Prečo mi je nesympatická Paleomama, t.j. Dr. Sarah Ballantyne?

 

Preklad: Ing. Imrich Galgóczi
Zdroj: Gábor Szendi :
http://www.tenyek-tevhitek.hu/miert_nem_csipem_en_paleomamat_azaz_dr_sarah_ballantyne-t.htm

Stále viac a viac ľudí zneužíva to, že priemerný človek nevie skontrolovať, či vedecky je naozaj správne dané tvrdenie, ktoré sformulujú s odkazom na výskum. Bohužiaľ, ani tvrdenia paleo-teoretikov nie vždy obstoja v tejto skúške.

Nie len Paleomama mi je nesympatická, ale od všetkých paleo prorokov mi lezú zimomriavky po chrbte, ktorí sa vyžívajú v tom, že neopodstatnenými fámami svojich nasledovníkov nahovárajú na neodôvodnené obmedzenia. Nie je pravda to, že čím je trpkejšia nejaká diéta, tým je užitočnejšia. Čím viac obmedzení obsahuje nejaká diéta, tým menej ľudí ju bude dodržiavať. Preto vôbec nie je jedno, že či nejaké obmedzenie je opodstatnené, alebo je charakteru „ istota je istota“, ak ju nebudeme jesť. A veru je veľký problém s dôveryhodnosťou „teoretika“, ktorého tvrdenia obstoja len dovtedy, kým ju číta len laický paleo-prívrženec v stave omdlievania z rešpektu. Ballantyne ľudia uctievajú ako svätú, nasledujú ju, a dúfajú, že mnohé odriekania raz prinesie pre nich tak očakávaný plod ovocia. Lenže Ballantyne, tešiaca sa veľkej popularite a odbornosti na internete, má rad omylov.

Neskontroloval som všetky poučenia z knihy Ballantyne, kde by som mal na to čas. Ale keď som písal moju knihu Paleo pre pokročilých, pomyslel som, že sa pozriem na to, že prečo považuje za nebezpečné pitie kávy, ktorú ja považujem za tak bezpečnú. (Že prečo je bezpečná, o tom som sa zmienil vo viacerých mojich článkoch; vlastná pozn.:  kvôli rozsiahlemu množstvu štúdii, uvediem len pôvodné články Szendiho, v časti Kávé- cez ne môžete mať prístup k pôvodným vedeckým publikáciámhttp://www.tenyek-tevhitek.hu/tartalom.htm#kav )

Ballantyne vo svojej knihe upozorňuje na to, že káva zvyšuje hladinu kortizolu, t.j. hladinu stresového hormónu. Keby to bolo tak, naozaj by nebolo dobré, lebo príliš vysoká hladina kortizolu inhibuje funkciu imunitného systému, zvyšuje hladinu krvného cukru, a pod. Ballantyne svoje literárne odkazy zvykla podložiť – ináč veľmi správne – odbornými bibliografickými recenziami. Tieto odborné recenzie samozrejme takmer nikto neprečíta (okrem mňa), lebo predpokladajú, že ak to cituje odborná výskumníčka, tak je to určite tak. Všakže, to nazývame dôveryhodnosťou, a to je to, čo sa v mojich očiach silne naštrbila.

Vo svojej knihe ignoruje odborné odvolávania, ale našťastie na jej blogu sa dá nájsť, odkiaľ pramení jej odpor voči káve (Ballantyne, 2012). Ballantyne si myslí, že káva zvyšuje hladinu kortizolu, ktorú zakladá na 1, t.j. jednej štúdii, podľa ktorej v kapsule podávaný kofeín (!) zvýši hladinu kortizolu (Lovato a spol., 1996). Už to by malo byť podozrivé, že Ballantyne stotožňuje rad zlúčenín so syntetickým kofeínom, prítomné v kapsule. Čestný vedec v takomto prípade dvakrát skontroluje, ako raz napíše, že „človeče, vyhýbaj sa kávy, lebo spôsobuje zvýšenie kortizolu“. Kto ale je prorokom, ten vo všeobecnosti sa poteší tomu, že „eh, predsa len, dobre som to myslel“, a nehľadá ďalej. Nie je čertovsky ťažké nájsť články, ktoré vyvracajú jej predstavu ; ja som z voleja našiel šesť štúdií (viď. Szendi 2015); a ani jedna z nich sa nezmieňuje a zvýšení hladiny kortizolu, ba čo viac, medzi nimi bola aj taká, ktorá vplyvom pitia kávy, písala o poklese hl. kortizolu (Quinlan a spol., 1997).

V poriadku, takže káva nezvyšuje hladinu kortizolu.

Ballantyne ale disponuje ešte s prekvapením. Ako píše: podľa výskumov Cyrex Laboratória, káva vo „všeobecnosti dáva kríženú reakciu“ na glutén, lebo je vysoká podobnosť medzi určitými bielkovinami kávy a gluténom (Ballantyne, 2012). Ináč povedané, má podobný vplyv ako glutén. Čiže, kto pije kávu, nadarmo sa snaží všemožnými spôsobmi zo svojej diéty vylúčiť glutén, lebo sa prepašuje loganím kávy.

Vzhľadom k tomu, že glutén je v paleo pravekým nepriateľom, jednému skutočnému paleo prívržencovi – počujúc túto informáciu, stuhne krv v žilách. Kto pre boha si zoberie tú námahu, že získa výskumné práce Cyrex Laboratória, aby skontroloval ďalšiu hrôzu Paleomamy. Žiaľ zdá sa, že ani Paleomame sa nepodarilo získať túto výskumnú prácu, alebo ak áno, potom sa nenaučila riadne čítať. Lebo vo hlásení hore uvedeného štúdia je napísané, že káva nemá gluténu podobné účinky. Jedine v susednej espresso predajni nakúpenej káve našli glutén, ale keď vedci dôkladne prečítali drobnými písmenami napísaný popis výrobku, zistili, že daná káva je vyrobená z takej instantnej kávy, ktorá môže byť kontaminovaná gluténom (Vojdani a Tarash, 2013).

káva obr2

V štúdii zverejnili tento graf. Výška stĺpcov udáva vplyv gluténu. Je známe, že kazeín kravského mlieka má podobnú štruktúru ako glutén (pravdepodobne preto vedia obidve bielkoviny spôsobiť cukrovku I.-ho typu). Z grafu je vidieť, že Cafe Latte nakúpený z espresa, veru že obsahoval glutén, a aj vo dvoch instantných kávach našli nejakú mieru kontaminácie gluténom. Ale z toho je len ponaučenie to, že sa vyhýbajme instantných káv. (Pravdepodobne nie všetky sú kontaminované.)

V pomýlení ľudí, citlivých na glutén, nevyniká len Ballantyne, ale aj spoločnosť Gluten Free society, ktorá túto istú správu Cyrex Laboratória skreslili tak, že káva, neobsahujúca glutén, vplyvom spracovania sa zmenila na tekutinu, vyvolávajúca reakcie podobné gluténu (Gluten Free Society, 2016). Opäť platí, že autor tohto článku ani neprečítal pôvodné štúdiu, lebo autori štúdia nič také nepíšu, práve naopak: „konzumácia čistej – ale nie instantnej – kávy môže byť bezpečná pre ľudí citliví na glutén a celiakov“ (Vojdani a Tarash, 2013).

Ale poďme ďalej!

Podľa Ballantyne, stupeň zápalu organizmu je závislá na dóze vypitej kávy. Fíha!
Pravdu povediac, ak tento výrok je len do tej miery pravdivý ako predošlé spomínané, nemusíme sa prečo obávať. Naozaj, v mojej spomínanej knihe uvádzam 10 štúdií, ktoré všetky dokazujú protizápalový účinok (Szendi, 2015).

Z doterajšieho sa vykresľuje metóda Ballantyne: má tušenie alebo nápad, a dovtedy hľadá, kým k svojím myšlienkam nenájde 1, t.j. jeden kus výskumu, ktorý sa dá vykladať tak, že potvrdzuje jej predstavu. To, že existuje ďalších 10, ktoré ju vyvracajú, jej už nevadí. Takýto prístup je absolútne neférový, úplne nepoctivý.

Ballantyne o stevii a eritrite
Ballantyne funguje ako asketickí proroci: čo je príjemné, o tom si vie myslieť len to, že to môže byť len škodlivé. Potom začne zbierať informácie, aby to potvrdila.

Tak sa dostali na mušku aj „umelé sladidlá“ (Ballantyne, 2015). Povedzme, že ja by som nedal do jedného vreca aspartám s eritritom a steviou alebo sacharínom. Je pravdou, že spoločným bodom je ich nulová kalorická hodnota, preto hnusným spôsobom nám spríjemňujú život. Takže sú to nečisté potravinové látky, pretože spôsobujú radosť.

V Ballantyne vo svojich spisoch na jej blogu (Ballantyne, 2015) vynakladá veľa energie na to, aby v čitateľovi vzbudila dojem, že bolo by tu ešte čo-to citovať, ale nech toľko postačuje pre varovanie. Aj o alditoloch, t.j. o alkoholických cukroch ( xilite, eritrite), popísala kadečo. Situácia je ale tá, že napr. o eritrite, ako v domácej paleo spoločenstve najviac používanom cukor alkohole, Ballantyne sa zmieňuje o priepustnosti čriev a zmene črevnej flóre, pričom žiadna štúdia nič také ani nespomína. Je pravda, že v jednej štúdii (Payne a spol. 2012), figuruje slovo „alkoholické cukry“, ale samotné štúdiu sa zaoberá predovšetkým škodlivými vplyvmi fruktózy. Zo štýlu Ballantyne je jasné, že veľa stavia na túto vedeckú prácu, lenže v tejto štúdií, negatívnym vplyvom pripisujú známe gastrointestinálne príznaky (v prípade väčšej dávky spôsobujú hnačku a nadúvanie), nie priepustnosť a pod. Je bez pochýb, že traja autori štúdia neobľubujú alkoholické cukry, ale svoju averziu výskumom nevedili podložiť. V tomto ohľade, Ballantyne v nich našla spriaznené duše.

Ballantyne spomína ešte tie dve štúdiá, podľa ktorých eritrit stimuluje rozmnožovanie baktérií spôsobujúce brucelózu. Ak milý čitateľ ešte nepočul a brucelóze, necíťte sa neinformovaným. Po slovensky to znamená slintačka. Je to zriedkavá choroba, týka sa hlavne ľudí, zaoberajúce sa zvieratami. Kto nekonzumuje nepasterizované mlieko ( kto fandí paleu, nekonzumuje žiadne mlieko všakže), alebo nekonzumuje špatne/nedostatočne prepečené ovčie a kozie mäso, riziko infekcie je zhruba nulová. Samozrejme zastrašovať neinformovaného čitateľa s tým, že eritrit stimuluje rozmnožovanie Brucelózu melitensis, sa dá, ale potom píšme aj o tom, že nie je dobré sa prechádzať vonku v prírode, lebo hocikedy môže spadnúť na našu hlavu meteorit.

Ale koncentrujem sa na eritrit, lebo sa tak zdá, že z každého pohľadu sa líši od ostatných alkoholických cukrov (xilit, sorbit, maltitol, a pod.)!

Roky doporučujem eritrit pre každého, lebo nevie spôsobiť žiadne nepríjemné žalúdočné príznaky, totižto v 90%-tách sa už absorbuje v tenkom čreve, a vylučuje sa bez rozkladu.
(Viď. podrobný prehľad TU: – najprv uvediem len odvolávanie na pôvodný článok- https://authoritynutrition.com/erythritol/ ; pôvodný článok Szendiho: http://www.tenyek-tevhitek.hu/az-eritrit-a-tokeletes-edesitoszer-minden-mellekhatas-nelkul.htm ) . Štúdiá dokazujú, že ani tých 10% eritritu baktérie nerozkladajú, ale sa vylučuje stolicou (Boesten a spol., 2015). Eritrit v našom tele funguje ako antioxidant, bráni vytvorenie zubného kazu, neovplyvňuje inzulínovú odozvu a hladinu krvného cukru, u cukrovkárov vyložene prospešne vplýva na poranenia stien ciev (Boesten a spol., 2015).

Ballantyne úmyselne zmiešava sladidlá s nulovou kalorickou hodnotou, naznačujúc, že ako keby úplne rôzne vlastnosti sladidiel, ako aspartám, sukralóza, xilit, eritrit, stevia, boli rovnako škodlivé. Je to prakticky úmyselné zavádzanie čitateľa. Viacerí komentujúci jej to pripomenuli (Ginger a Levens márne hľadali zvyšujúci vplyv prepúšťania čriev v citovanej štúdii, Stu zase postrádal literatúru, dokazujúca škodlivý účinok stevie), ale Ballantyne ani nereagovala na tieto kritiky. Tak prečo niekto umožní komentovať veci, keď potom kašle na kritické pripomienky?

Ballantyne vo svojej knihe, stevii pripisuje antikoncepčné vlastnosti. Ako píše: „ Sú dôkazy na to, že steviol glykozidy jak u mužov, tak aj u žien, pôsobia antikoncepčne“ (Ballantyne, 2013, str. 125). Ballantyne články občas pripomínajú jerevanské vtipy. Správa je pravdou, lenže nie u ľudí, ale u potkanoch a v takej dóze, že také množstvo by človek nevedel skonzumovať. V štúdií, ktorá mala dokazovať hore uvedené tvrdenie, potkanom 60 dní podávali také množstvo stevie, ako keby jeden 70kg-ový človek konzumoval denne 2 gramov stevie. Pretože stevia je o 300 krát sladšia ako cukor, zodpovedá to 60-tim kg cukru. Myslím si, že vplyv stevie na hormonálny systém je trošku prehnaný.

Nemám čas prekontrolovať všetky tvrdenia Ballantyne. Zo všetkých náhodne vybraných tém vysvitlo, že medzi vedeckými prácami ľubovoľne vyberá, unáhlene a nepodložene skoncipuje závažné tvrdenia, preto každému viem len toľko doporučiť, aby „životné dielo“ Ballantyne bral s náležitou kritikou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 − = šesť

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť