Obezita a evolúcia

Zverejnené: Bio-Info magazín

Zdroj: Gábor Szendi
Prečo sa stáva obéznym moderný človek? Prečo je obézny jeden človek a ten druhý nie? A prečo nie je obézny prírodný človek? A ako sa nemáme stať obéznymi my ostatný ?
Šetrný gén

Ak chceme pochopiť sklon k obezite dnešného človeka a vysokú úroveň obezity súčasnej spoločnosti, musíme ísť hlboko do minulosti.. Naši predkovia žili lovecko – zberateľským životným štýlom, jedli a pili to, čo našli, čo ulovili vo vodách, a čo sa im podarili uloviť v lesoch. Mnoho krát bolo núdza, množstvo nahromadenej a uchovanej stravy bolo stále menej ako to bolo potrebné. Počas viac miliónov rokov sa ľudský organizmus zdokonalil na mimoriadne efektívny stroj, ktorý sa uspokojil aj s málom, a keď zostala čo len jedna zbytočná kalória z rozdielu konzumovanej a spotrebovanej energie, tú ihneď uskladnila vo forme tuku. To je teória tzv. „šetrného génu“. Organizmus, prispôsobený ku kalorickej biede, ak sa každodenne môže najesť, usilovne začína uskladňovať tuk na horšie časy – ktoré v spoločnosti s blahobytom nenastanú nikdy. Dnes môžeme vidieť tragédiu moderného človeka, časovo zhustenú v osude indiánov kmeňa Pima. Pimovia v Mexiku, ktorí žijú nomádskym spôsobom života, rovnako ako naši predkovia, a medzi nimi nie sú obézni alebo chorí na cukrovku. Severne žijúci Pimovia v Arizóne, žijú životným štýlom ako dnešný západný človek. Medzi nimi nie je zriedkavý 250 kg vážiaci jedinec, a v ich okruhu je výskyt cukrovky druhého typu 50%-ná.

 

Obezita začína v zárodku života

V roku 1970 vyšetrovali v Nórsku to, že ako môže súvisieť obezita ľudí so srdcovo- cievnymi chorobami . S údivom zistili, že ľudia stravujúci sa rovnakou stravou, sú obézni a chorí, kým druhí sú štíhli a zdraví.

Vedci došli k názoru , že obezitu a srdcovo cievne ochorenie jedinca predurčuje nie aktuálna strava, ale úroveň stravovania sa matky počas tehotenstva, čo ovplyvňuje zárodok plodu v maternici. Čím viac bola matka podvýživená, tým viac bolo jej dieťa v dospelosti náchylnejšie na obezitu a srdcovo cievne choroby. Je to tzv. epigenetický jav, čo znamená toľko, že funkciu génov môžu podstatne modifikovať. Keď je matka počas tehotenstva podvýživená, potom jej dieťa sa pripraví na jeden nevľúdny, na potravu chudobný svet, t.j narodí sa energeticky veľmi úsporne. S tým ani nie sú žiadne problémy, keď v nastávajúcom živote bude postrádať potravu. Ak ale v dospelosti bude žiť v blahobyte, podľa získaného energeticky úsporného programu v zárodku, bude presýtený. Narastajúci blahobyt, teda je aj preto nebezpečný, lebo naše matky žili a rodili ešte v skromnejšom svete. Samozrejme plod môže byť podvýživený aj z inej príčiny , ale aj tak sa energetický program zrealizuje. Čím sa narodí dieťa s menšou hmotnosťou, bude tým viac pravdepodobné, že v dospelosti bude obézne a choré na srdce. Čiže neuškodí, ak si prezrieme staré fotky našej rodiny, a k tomu sa budeme snažiť prispôsobovať naše stravovanie.

 

Je smutné ale pravdivé to , že stravovať sa je radosť

Podľa „teórie nezhody“, naše telo a mozog je prispôsobené na staroveké pomery, a nepasuje do nami vytvorených moderných podmienok. Počas evolúcie, k všetkému, čo bolo pre nás užitočné, sa priradil pocit odmeny. Preto nás naplní opojným pocitom konzumácia sladkostí, pocit nasýtenia z mastnej stravy, lebo vyhľadavanie takejto stravy v praveku bolo užitočné. Dnes už ale nemusíme bojovať za každodennú stravu, máme ich neustále k dispozícií, jedenie a nasýtenosť nám robia dobrý pocit, ľudia mnoho krát jedia bez kontroly alebo len tak ujedajú V predchádzajúcom prostredí, získanie stravy, determinovalo množstvo konzumovanej stravy, preto nebol obézny človek. Vývojom sa odbúrali prirodzené bariéry jedenia, a dnešný človek – ak chce byť zdravý a štíhly, neustále musí žiť abstinentský život, pretože v modernom svete žijeme neustále v strese, neustále sa snažíme odmeňovať a potešovať sa , a to vedie k presýtenosti a obezite.

 

Pohyb a energetická úspornosť

Človek sa narodil pre pohyb. Naši predkovia sa veľa nachodili, behali, liezli po stromoch, plávali. Samozrejme nie z dlhej chvíle, diktoval to zákon prežitia. Avšak ako protiklad pohybu, sa vyvinul aj sklon k lenivosti, lebo to znamenalo energetický režim v období postrádania potravy. Moderný človek, obklopený strojmi, je prakticky do nekonečna zásobený potravinami, a jeho pohyb sa vo väčšej miere zredukoval na pohyb medzi chladničkou a stolom v kuchyni. Nahovoriť ho na športovanie je preto ťažká úloha, lebo pracuje v ňom zakódovaný praveký sklon energetickej úspornosti. V jednom vyšetrení na zopár amishov, ktorí žijú uzavretým spôsobom, nepoužívajú elektromobil a vedú naturálne hospodárstvo, namontovali krokomer, a vysvitlo, ženy a muži denne prejdú 10-14 km. V ich okruhu obezita je veľmi zriedkavý jav. Čiže teória nezhody sa prejavuje aj v tom prípade, že človek v minulosti bol nútený vyvinúť svalovú prácu, a dnes, keď to nie je potrebné , tak sa ani nepohne .

 

Moderné stravovanie kontra paleo

Ak porovnáme moderné stravovanie s paleolitným stravovaním, vidíme očividné rozdiely, ktoré taktiež vysvetľujú obezitu moderného človeka. Základ dnešné moderného stravovania sa zakladá na obilninách, stravu západného človeka v 50-60%-tách tvoria rýchlo vstrebávajúce uhľohydráty ( potraviny z múky, zemiaky, ryža, cukor a pod.), ktoré znamenajú veľmi vysokú energetickú úroveň. Rýchlo vstrebávajúce potraviny, t.j. ktoré majú vysoký glykemický index, veľmi rýchlo zvýšia úroveň krvného cukru, ktorú eliminuje obrovská odozva – dávka inzulínu. To ale rýchlo spôsobuje nízku úroveň krvného cukru, ktorá generuje pocit hladu, a po hlavnej strave u západného človeka sa za krátky čas objaví pocit hladu, a začína ujedávať (ďobkať). Z veľkého energetického zloženia a množstva stravy, organizmus vybuduje zásoby, ktoré počas pribúdajúcich rokov, sa zväčšujú.
Paleoloitné, t.j. praveké stravovanie, ku ktorému sa náš organizmus milióny rokov prispôsobil, neobsahovalo žiadne rýchlo vstrebávajúce uhľohydráty, pozostávalo len zo zeleniny, ovocia a živočíšnych tukov a bielkovín. Táto strava je nízko kalorická. Je pre ňu typické, že keď sa niekto dosýta naje zeleninou, ovocím a mäsom, nestane sa obéznym, lebo ani takto totálne naplnený žalúdok zďaleka neobsahuje toľko kalórie, ako by obsahovalo takéto množstvo západnej stravy. Ďalšou výhodou takejto stravy je, že žalúdok takúto stravu strávi pomaly, čiže úroveň krvného cukru ľudí, žijúci na paleolitnom stravovaní, je nižšia, a pocit hladu sa objaví neskoršie. Vykonali už veľa vyšetrení u ľudí s paleolitnou stravou, u ktorých zistili, že napriek tomu, že sa mohli do sýta najesť, veľmi rýchlo začali chudnúť, a ich úroveň krvného cukru sa stala vyrovnaná, a nárok na inzulín poklesol.

 

Obézny svet
Pomer ľudí s nadváhou a obéznych na svete, neustále rastie. Spojené štáty držia rekord, kde 60% obyvateľstva má nadváhu alebo sú obézni. Aj v ázijských štátoch, ktoré považovali za chránenú oblasť pred epidémiou obezity, je tento pomer už 30%. Epidémia obezity je vlastná západnému spôsobu stravovania. Riešenie môže znamenať pravdepodobne čoraz viac sa uplatňujúce paleolitné stravovanie, ktoré nie je ako diéta na chudnutie, netreba v ňom neustále hladovať, a ani klamať vlastný organizmus, je to ozajstná zmena životného štýlu.

 

Vlastná poznámka:

[ 1. – Podľa Kataríny Babinskej z Fyziologického ústavu Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, podľa údajov z roku 2002, trpí na Slovensku s nadváhou a obezitou 60% mužov a žien; Zdroj: TASR., 05.12.2008http://www.zzz.sk/?clanok=5488;
Na Slovenských portáloch môžete čítať nasledovné:
2. Obezita je narastajúci zdravotný problém, ktorý môže podporovať vznik a rozvoj závažných ochorení, mnohokrát život ohrozujúcich ochorení v zmysle kardiovaskulárnych a respiračných ochorení ako napr. ochorenia srdca, vysoký tlak krvi, cukrovku 2. typu, hyperlipidémiu, degeneratívne ochorenia kĺbov a obstrukčné spánkové apnoe ( v podstate zástava – prerušovanie dychu v spánku ), ochorenia chrbtice. Aj preto Svetová zdravotnícka organizácia ( WHO ) vyhlásila obezitu za epidémiu 21.storočia a pre jej ďalekosiahle zdravotné a celospoločenské dôsledky za svetovú epidémiu .Boj s ňou považuje, podobne ako Európská únia, za jednu z hlavných priorít., http://wp.sos-obezita.sk/
3. Slovensko vyhlásilo vojnu obezite. – Do vojny proti obezite, ktorú vyhlásila Európska únia, sa pridalo aj Slovensko. Ambíciou európskeho projektu FOOD je naštartovať dopyt a ponuku po zdravých jedlách a propagovať zdravšiu životosprávu a proti obezite bojovať podporou vyváženej stravy, informačnou kampaňou ako aj spoluprácou s reštauráciami. SITA | 26.04.2011 18:16.,
http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/170112-slovensko-vyhlásilo-vojnu-obezite/ ]
Žiaľ, z týchto článkov, a ani z NPPO (NÁRODNÉ PROGRAMU PREVENCIE OBEZITY) som sa nedozvedel, že čo znamená tak mnoho krát skloňovaná, zdravá strava; ktoré sú konkrétne a aj účinné kroky prevencie obezity, o ktorej takou zodpovednosťou píšu uvedené články, lebo trend narastania obezity sa nezlomil, a ako celospoločenský zdravotný problém, naďalej zbytočne pohlcuje stovky miliónov eur z peňazí daňových poplatníkov, a človek má pocit, ako keby to nikomu nevadilo.

Pokračovanie o pár dní: – Obezita ako choroba

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť − 6 =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť