými bobuľami. Ako emulgátor používa sójový lecitín, ktorý bol pre mňa veľkým otáznikom. Preto, som sa obrátila na paleto odborníkov, ktorý jednoznačne potvrdili vhodnosť sójového lecitínu aj pre paleo použitie. Sójový lecitín je vysoko rafinovaný finálny výrobok, ktorý už neobsahuje ani alergizujúce bielkoviny sóje, ani lektíny, ani pozostatky DNS, takže je neškodný pre naše zdravie.
V každom prípade som si istá, že Cavalier používaná suroviny 100% GMO free. Výrobky označené logom Fair Trade, sú tiež znakom zodpovedného správania sa.

————–

Totu krém – paleo smotana  (bez mlieka, gluténu a laktózy )

Ingrediencie a príprava jedom:totu-krém-mixer

  • 1 liter vody
  • 1 citrón (vyžmýkame šťavu, ale môže sa použiť aj kyselina askorbová), ochutnáme vodu, a keď je dosť kyslá – postačí, ale keď nie, pridám trošku octu k dôsiahnutiu kyslosti.
  • 4 vajcia – použijeme bielok, a toto množstvo postačí na množstvo napr. palaciniek pre 3-4 osoby. (Na obrázku vidieť smotanu vyrobenú z 10 vajec).
  • Veľmi kyslú, osolenú vodu necháme variť, vaječné bielky položíme do hrnca, a aj toto ešte solíme a prilejeme k nemu 1 kávovej lyžičky octu, trošku pomiešame s vidličkou, a keď vodu už vrie, prelejem do vody vaječné bielky.
  • Varíme zhruba 3 min. kým sa nezrazí, a potom ich vyberieme z vody. Precedíme, vytlačíme vodu – nie moc, lebo smotana musí obsahovať viacej vody ako keď z neho robím tvaroh, lebo keď robím tvaroh, vodu treba úplne vytlačiť. Ešte keď je bielok teplý, turmixujem ho, medzi tým okoštujem, či je už dostatočne smotanovej konzistencie ( lebo keď nie, treba ho riediť vodou, v ktorej sme varili vaječné bielky)totu-krém
  • Neustále ochutnávame – ja zvyknem dodatočne pridať ešte trošku octu a soli, aby mala výraznú smotanovú chuť. Nech každý robí podľa vlastnej chuti. Keď nemá dostatočne smotanovú chuť, znamená to, že nie je ešte dostatočne kyslá (nato treba dať pozor!)
  • V chladničke vydrží 2-3 dni, preto pripravme len také množstvo, ktoré minieme za ten čas. Pretože sa to dá urobiť za 5 min., doporučuje sa Totu vyrobiť pred použitím, aby sa v chladničke vedela dostatočne vychladnúť.
  • Typy na použitie: k tatárskej omáčke, k habare pre dusené jedlá, namiesto smotany napr. do polievok, do šalátov ( vaječná polievka, k Frankfurteru a pod.)a jednoducho do všetkého, kde som doteraz používal mliečnu smotanu. Na 100% nahradí smotanu z mlieka!

————-

Gaštanové mini muffíny s celými zrnkami maku

Potrebujeme: k 24 kusom mini muffín: mini- gastanovy-muffin
6 vajec
¼ kávovej lyžice jedlej sódy bikarbóny
12 dkg eritritu
1,5 dkg gaštanovej múky
1,5 dkg kokosovej múky
1,5 dkg mandľovej múky (môže byť aj múka z makadamových orechov)
1 dkg skorocelu indického ( Psyllium Husk)
½ čajovej lyžičky vanilkového prášku
1 p. lyžička nemletého maku
trošku kokosového oleja na mastenie formy
Vajíčka vyšľaháme so sladidlom a sódabikarbónou. Keď je mix už ľahký a vzdušný (penový), pridáme múky, skorocel indický a vanilku. Zase ich poriadne premiešame. Nakoniec pridáme celé zrnká maku, a celú masu rovnomerne rozdelím do muffinovej formy (vyberáme lyžičkou, lebo je tekutá
Pečieme pri 170°C, cca 17 min (kontrolujeme ihlicou), doporučuje sa dávať pozor, lebo trošku mäkšie sú lepšie, ako celkom vyschnuté.

———–

Cuketovo-brokolicový koláč

Potrebujeme:cuketove-pagace
30dkg nastrúhanej cukety
20 dkg dusenej, na drobno nakrájanej brokolice
soľ, korenie
1 ks na drobno nasekaná cibuľa
2 strúčiky rozdrveného cesnaku
2 pol.lyžice kokosovej múky lisovanej za studena (môže byť aj iná)
3 vajcia
1 pol. lyžica husacej masti

Zeleninu pomiešame so soľou, korením, cesnakom, vajíčkami, kokosovou múkou, a urobíme z nich malé okrúhle koláčiky, ktoré pečieme na masti z oboch strán.
Ako oblohu som pridal fialovú cibuľu, praženicu a podľa v kusu ešte niečo, čo zostalo z predošlého stravovania, napr. paleo smotana, omáčka a pod. Môžeme servírovať.

———–

Pagáče z krému husacích oškvariek

Môžeme ju vyhotoviť aj na výlete v pekáči, keď nie je k dispozícii trúba. Môže to byť alternatíva chleba pri raňajok, so zeleninou a praženicou, ale jej všestrannému použitiu môže brániť len malá fantázia.

Potrebujeme:
10 dkg krému z husacích oškvariek
15 dkg mletých sezamových semienok
5 dkg ľanovej múky lisovanej za studena
2 vajcia, soľ poľa potreby
Príslušenstvá pomiešame, dobre premiesime a zhotovíme z nich cca 1,5 cm hrubé, okrúhle placky. Pečieme 12-15 min. v rúre pri 180°C. ( ak nie je, postačí aj panvica, len v tomto prípade vytvorené pagáče pečieme z oboch strán). Môžeme servírovať.

———–

Šľachtické raňajky

http://elmirapaleokonyhaja.blogspot.sk/2013/06/fouri-reggeli.html
Mám rád výdatné raňajky hlavne vtedy, keď som po tréningu. Rád športujem na lačno – viem, že iný na to majú iný názor, nerobí to žiadne problémy a ani športový výkon neohrozuje, ba práva naopak – pre závodmi sa nestravujem 12-16 hod.

Potrebujeme pre dve osoby:šalchtické-raňajky

  • 6 vajec
  • 1 ks stredne veľkej cukety
  • 1 p. lyžička mandľovej múky
  • 1 p. lyžička makadámovej múky ( nie je to potrebné, môžu byť všetko z mandľovej múky)
  • 3 ks väčších hríb – rozkrájané
  • 2-3 nasekané strúčiky cesnaku
  • 1 kytička nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ, korenie
  • tuk – podľa vkusu ( ja používan kokosový olej, prípadne olivový)

Nastrúhané cukety pomiešame s dvoma vajíčkami a múkami semienok, ochucujeme soľou a korením. Vyformujem z nich štyri pagáče a podľa vkusu (kačacia, bravčová masť, kokosový alebo olivový olej) a v oleji ich vypražíme z oboch strán do zlatista. Do pekáča teraz pridáme ešte trošku tuku/oleja, aby sme vedeli upiecť hríby, za postupného pridávania cesnaku a petržlenovej vňate. Keď aj to je hotové, zo zbytku vajec (4ks) zhotovíme praženicu, a rozdelením na dva taniere, servírujeme.

 

 

————

Kapustová polievka

http://paleovital.hu/?p=20298

kapust-polievka
Ingrediencie a príprava v jednom:
• Uvaríme cca 1,5 kg mäsitej slaniny
• Prepláchneme 25 dkg kyslej kapusty
• Do vody – 1,5 litrov-, v ktorej sme vyvarili slaninu, pridáme prepláchnutú kapustu a necháme variť
• Pridáme soľ, mleté alebo celé čierne korenie a 2-3 ks bobkového listu
• Zápražku sa oplatí robiť zo slnečnicovej múky – na 50% naplnenej polievkovej lyžičky masti, osmažíme slnečnicovú múku, a po pridaní mletej červenej papriky smažíme za neustáleho miešania (dbáme na to, aby neprihorela)1 pol. lyžica slnečnicovej múky. Zaprážku podlejem studenou vodou (0,5 litrov), a prilejem ju do polievky a necháme ich zvariť
• Zhruba 30dkg slaniny nakrájame na malé kocky, pridáme do polievky, a všetko prevaríme.

 

 

————

Paleo halušky

Ingrediencie a príprava v jednom: paleo-halušky
Zmiešame jednu polovicu gaštanovej a jednu polovicu slnečnicovej múky, so soľou, vajíčkami (1ks) a troškou vody ( pomer je nasledovný: 1:1 pohár múky + 1 vajcia)
• Miešame do vhodnej konzistencie ( musí byť trošku tekutý !)
• Vo vriacej vode halušky vyvaríme ( ktoré sa uvarili, vyjdú hore na povrch), a cedíme.
( niekto pridá do vriacej vody trošku masti a tak varí, iný zase po scedením aplikuje masť alebo olej, aby sa halušky nezlepili; iný zase tvrdia, že netreba po scedení vylepšovať konzistenciu halušiek, lebo sa nezlepia).

 

 

———

Paradajková polievka s paleo zaprážkou a haluškami

http://paleovital.hu/?s=paradicsom+leves

paradajkova-polievka
Ingrediencie a príprav v jednom:
0,5 kg paradajkového pretlaku alebo bio paradajkovej šťavy podlejeme 1,5 l vody
Varíme, podľa chuti solíme, pridáme mleté korenie, čerstvú alebo sušenú bazalku, alebo namiesto bazalky 1-2 bobkových listov
Zhotovíme paleo zápražku tak, že na 50% naplnenej polievkovej lyžičky masti, osmažíme slnečnicovú múku, a po pridaní mletej červenej papriky smažíme za neustáleho miešania (dbáme na to, aby neprihorela)
Zaprážku podlejem studenou vodou (0,5 litrov), a prilejem ju do polievky a necháme ich zvariť
Do polievky môžeme pripraviť paleo halušky
Nakoniec pred servírovaním posypeme povrch polievky lyžicou roztaveného tuku, alebo olejom (kokosový , olejový).

 

 

———

Brokolicová polievka s batátou ( sladké zemiaky)

 

Vynikajúci recept, ale sladké zemiaky s obsahom škorobu, ja som ho zaradil medzi kompromisné paleo stravy.
brokolicova- poleivka
Ingrediencie:
Brokolica (2 ks ruží)
1 cibuľa
1 str. cesnaku
kokosový alebo kokosový olej (môže byť aj ghee)
paleo smotana …………. viď. recept na Totu
2 polievkovej lyžice opekaných orechov na ozdobu

Príprava:
• Na oleji trošku osmažíme cibuľu a cesnak, a následne pridáme ruže brokolíc. Prilejem toľko vody, aby zhruba centimeter pokryla brokolice ( ak je k dispozícii mäsová polievka, potom s tou), solíme a koreníme.
• Varíme dovtedy, kým brokolica zmäkne
• Ponorným mixérom z nej urobím kašu a potom pridáme kokosovú smotanu – zamiešame, a spolu varíme ešte niekoľko minút.
• Ponúkame zdobenú s troškou rozdrvených opekaných orechov.

———

Pečeňové halušky so zeleninovou polievkou

http://paleovital.hu/?p=16326

Potrebujeme: haluskova-polievka
10 dkg pečene – môže byť paštéta alebo restovaná pečeň
Toľko gaštanovej múky, aby sme dostali konzistenciu haluškovej cestoviny
1 ks vajíčka
Príprava – pripravme zeleninovú polievku
1,5 litra vody pridáme obvyklé polievkové zeleniny, cibuľu – rozkrájanú na väčšie kúsky-, soľ, korenie a cesnak
Keď je voda už horúca, vyvarme v nej halušky

 

————-

Cuketový prívarok alebo polievka – je taká, ako zemiakový prívarok alebo zemiaková polievka

http://paleovital.hu/?p=13244

Ingrediencie a príprava v jednom: cuketovy-privarok
Ošúpeme a nakrájame na hrubo 50 – 60dkg cukiet
Uvarme ju v takom množstve vody, ktorá ju už v hrnci zakryje
Medzitým vyšľahajme 2 vaječné žĺtky v 2 dcl paleo mlieku, napr. z kokomasu, alebo kešu orechov. Do ktorého pridáme korenia
Korenia: soľ, majoránka, mleté čierne korenie
Nakrájané cukety varíme dovtedy, aby ešte zostali chrumkavé ( ide o cca 15 min), a potom do tejto varnej vody pomaly pridáme už pripravené paleo mlieko s vaječným žĺtkom a korením, ktorú necháme ešte trošku variť.

——–

Kapustový prívarok so zaprážkou zo slnečnicovej múky

http://paleovital.hu/?p=10829

Ingrediencie a príprava v jednom: kapustovy-privarok
• 0,5 kg na drobno rozkrájaného paštrnáka začneme variť s toľkou vody, aby ho voda práve pokryla,
• 0,5 kg kelu (kapusta) nakrájame no drobné kúsky, resp. jeho listy na rozmerovo menšie časti, a zhruba po uplynutí 15 min. ho pridáme napoly už uvarenému paštrnáku, a celé podlejme vodou tak, aby pokryla zeleninu; základ prívarku soľme a koreníme podľa potreby, a pridáme kmín aj cesnak.
• 2 pol. lyžice husacej masti nahrejeme a osmažíme, v ktorej osmažíme 1 polievkovú lyžicu slnečnicových jadierok, ku ktorému pridáme 1 čajovej lyžičky mletej papriky, a dbáme na to, aby neprihorela
• Zaprážku podlejme s troškou vody, a prilejme ju k prívarkovému základu
• Takto zliatu zaprážku a prívarok spolu povaríme a kapustový prívarok je hotový.

 

——–

Mäsová torta

http://paleovital.hu/?p=23664
Potrebujeme: masova-torta
• 0,5 kg mletého morčacieho mäsa (môže byť aj kuracie alebo bravčové mäso!)
• 4-5 dcl lečo
• 2 ks vajíčok do jednej plnky
• 6 ks vajíčok ku koláču (pie)
• 3 pol. lyžice svetlej paleo múky – napr. mandľová, sezamova
• Soľ, mleté korenie, mletá červená paprika
• Chili paprika nakrájaná na drobno
• Chili prášok
• Tenký plát tvrdého syru – napr. biely Cheddar, Gouda
• Málo tuku na vymastenie tortovej formy

Príprava:
Pripravíme lečo, ktoré rozmixujeme ponorným mixerom
0,5 kg mletého mäsa povaríme rozmixovaným mäsom a s ostatnými ingredianciami
• Pripravenú veľkú tortovú formu vymastíme
• Pripravíme omeletu zo 6 vajec, ku ktorému pridáme múku, a celé vlejeme do pripravenej formy
• Do predom zohriatej rúre pečieme omeletu, ak je hotová, formu vyberieme
• K pripravenému mäsu pridáme dve vajíčka a dôkladne pomiešame.
• Pripravenú zmes vlejeme do tortovej formy na omeletu, a vložíme naspäť do rúry
• Pečieme cca 30 min., pri 170-180°C rúre, a sledujeme kedy bude prepečená
• Povrch môžeme posypať so syrom ešte pred pečením, podľa vkusu.

——–

Nákyp z vajec so zelerom

http://paleovital.hu/?p=23993


Potrebujeme:
zeller-tojás
1 zväzok zeleru ( 7-8 ks stonkový zeler)
6 vajec
1 plo. Lyžička mandľovej múky ( alebo inej paleo múky)
soľ
hrsť orechov – opcionálna
2 dkg bieleho cheddaru (syr)

Príprava:
Umyte vetvičky zeleru a nakrájajte ich na malé kúsky
Varíme ich do mäkka – vodu odlejeme
Ohňozdornú mysu vyložíme papierom na pečenie – sem uložíme uvarený zeler
Vajíčka vyšľaháme, osolíme, pridáme paleo múku (pomiešame) a celé vylejeme na zeler
Malými kúskami masti posypeme povrch ( 3-4 ks sú postačujúce)
Celé ešte posypeme orechmi a nadrobno pokrájaným syrom
Nákyp pečieme cca 20 min, pri 170°C v vopred predohriatej rúre.

———

Cestoviny na rýchlo

Potrebujeme:  letna-cestovina

3 pol. lyžice extra panenský olej
2 ks modrej cibule, nakrájaná na tenko
1 veľká paprika (kápia) nakrájaná ne tenko
2 veľké, rozdrvené strúčiky cesnaku
30 dkg kuracích filet, nakrájané na kocky
soľ, čerstvo mleté korenie
2 dcl paradajkovej omáčky
1 plo. lyžica čerstvého oregána
1 kávovej lyžičky čerstvého tymianu
2 dávky paleto cestoviny ( kto čo má rád)
Možnosť voľby: na vrch môžeme pridať lyžicu strúhaného parmezánu

———–

Paleohalušky

Potrebujeme: ( na 1 osobu)paleo-halusky
1 vajcia
8 dkg paleo tvarohu ( viď recept na Totu)
4 dkg gaštanovej múky
trošku oleja ( kokosový alebo olivový)
soľ
Ponorným mixérom zmixujeme paleto tvaroh a vajcia, pridáme gaštanovú múku a soľ. ( soli treba trošku viacej, lebo gaštanová múka strebá do seba trošku viac). Trháme a varíme obvyklým spôsobom, ako tradičné halušky.

Použitie: uvedený recept môžeme použiť pre viac osôb, ak jednotlivé príslušenstvá vynásobíme podľa potreby; paleohalušky so čerstvým šalátom tvorí vynikajúci základ pre prípravu halušiek s vajcom (je to aj výdatný obed),; k perkeltom a podobne.

————-

Vyprážané bravčové mäso s paleo-panírom – s viacerými spôsobmi vyprážania

Prísady a príprava:
• Môžeme použiť rôzne časti bravčových plátok, ako napr. bravčové kotlety, karé s dlhšími alebo kratšími kosťami, alebo suchšiu stehennú
časť, takže každý si nech vyberie podľa vkusu a vlastných požiadaviek.
• Mäso rozrežte na tenko ( ale nie príliš tenko) a vyklepeme; ak nie je pri ruke klepáč, pláty mäso narežem krížom krážom.
• V závislosti od množstva mäsa, dôkladne – podľa chuti osoľme, namixujte vajíčka; ja som používam ku šiestim veľkým plátom mäsa,
2 vajcia. vyprazanebravcove-peleomod
• Pripravte do misky sezamovú alebo mandľovú múku, vločky
• 100% paleo obaľovanie (panírovanie) je nasledovné: 1. Nakrájané mäso vložíme do posolených vajíčok; 2. Potom mäso obalíme v
sezamovýh vločkách; 3. Opätovne ponoríme do vajíčka a na koniec; 4. Opäť obalíme v sezamových vločkách.
• „Kompromisné paleo“ panírovanie je nasledovné: 1. Nakrájané mäso obalíme v ovsených vločkách; 2. mäso vložíme do posolených
vajíčok; 3.mäso obalíme sezamovými vločkami.
• K panírovaniu je potrebný hrniec a tuk:
– Mnohý používajú fritézu; ja osobne ju nemám, namiesto toho používam hlbší hrniec.
– K vyprážaným veciam je najlepší kokosový olej, lebo sa dá použiť viac krát ( po pečení ju občas treba prefiltrovať).
– Na pečenie sa môže použiť aj bravčová masť.
• Pri pečení je dôležité, aby sme piekli v dostatočne veľkom množstve oleja/tuku, do ktorého vložíme mäso až vtedy, keď sme už olej/tuk
dostatočne zohriali .

Mäso podávam s na drobno nakrájanou zeleninou, šalátom a paleo majonézou – viď nižšie!

———-

Majonéza a tatárska omáčka

Ingrediencie:
• 4 vaječné žĺtky
• Paleolitné sladidlo
• Soľ, mleté korenie
• Horčica
• olivový olej; ak robíte majonézu, použite kokosový olej- bude taká aká je v skutočnosti
• 1-2 dcl kokosového mlieka

Príprava:  tatarska-omacka

Začnite s vyšľahaním vaječných žĺtkov – najlepšie je strojčekom na šľahanie; Podstatné je, aby ste olej veľmi postupne ( pomaly – treba vyexperimentovať ako rýchlo prijíma do seba olej), následne (!) pridáme korenie, lebo len takto vznikne očakávaná konzistencia.
Pridáme 1 polievkovej lyžičky (plochej) horčice, za neustáleho miešania.
Ďalej miešame žĺtok pridaním soli, sladidla – stevia, xilit, eritrit, a mletého korenia
Nakoniec, takto vzniknutý základ ( majonéza) namiešame s 2 dcl kokosového mlieka, takto dostaneme tatársku omáčku.

Takto vypadá majonéza, ak ste neboli dôsledný.
tat-omacka- nepod
Dobrá rada: – ak na začiatku k vaječnému žĺtku pridáme horčicu, potom nebudeme mať problémy pri pridávaní oleja, lebo sa olej nevyrazí. ; takto dostaneme krásnu, tvrdú majonézu! S kokosovým olejom je ešte lepšia! A ešte pred olejom, pridajte trošku citrónovej šťavy!

• Pripravte francúzsky šalát (ako šalátový základ) z varených zelenín- karotka, petržlen …, túto prilejme k tatárskej omáčke. Dostanem vynikajúcu oblohu, ktorá je rovnako lahodná za tepla aj studena. Je vynikajúca k mäsitým jedlám, k hamburgeru ( pozor, ide o paleo hamburger!)

—————–
Kto chodí do Brna, a je náročný na stravu a prostredie, doporučujem navštíviť: (kliknite na obrázok)

                   V Rockin´ Café, Pekárenská 12, Brno Veveří

rock-in-cafe

Provensálske – vence

Tento slaný pekársky výrobok vynikajúco obstojí pri hocijakých raňajkách, pri šálke kávy, ale môžeme ho natrieť domácim paštétou, avokádovým krémom, domácky vyrobeným krémom z tuniaka, ale pasuje aj k slaným chuťom, takže aj s lekvárom je vynikajúca!
Povahu provance mu dávajú použité korenia, najmä sušené levandule.
Môžeme ju upiecť vo forme pre muffiny, ale tento raz som použil formy mini torty, preto dostal názov venca. Formy som naplnila do polovičky vytvorenou masou, ktorá zabezpečila pre koláče nádherné vkusné tvary, ako to vidieť aj na obrázku.  pekarsky-vyrobok-22

Z vonka chrumkavý, z vnútra drobivý! Veru že áno!!!

Prísady:
20 dkg mletých mandlí
10 dkg sezamovej múky
5 vajec
1 čajová lyžička jedlej sódy bikarbóny
štipka himalájskej soli
1,5 dcl olivového oleja
1 dcl vody

Sušené korenia:
1 čajová lyžička levandúľ
1 kávovej lyžičky tymiánu
1 kávová lyžička rozmarínu
1 kávová lyžička bazalky
1 kávová lyžička oragána

Zomleté mandle, sódu bikarbónu a sezamovú múku dôkladne premiešame so sušenými korením a soľou. Vajcia a olivový olej namiešame do krémovej konzistencie, a pridáme aj vodu. Suché a mokré časti medzi sebou dôkladne premiešame, a starostlivo spracujeme, a výslednú masu nalejem do pripravenej formy, a v predohriatej trúbe pri 180°C a 20 min, ich pečieme do zlatistej farby.
Okrem toho, že má božskú chuť, svojou príjemnou vôňou vytvorí v kuchyni aj ozajstné provensálske prostredie…

Prívarok z čínskeho kelu s labužníckou fašírkou

Prívarok

cinsky-kel-s-fasirkou

cinsky-kel-s-fasirkou

• 2 cibule nasekajme a dusme na 1 polievkovej lyžičke masti
• Pritom umyjeme cca 1kg čínskeho kelu, pokrájajme a posypeme ním dusenú cibuľu.
• Prilejeme toľko vody, aby zakryla kel, solíme (3 kávové lyžičky) , ohrejeme do stavu varu
• Zlejeme vodu, necháme ju vychladnúť, a chladnú varnú vodu nalejeme na kel tak, aby kel nebol úplne zaliaty
• S dvoma strúčikmi cesnaku a čiernym korením vylepšíme chuť, a varíme do mäkka.
• Polovičku mixujeme aby sme dostali kašu, a dovtedy varíme na malom ohni – pri občasnom miešaní-, kým nedostaneme konzistenciu prívarku.
Fašírka
• 500g bravčového mäsa
• 150g nastrúhanej tekvice na pečenie ( ak nie je sezóna na tekvicu na pečenie, postačí aj mrkva, cuketa alebo obyčajná tekvica)
• 3 vajcia
• 1 menšia nakrájaná cibuľa
• 1 čl. soli
• 1 polievkovej lyžice červenej papriky

Hovädzie s čiernym korením

Prísady:
8 plátov roštenky
1 ks menšej nastrúhanej cibule
2 pl olivového alebo kokosového oleja alebo masti
väčšie množstvo mletého čierneho korenia
soľ
Príprava:
Nastrúhanú cibuľu vložíme do horúceho oleja ( masti),prikryjeme a opražíme. Vyklepané plátky mäsa poobraciame na cibuli a mierne opečieme z oboch strán. Do polovice zalejeme vodou ( prípadne polievkovým základom), prikryjeme a na miernom ohni dusíme domäkka. Osolíme, pridáme väčšie množstvo mletého čierneho korenia, prikryjeme a ešte trošku dusíme. Ako prílohu pripravíme paleo špagety (sezamové alebo špagety zo slnečnicových semien) alebo basmati ryžu.

Malinové alebo orechové, makové mufíny (kompromisná, a 100% paleo verzia)

Ovocia upečené do cestoviny sú kompromisné! Orechový je 100% paleo!

http://paleovital.hu/?p=23154

S ovocím vieme dosiahnuť 100% paleo, ak makové muffiny doplníme malinami, a na dáme z nich aj na vrch!
Prísady:

makovy-muffin-ovocny

makovy-muffin-ovocny

• 6 pl mletého maku
• 3 pl mandľovej múky
• 5 pl eritritu
• 1 čl jedlej sódy bikarbóny + ½ citrónovej šťavy
• 1 vrchovatá polievková lyžička masla
• 2 vajcia
• štipka škorice
• 50g hrozienok ( polovička sáčku)
• 0,5-1 dl smotany Cocomas
• 72 ks malín

Príprava:

makovy-muffin-priprava

makovy-muffin-priprava

Okrem malín a hrozienok, všetky prísady pomiešame elektrickým šľahačom alebo varechou; ak je príliš hustá, riedime vodou.
K mase pridáme a zamiešame hrozienka, do muffinových kelímok z papiera dáme po jednej lyžičke masy.
Pridajte 4 ks malín, a zase 1-2 lyžičiek masy, a na povrch zase 4 ks malín.
Z tohoto množstva dostaneme 9 ks muffinu väčších rozmerov.
Pečieme pri 180°C, 20-25 min.
Dostaneme veľmi chutné muffiny. Tento recept sa dá pripraviť podobne aj s orechmi, len namiesto malín použijeme nasekané orechy a hrozienka !

Jablčný zákusok jednoducho

http://paleovital.hu/?p=23303

Prísady a príprava v jednom:

jablčny-zakusok

jablčny-zakusok

Zhruba 0.5 kg jabĺk (najlepšie zo záhrady), podľa možnosti sladkej príchute-očistíme od šupín, nakrájame a mixujeme; do namixovanej zmesi pridáme 1 kávovú lyžičku zmesi medovníka (perníka); nie je potrebné extra sladiť ( môže sa, ale nie je nutné); ďalej mixujeme k ovociu jeden menší, olúpaný citrón.
Upečme mäkké piškótové cesto – môžete použiť hocijakú techniku pečenia piškót-, ja doporučujem vyskúšať aj túto verziu:
• 5 pl psyllium husk ( používa sa na zahustenie)
• 3 pl múky – podľa potreby, aj z troch druhov múk zo semienok( gaštanová, ľanová, tekvicová, zo slnečnicových semien, mandľová, a pod.. ; v prípade, ak je cestovina príliš slizká, pridáme múku podľa potreby.
• 2 ks vajíčka
• Toľko vody, aby sa cestovina dobre nasiakla.
• Cesto dobre premiešame s troškou soli, sódou bikarbónou, kyselinou askorbovou ( môže byť kávová lyžička citrónovej šťavy), polievkovou lyžičkou bielej masti tekutej konzistencie; nie je omyl, že som nepridal sladidlo (kto si to nevie predstaviť bez sladidla, môže pridať eritrit podľa potreby).
• Do pripraveného, mastným papierom vyloženého plechu s vyšším okrajom,
vylejeme cestovinu.
• Pri strednom ohni pečieme aspoň 45 min.; výsledok bude trošku slizké, pružné, ale chutné piškótové pečivo.
• V 1 dcl vody rozpustíme želatínu, a keď je už teplá, zamiešajte ju s jablkami.
• Na vychladnutú cestovinu nanesieme želatínové jablko, a počkáme kým stuhne.
• Ako vidieť na obrázku, múčnik môžeme ponúkať aj s iným ovocím, napr. melónom, černicou, malinami, slivkami a pod.

Chrumkavé plátky s mandľami a parmezánom

http://paleovital.hu/?p=23192

Čas prípravy: 30 min.
Prísady:

chrumkave-platky-s-mandľami-a-parmezanom

chrumkave-platky-s-mandľami-a-parmezanom

• 20 dkg mandľovej múky
• 5 dkg parmezánu
• Voda
• Štipka soli
Príprava:
• Mandľovú múku pomiešame s parmezánom a štipkou soli ( parmezán má slanú a charakternú chuť), prilejem toľko vody ku cestovine, aby sme dostali hustú, ale dobre natierateľnú masu.
• Pripravenú zmes veľmi tenko natrieme na plech, vyložený mastným papierom,
ešte pred pečením, nakrájame tvary do surovej cestoviny.
• Pri 120°C – sušením pečieme crackery (keksíky)- cca. 15 minút, ale pod dohľadom;
• Dbajte na to, aby sa neupálil, ale aby keksíky boli chrumkavé – lámavé.

Kuracie prsia v slanine so sušenými slivkami

http://paleovital.hu/?p=22961

Prísady:

kuracie-prsia-v-slanine-so-sušenymi-slivkami

kuracie-prsia-v-slanine-so-sušenymi-slivkami

• 1 kg kuracie prsia nakrájané na tenko
• 20 dkg sušených sliviek
• 20 plátov slaniny
• Soľ, korenia, ( štipka oregana, zázvoru, bazalky, bieleho korenia)
• Malé množstvo masti na mastenie panvice a ku koreniam.
• Tvrdý syr na posyp povrchu, ale môžeme aj vynechať.
Príprava:
Pláty kuracích pŕs celú noc marinujeme s tukom pomiešaným korením.
Sušené slivky (hodinu pred použitím necháme stáť vo vode) rozrežeme na polovičku.
Na jednu plátku slaniny položíme plátku mäsa, do stredu položíme niekoľko sliviek, následne ich zabalíme.
Usporiadane ich uložíme do Jena panvice, pečieme 45 min. pri 180°C, nakoniec posypeme postrúhaným syrom a pečieme 1-2 min.
Servírujeme nastrúhanou modrou kapustou a hrozienkami.

Kuracie prsia so šampiňónmi

http://paleovital.hu/?p=23135

Prísady:

kuracie-prsia-so sampinonmi

kuracie-prsia-so sampinonmi

• 10 dkg húb – Odporúčam hnedé šampiňónmi, lebo má výbornú „ jemnú gaštanovú príchuť!
• 20 dkg slepačích pŕs
• 1 ks veľkej cibule
• Štiplavá paprika – môže byť zelená paprika alebo mletá paprika, prípadne chili.
• 0.5 l hustého paradajkového pretlaku.
• Bazalka – čerstvá alebo sušená, ak nemáme bazalku, môže ju nahradiť majoránkou alebo bôbkovým listom.
• 1pl olivového oleja (alebo kokosový olej na varenie).
• 1 pl masti (bravčová, kačacia, husacia)
• 1 kávová lyžička eritritu.
• Čierne korenie, mleté.
• 1 kl soli, resp. podľa vlastnej chuti.
• 1 dl vody.
Príprava:
• Na drobno nakrájanú cibuľu dusíme s troškou masti, ku ktorému pridáme lyžičku vody.
• K základu pridáme kúsky slepačieho mäsa, ktoré opražíme.
• Potom pridáme očistené a podľa vkusu pokrájané hríby, ktoré dusíme na mäkko, pridaním ďalšieho množstva vody.
• Do nádoby nalejte paradajkový pretlak a ďalšie množstvo vody.
• Koreníme soľou, čiernym korením, sladidlom, koreňovou zeleninou.
• Varíme 15-20 minút, a nakoniec povrch polejeme s troškou olivového oleja.
• Ponúkame paleo cestovinou alebo basmati ryžou.

Kuracie karí so zeleninou

http://paleovital.hu/?p=23606

Prísady a príprava v jednom:

kuracie-kary-so-zeleninou

kuracie-kary-so-zeleninou

• Kožu kuracích stehien narežem a dobre natrieme zmesou korení ( podľa chuti a výberu), a dobre ju osolíme a necháme stáť 2-3 hodiny, aby sa mäso dobre nasiaklo.
• Varíme v panvici s toľkou vody, aby voda zakryla stehná.
• Pridáme nakrájanú zmes zelenín (podľa možnosti zeleninu krájame na kocky), ale môžeme použiť aj pozostatky z predošlého vývaru.
• Varíme do vtedy, kým polovička vody sa odparí, počas varenia kuracie mäso otočíme.
• Keď sú kuracie stehná dostatočne mäkké, prilejme kokosovú smotanu Cocomas.
• Celé posypme majoránkou, a všetko spolu ešte dobre prevaríme.
• Doporučujem podávať varenými gaštanovými alebo sezamovými cestovinami (vretienky). Paleo cestoviny varíme obyčajne 8-10 min. vo vriacej slanej vode.

Balzamiko-octové jablčné maslo

Nikdy v živote som nerobil jablčné maslo, ale nový náhľad na zdravie, generuje zaujímavé kulinárne momenty v živote. Od klasických receptov sa líši v tom, že namiesto ovocného octu použijem balzamikový. Použijem podstatne menej octu a sladidiel ako tradične. Robil som to z 2,5kg jabľk ( množstvo nie je smerodajné). Ten, kto robí lekvár a rád pečie, tak srdečne im doporučujem, lebo je to veľmi chutné. Na prvom obrázku vidieť jablká, na druhom použité jablčné maslo k hamburgeru, a na treťom k vaječným plackám a pečenej slanine na raňajky balazmikovo-jablcne-maslo( Vaječné placky: 3 vajíčka+2dkg mandľovej alebo pohánkovej múky, pečieme na oleja (kokosový alebo olivový ). Výsledok je 10 ks chutných placiek, to všetko za 5 – 10 minút).

Balzamiko-octové jblčné maslo
2,5 kg jabĺk
1,5 dcl balzamikového octu
4 dcl vody
20 dkg xilitu alebo eritritu
1 čl. mletej škorice
1 čl. mletého zázvoru
½ čl. mleté klinčekové korenie

Jablko, okrem kôstky, spracujeme –rozkrájame, vložíme do hrnca, polejeme ju 1,5 dcl balzamikovým ostom a 4 dcl vody, a necháme variť do mäkého stavu. Cez husté plátno prepasírujeme a ku vytvorenému piré pridáme sladidlo a ostatné korenia. Varíme pri slabom ohni a častom miešaní – min. jednu hodinu. Nalejeme do sterilizovaných fliaš, uzavreté flaše
postavíme hore hlavou a takto necháme vychladnúť. Dostaneme 4-5 fliaš jablčného masla – strednej veľkosti.

 

Paštéta z mäsa

Je to veľmi praktický recept z viacerých hľadísk – recept môžeme prispôsobiť podľa chuti a nie je na zanedbanie ani to, že nemusíme „vyhodiť“ zvyšky mäsitých jedál.
Mäso rozkrájame. Pridáme polievkovú lyžičku masti , na ktorom do žlta dusíme nasekanú cibuľu , potom pridáme cesnak, mäso a cca 1,5 dcl vody. Solíme, koreníme a pridáme červenú papriku a majoránku. Pod prikrývkou dusíme 15min. Necháme trošku vychladnúť, pridáme horčicu a rozkrájané natvrdo uvarené vajíčka a zvyšok masti, a celé rozmixujeme. Paštétou môžeme naplniť čerstvú papriku alebo ju natrieť na paleo chlieb.

40 dkg zvyšky pečeného alebo vareného mäsa
3 ks na tvrdo uvarené vajcia
1 ks na drobno nakrájanej cibule
1-2 strúčikov cesnaku – podľa chuti
1 pl. horčice (paleo horčica)
1 kl. červenej papriky
podľa chuti majoránku, soľ, čierne mleté korenie
2 pl. husacieho tuku alebo bravčová masť (mangalica)
podľa chuti pridáme pažítka alebo novú cibuľu na zdobenie

 

Krémová polievka z karfiolu

Karfiol veľmi dobre zvýrazňuje chute korení, preto mladá čerstvá rastlina je vynikajúca surovina ku korenistým jedlám.
Na horúcom oleji, cibuľu trošku podusíme, pridáme umyté čisté ružičky karfiolu a pomaly miešame niekoľko minút. Pridáme zázvor, cesnak a všetky korenia, podlejeme vývarom, solíme, varíme pomaly pod prikrývkou do mäkka. Ponorným mixérom rozmixujeme a posypaným zeleným korením servírujeme v horúcom stave.
Karfiol veľmi dobre zvýrazňuje chute korení, preto mladá čerstvá rastlina je vynikajúca surovina ku korenistým jedlám.
Na horúcom oleji, cibuľu trošku podusíme, pridáme umyté čisté ružičky karfiolu a pomaly miešame niekoľko minút. Pridáme zázvor, cesnak a všetky korenia, podlejeme vývarom, solíme, varíme pomaly pod prikrývkou do mäkka. Ponorným mixérom rozmixujeme a posypaným zeleným korením servírujeme v horúcom stave.
60 dkg karfiolu
1 ks veľkej, na drobno nakrájanej cibule
2 pl. oleja ( kokosový olej, alebo aj extra panenský olivový olej )
1-2 strúčiky cesnaku
1 pl. čerstvo nastrúhaného zázvoru
2 kl. kurkumy
1 kl. mletého kmínu
2 kl. mletého koriandra
1,2 litre vývaru ( môže byť aj zeleninová polievka)
soľ, čierne korenie – mleté

 

Karamelizované pečené kura s cesnakom

Kuracie kúsky natrieme s troškou masti, posolíme, okoreníme a do natretého plochého pekáča pekne uložíme. V predohretej rúry na 200 °C pečieme cca 30 min., následne k nej priložíme jablko, červenú cibuľu, strúčiky cesnaku, mrkvu ( nakrájané pozdľž), a ďalej pečieme 40 min, občas polejeme.

Na horúcom oleji, cibuľu trošku podusíme, pridáme umyté čisté ružičky karfiolu a pomaly miešame niekoľko minút. Pridáme zázvor, cesnak a všetky korenia, podlejeme vývarom, solíme, varíme pomaly pod prikrývkou do mäkka. Ponorným mixérom rozmixujeme a posypaným zeleným korením servírujeme v horúcom stave.

  • 60 dkg karfiolu
  • 1 ks veľkej, na drobno nakrájanej cibule
  • 2 pl. oleja ( kokosový olej, alebo aj extra panenský olivový olej )
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 pl. čerstvo nastrúhaného zázvoru
  • 2 kl. kurkumy
  • 1 kl. mletého kmínu
  • 2 kl. mletého koriandra
  • 1,2 litre vývaru ( môže byť aj zeleninová polievka)
  • soľ, čierne korenie – mleté


Grilované kurča s ovocím (avokádom)

Ak použijeme k príprave mäsitých jedál aj ovocie, môžeme sa presvedčiť o tom, že pri pečení vytvárajú veľmi chutné a vzrušujúce príchute. Tento raz som vybral avokádo, a spolu s kuracími stehnami sa dajú ľahko zabezpečiť. Samozrejme, avokádo môžeme nahradiť aj iným ovocím, podľa fantázie.
Rúru predhrejeme na 170 °C. Vytvoríme avokádovú náplň tak, že avokádo nakrájame na malé kúsky (podľa možnosti použijeme nie celkom zrelé avokádo) pomiešame ju s cibuľou, korením, cesnakom, bazalkou, soľou. Týmto krémom rovnomerne vyplníme podkožnú časť stehien, a uložíme vedľa seba do pekáča, polejeme olivovým olejom. Pečieme zhruba 80 min., ktorého výsledkom budú pekné červené chrumkavé kuracie stehná.

4 celé kuracie stehná
1-2 ks avokáda
½ nadrobno nakrájaná cibuľa
1ks veľký, nadrobno nasekaný strúčik cesnaku
zväzok bazalky
3 pl. olivového oleja
soľ, čerstvé korenie

 

Kokosové pagáče

kokosove-pagačeDávky, veľkosti polievkovej lyžice, z ploštíme / sformujeme a pečieme 20 min pri 170 °C. Príprava je rýchla, výborne chutí ku káve alebo dobre poslúži ako chrumkavý snack-pokrm.

  • 10 dkg nastrúhaného kokosu
  • 2 vajcia
  • sladidlo – Eritrit, Xilit, alebo Stevia – podľa chuti
  • 2 pl. holandského kakaového prášku ( nie je potrebný)
  • 1-2 pl kokosového tuku/oleja
  • 1 dcl čistej vody

Palacinky s karamelizovaným jablkom

Rozkrájané jablkové kúsky opečieme z oboch strán, posypeme vanilkovým cukrom a troškou škorice. Mandle opečieme. Palacinky servírujeme s kokosovou šľahačkou, opekanými jablkami a mandľou.

  • 4 palacinky ( nižšie viď. recept na palacinky)
  • 4 pl. kokosovej smotany
  • 2 ks sladkých jabĺk (obsah cukru z jabĺk sa karamelizuje; pre intenzívnejšiu sladkú chuť je treba posypať napr. kokosovým cukrom )
  • kokosový tuk na pečenie
  • palacinkyškorica na posyp jabl´k
  • 3 štipky vanilkového cukru (do uzavretej nádoby dáme Xilit alebo Eritrit s vanilkou, po 1-2 týždňoch dostaneme kvalitný vanilkový prášok; takto pripravený vanilkový cukor môžeme zabezpečiť na celý rok)
  • 3-4 dkg hobliny mandlí

Paleo-palacinky z dvoch múk
• 2 vajíčka
• 2 pl gaštanovej múky
• 2 pl múky zo slnečnicových alebo tekvicových jadierok
• 1 pl Xilitu
• 1 pl roztopeného kokosového tuku
• Štipka soli, sódu ( alebo nasýtenú minerálku)
Vajíčka so soľou a Xilitom vymiešame, prilejem roztopený kokosový tuk, a pridáme múky a toľko sódy (nasýtenej minerálky), aby sme dostali hustú palacinkovú zmes. Pečieme ako iné klasické palacinky.

[Moje obľúbené palacinky pozostávajú: z gaštanovej – kokosovej- a mandľovej múky, s prevahou gaštanovej múky ]

Bochník, žemľa, chlieb, pečivo

Milí paleo začiatočníci! Uvediem niekoľko alternatívnych riešení z najčastejších problémov pri prechode na paleo.

Hneď na začiatku by som chcel podotknúť, že akákoľvek technika, technológia prípravu chleba, nám nedá úplne podobnú chuť ani textúru tradičného chleba.

V paleo diéte, náhrada klasického chleba slúžia predovšetkým k tomu, aby sme dovtedy zvyknuté pocity z konzumácie klasického chleba, „preniesli“ do nášho nového a zmeneného životného štýlu, …. aby sme vedeli na čo natrieť paštéty, zahryznúť do klobásy, zobať niečo k praženici alebo prívarkom.

Časom pre každého bude samozrejmé, že príprava chleba bude čoraz profesionálnejšia, a vytvorí sa pocit menšej potreby nahradiť klasický chlieb jeho paleo-alternatívou. My aj bez chleba máme radi paštéty natreté na čerstvé zeleniny, dusené a mäsité jedlá konzumujeme so šalátmi alebo s nakladanou zeleninou, a už nám ani na um nepríde ich konzumovať s chlebom.

Samozrejme na začiatku boli chvíle, keď spolu s manželkou sme piekli chlieb jeden za druhým, a experimentovali s chuťami, konzistenciou, farbou, a teraz už Vám vieme ponúknuť spôsoby, aby prvé pokusy neboli len jedlé bochníky a jedlý chlieb, ale chutné a vynikajúce pekárske výrobky.

Tak teda, pripravme si múku, melivá, vločky, šľahač, pekárske formy, jedlú sódu bikarbonu, a od vody mokré ruky na tvarovanie bochníkov.

Pečieme plochý chlieb !

Čo má obsahovať
-25 dkg suchej hmoty, ktorá v polovičnom pomere nech je múka zo semienok (1. časť) s miešaninou melív/vločiek (2.časť)
-4 – 5 ks vyšľahaných vajíčok, 1 dcl masti – podľa vlastného výberu, a 1 dcl vody
-1 kávová lyžička (kl.) jedlej sódy bikarbony

Ako s prípravou
Suché polotovary navzájom pomiešame, a tak isto to urobme aj s mokrými polotovarmi, a nakoniec ich navzájom pomiešajme do stavu rovnomernej konzistencie. Máme dostať hustú, netečúcu masu, bez hrudiek. Ak je masa tekutá, znamená to, že sme pridali o trošku viacej vody/oleja a pod.

V čom máme piecť?
V malom (cca. 15×25 cm) pekáči, lemovaný papierom na pečenie
Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 200°C, 20-25min, (v prípade ľanového chleba 40 min pri 180°C)

Akú bude mať konzistenciu?
Zovňajšok sa skôr podobá cestovine koláča, ktorý keď je ešte čerstvý, povrch je príjemne chrumkavý

 

Chlieb z ľanových semienok

Prísady:

12,5 dkg múky z ľanových semien
12,5 dkg mletých semien alebo vločiek z ľanových semien
1 kl. jedlej sódy bikarbony
1 kl. soli
1/2 polievkovej lyžice (pl.) xilitu (môže sa vynechať- treba experimentovať, komu ako chutí)
5 vyšľahaných vajec
1 dl vody
1 dl olivového oleja alebo roztopeného kokosového oleja

Príprava:

Zvlášť zamiešame suché a zvlášť mokré elementy, ktoré nakoniec navzájom pomiešame. Túto masu rovnomerne rozprestrieme v pekáči. Niekto používa papier na pečenie, my s manželkou len vytrieme pekáč olivovým alebo kokosovým olejom ( treba vyskúšať!) a do takto pripraveného pekáča vložíme a rovnomerne roztrieme zhotovenú masu. Pečieme pri 200°C 20 min. ( Ak vynecháme múku z ľanových semien a použijeme len 40 dkg čistého meliva z ľanových semien, napríklad môžeme zomlieť aj v mlynčeku na kávu, a ostané všetko ako je hore popísané, treba piecť v rúre s ventiláciou pri 180°C 40 min. Je to porcia na 2-3 dni, pre dve osoby).
201210301512 201208011379 201209291491

sezamovy-chlieb

sezamovy-chlieb

Pečieme piškótový chlieb!

Čo má obsahovať?
-25 dkg suché polotovary (melivá, múky, vločky, viď komentár na konci pri všeobecných zásadách)
-5-6 vajec (zvlášť vyšľaháme bielok na tvrdo a zvlášť žĺtok)
-1 kl. sódy bikarbony a dtto soľ
-1-2 pl. vody

Ako ju máme pripraviť?
Budeme potrebovať 3 ks misiek. V jednej pomiešame suché elementy. Vajíčka od seba oddelíme. V druhej miske bielok vyšľaháme na tvrdo, a vtretej miske, žĺtok s vodou dôkladne pomiešame.
K žĺtku, za neustáleho miešania – lyžičku za lyžičkou, postupne pridáme suché elementy, nakoniec tak isto urobíme aj s vyšľahaným bielkom. Zaobchádzajme s ním opatrne, aby sme príliš nezneškodnili penu!

V čom máme piecť?
Použime štvorcovú alebo guľatú tortovú formu, do ktorej vložíme papier na pečenie, alebo ich vytrieme kokosovým či olovovým olejom ( ja osobne uprednostňujem kokosový olej k vôli jeho zdravotným prednostiam)

Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 180 °C, 30-35 min

Akú bude mať konzistenciu?
Úplne takú istú, aké majú piškóty. Šťavnatú a mäkkú, ak pridáme aj sladidlo, potom výborne pasuje k lekvárom bez cukru.

 

Cesnakovo-rozmarínový chlieb (podľa Elmiri Mezei)

Prísady:
20 dkg mletých sezamových semien
5 dkg mletého orechu
1 kl. jedlej sódy bikarbony
6 vajec
1 kl. soli – primerané množstvo
2 ks nakrájané strúčiky cesnaku +1 strúčik rozdrvíme
1 pl. nadrobno nakrájaný rozmarín, alebo 1 kl. mletého rozmarínu
2 pl. vody

Príprava:

V jednej miske pomiešame suché elementy (mleté sezamové semienka, mleté orechy, soľ, jedlá sóda bikarbóna).
Vajíčka rozdeľme. V jednej miske bielok vyšľahajme na tvrdo, v druhej dôkladne premiešajme žĺtok s vodou, a následne pridáme rozdrvený strúčik cesnaku. K žĺtku po lyžičke, za neustáleho miešania, postupne pridávame suchú časť, a nakoniec po lyžičke pridáme aj bielok. Zaobchádzajme s ním opatrne, aby sme príliš nezneškodnili penu! Dostaneme masu, ktorú vylejeme do vopred pripravenej formy ( natrieme ju olovovým, kokosovým olejom, alebo kačacou/husacou masťou), a na povrch vyložíme nakrájanými kusmi cesnaku. Pečieme pri 180°C 30 minút.

piškotový-chlieb

piskotovy-chlieb

 

Pečieme bochník, žemľu, rožky!

Čo má obsahovať?
-cca 25 dkg suchých prísad, ktorá napoly pozostáva z múka zo semienok a vločiek + melivá
-4 vajíčka vyšľahané na tvrdo, 1 dcl tuku podľa vlastného výberu a 1 dcl vody
-1 kl. jedlej s.bikarbony a také isté množstvo soli
-1 pl. arrowroot-u (na zahustenie)

Ako ju máme pripraviť?
Zvlášť pomiešajme suché elementy, ako aj mokré elementy, a následne ich navzájom po miešajme. Masu nechajme stáť 10-15 min, aby arrowroot primerane nabral na objeme, a aby naša cestovina dostala pružnú konzistenciu. Potom z nej mokrými rukami sformujme bochník, žemľu či rožky.

V čom máme piecť?
Vo veľkom pekáči vyložený papierom na pečenie, alebo na rošte pokrytý papierom na pečenie.

Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 160°C, 40 minút

Akú bude mať konzistenciu?
Dostanem jemne vláknité pekárske pečivo pružnej textúry, s chrumkavým povrchom.

 

Sezamový bochník biely

Prísady:

12,5 dkg gaštanovej múky
12,5 dkg mletý sezam, alebo sezamové vločky
4 vajíčka
1 kl. soli
1 kl. jedlej sódy bikarbony
3 pl. arrowroot-u
1 dcl vody
1 dcl olivového oleja alebo tekutý kokosový olej

Príprava:

Suché elementy navzájom pomiešajme, potom aj mokré medzi sebou. Potom obe navzájom pomiešajme. Dostaneme masu, ktorú nechajme stáť 10-15 min. Potom mokrými rukami z nej vytvorme bochník, ktorý vložme do papierom (na pečenie) pokrytého pekáča. Pečieme pri 160°C, 40-45 min. Bochník bude hotový, ak jeho už bude chrumkavý a pekne červený.

bochnik

bochnik

Na obr. vidieť variantu z tekvicových jadierok – s použitím múky z tekvicových jadierok a mletých tekvicových jadierok.

 

Žemľa

Prísady:

4vajcia
6 pl. hocijakej múky ( mandľová, sezamová, kokosová)
2 pl. tapioka škrobu
2 pl. múka z arrowroot-u
2 pl. kokosového tuku/oleja
1 čajová lyžička (čl.) sódy bikarbony + jablčný ocot
½ čl. soli
korenia

Príprava

Najprv pomiešame múky. Vajíčka bez oddelenie bielka poriadne vyšľaháme. Kokosový olej zamiešame s múkami, ku ktorému prilejeme vopred namiešaný jablčný ocot so soľou a sódou bikarbonou. Ku vyšľahanému vajíčku pridáme zmes múk. Zohrejme rúru na 180°C ( treba použiť zohrievanie zdola aj z vrchu), a na spodok rúry do malej misky dajme vodu. Kým 5-10 min. odpočívať žemľové cesto, zo zmesi múk, ktorá bola predtým tekutá, teraz už bude hustejšia masa. Mokrou rukou sformujeme potrebné žemľové tvary-gule, a do pekáča s papierom na pečenie, uložíme surové žemle, pečieme do chrumkavého stavu pri 180°C, 15-20 min. Vychladnúť necháme v rúre pri otvorených/sklopených dvierok.

žemľa

žemľa

 

Pažítkové rožky

Prísady

1,5 dkg arrowroot-u
1,5 dl vody
20 dkg mleté mandle
8 dkg múka zo slnečnicových semien
1/2 kl. soľ
½ kl. sóda bikarbóna
1 štipka kyselina askorbovej
3 pl. krájané pažitka
3 ks vajec
sezamove semienka na posypanie povrchu

Arrowroot zamiešame vo vode, a necháme stáť 3 minúty kým sa nasiakne vodou. Do misky vložíme mandle a múku zo slnečnicových jadierok, soľ, sódu bykarbónu, kyselinu askorbovú, nakrájané pažítka a želatinu z arrowroot-u. Zmes necháme stáť zopár minút. Celé poriadne hniesime, a mokrými rukami, z masy sformujeme malé rožky. Vložíme ich do papierom(na pečenie) pokrytého pekáča, nožom povrchy krížom narežeme, posypeme sezamovými semienkami a pečieme pri 190°C, zhruba 22 minút.

rožky-so-sezamom

rožky-so-sezamom

 

Všeobecné zásady:

Vodu a tuky (oleje) pridávame do cestoviny vždy v závislosti od zloženia použitej zmesi. Ak pracujeme len s melivami, netreba do masy pridať plus olej! Ak použijeme 50% múky a 50% meliva či vločiek, aplikujeme kombináciu 1 dcl vody-1 dcl oleja/tuku.

Ak sme toho názoru, že počas pečenia, naše pečivo už dosiahlo požadovanú farbu a konzistenciu, ale vnútrajšok sa ešte lepí, znížme teplotu, a pokračujme v pečení.

V každom prípade robme skúšku pichnutím ihlice, lebo takto sa bezpečne môžeme uistiť, že naše pekárske výrobky sú dobre prepečené.

Výrobky necháme vychladnúť na rošte.

Už hotové, vychladnuté pekárske výrobky skladujme na suchom chladnom mieste v plátenom puzdre alebo ich zabalíme do utierky,. V lete výrobky skladujem v chladničke.

Dúfajme, že sme urobili náladu na pečenie a potešíte seba a Vašu rodinu množstvom chutného chleba vynikajúcej konzistencie !

Ing. Imrich Galgóczi signo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


sedem + 3 =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť