O ketogénnej móde

 

Zdroj: Paleo magazín 2015/1
Preklad: Ing. Imrich Galgóczi

Ketogénna diéta je čoraz viac obľúbená. (Pre neinformovaných- ide o diétu v zložení 60-80% tuku, 40-20% bielkovín a menej ako 50g uhľohydrátu.) Prívrženci tejto diéty si myslia, že vytvorenie ketózy je pre človeka autentické- pravé, a ide o základný režim ľudského organizmu. V skutočnosti ide o liečebnú diétu, ktorá spolu so správnymi stravovacími doplnkami, v mnohých prípadoch pomáha.[1] Pečeň, z konzumovaného tuku, vytvára tzv. ketónové častice, ktoré väčšina našich buniek vie premeniť na energiu. To minimálne množstvo, ktoré potrebuje náš mozog, pečeň si vie vytvoriť z bielkovín. V čase hladovania organizmy, ktoré vedia zásobiť tuk ( sem patrí aj človek, zvieratá…), za pár dní prejdú do stavu ketózy, a z vlastných zásob tuku si zabezpečujú prežitie/prekonanie obdobia nedostatočnej stravy. Takže stav ketózy je núdzový režim, kedy cieľom je, aby sme zostali na žive, a v takomto prípade je nedostatok mikroživín, stopových prvkov a vitamínov vedľajší. Evolučná filozofia núdzového režimu je, že buď sa stratí hlad, alebo organizmus vyčerpá svoje zásoby a zomrie. Samozrejme, ak tento núdzový stav neustále zásobíme tukom a bielkovinou, ľudský organizmus telo z energetického hľadiska je schopný „prevádzkovať” hocikoľko dlho. Ľudia, ktorý si myslia, že ketogénny režim je to pravé pre človeka, stavajú na nerozvážnych základoch. Často počuť, že ak človek vedel prekonať ľadovú dobu, keď človek v tom čase ani nemohol jesť nič iného len tuk a mäso, v tom prípade zostáva nezodpovedná len jediná myšlienka, čo jedli tie zvieratá ktoré konzumovali? Je zvykom, ako príklad, uvádzať kmeň Inuitov, ktorí ľudia žijú ketogénnym režimom, a vo všeobecnosti ich poznáme ako veľmi zdravých ľudí. Ale diéta týchto ľudí pozostáva v 15-20%-tách z uhľohydrátov.[2] V lete si na zimu zabezpečujú rôzne korene, a celý rok konzumujú bobule, riasy a iné rastliny. Ich hlavným zdrojom uhľohydrátu tvoria pečeň, mäso, koža – to všetko v surovom stave – surová strava obsahuje ešte glykogén, ku ktorému prívrženci ketogénnej diéty sa preto nedostanú, lebo v zabitom zvierati sa to rýchlo degeneruje/rozloží. Nedostatok príjmu rastlinnej stravy má pre Inuitov svoju cenu: napr. ateroskleróza – zvápenatenie tepien, ako nedostatok viatmínu-K2. Príjem vitamínu-C majú minimálny, ale to umožňuje ich jedinečná genetická prispôsobilosť.[3]
Už mnoho odborníkov modeloval evolučný spôsob stravovania človeka, a podľa každého z nich, rastlinná potrava zohrávala dôležitú úlohu. Dobrá prispôsobivosť človeka tkvie práve v tom, že konzumoval vždy to, čo našiel vo svojom blízkom okolí.[4,5]
V tomto bode stojí za to pripomenúť, čo viedlo k objaveniu vitamínov. V 19.-tom storočí sa domnievali, že živý organizmus potrebuje len tuk, bielkovinu a uhľohydráty (posledne vymenovanú si vie vyrobiť organizmus aj z bielkovín). Potom vysvitlo, že v špeciálnom prípade, pri takejto strave, ako človek, tak aj zvieratá, uhynú. Medzičasom „špeciálne„ podmienky si človek vytvoril sám tým, že sa odklonil z evolučnej cesty stravovania, resp. že pre seba pestuje rastliny na devastovaných pozemkoch, a ani zvieratá vychovávané na konzum, nekonzumujú to, čo im pridelila evolúcia. Za posledných sto rokov, lekárska veda výskumom rôznych príznakov z nedostatkov, sa dopracovala k objaveniu mikronutrientov, stopových prvkov a vitamínov.
Po „vitamínovej” ére nasledovala éra „ črevnej flóry”. Po formulácii hygienickej hypotézy je evidentné, že k normálnej funkcii imúnneho systému, je od narodenia dôležité zloženie našej črevnej flóry. Ketogénni odborníci zvykli oponovať tým, že liter materského mlieka obsahuje 40g tuku a 8g bielkovín. A hľa, už aj dieťa je v ketogénnom režime. Lenže materské mlieko okrem toho obsahuje aj 70g mliečneho cukru, a čo taktiež nie je na zahodenie, aj 15g oligosacharidu. Oligosacharidy sú také uhľohydráty, ktorým zvykneme hovoriť vlákniny, a z ktorých v hrubom čreve črevné baktérie vytvárajú životne dôležité mastné kyseliny s krátkym reťazcom (napr. inulín, galaktóza). Oligosacharidy sú nepostrádateľné pre udržanie zdravej funkcie črevnej flóry. Ketogénna diéta oligosacharidy obsahuje len vtedy, ak na jeho suplementáciu sa vyložene kladie dôraz. Ketogenici, ktorí na zabezpečenie svojho minimálneho uhľohydrátového príjmu konzumujú ryžu, trvalo sa zbavia zdravej črevnej flóry. Jeff Leach, významný vedec v oblasti črevnej flóry, veští temnú budúcnosť pre ľudí, žijúci na ketogénnej diéte.[5] Zloženie črevnej flóry sa posúva v nepriaznivý smer, pH hrubého čreva sa stane alkalickou (zásaditou), čo vedie k rozmnoženiu patogénnych kmeňov, a okrem toho črevá sa s tanú priepustným. Pripomínam to kvôli tomu, že autoimúne chorí ľudia s obľubou uprednostňujú ketogénnu diétu, mysliac asi, že keď je nejaká diéta čím prísnejšia, tým má viacej výhod.
Nakoniec nezabúdajme, že prírodní ľudia (je vyše 220 žijúcich kmeňov v súčasnosti ), neprihliadnuc na extrémne výnimky, všetky konzumujú značné množstvo rastlín ( bobule, korene, rezistentný škrob). S troškou irónie im v mene prívržencov ketogénnej diéty odkazujeme, že bohužiaľ, odbočili ste z paleo stravovania.

signo

 

Ing. Imrich Galgóczi

 

Literatúra:
1, Szendi G: Ketogén étrend. Paleolit Életmód Magazin 2013/1
2,Ho KJ, Mikkelson B, Lewis LA, Feldman SA, Taylor CB. 1972. Alaskan arctic Eskimos: response to a customary high fat diet. Am. J. Clin. Nutr. 25:737-45
3, Szendi G: Új vitaminforradalom. Jaffa , Budapest, 2013.
4, Ungar, P.S.; Grine, F.E.; Teaford, M.F. Diet in early Homo: A review of the evidence and a new model of adaptive versatility. Annual Review of Anthropology, 35: 209-228, 2006.
5, Ken Sayers and C. Owen Lovejoy, “Blood, Bulbs, and Bunodonts: On Evolutionary Ecology and the Diets of Ardipithecus, Australopithecus, and Early Homo.” The Quarterly Review of Biology vol. 89, no. 4 (December 2014); pp. 319-357.
5, Jeff Leach : Sorry low carbers, your microbiome is just not that into you. http://humanfoodproject.com/sorry-low-carbers-your-microbiome-is-just-not-that-into-you/

5 Pripomienky: O ketogénnej móde

  1. Oplan píše:

    Tento článok vnáša do low carb stravovania pochybnosti a to hlavne pre začínajúcich. Pramení to len a len z dôvodu pomýlených predpokladov paleo, ktoré sú nezmyslom.

    • imro píše:

      Low carb je v podstate paleo.
      (Nemiešajte low carb s ketogénnou diétou)

      • Oplan píše:

        Po niekoľkoročnej skúsenosti nezdieľam tento názor. Paleo stravovanie patrí medzi low carb diet. V žiadnom prípade low carb nie je paloe.
        Napríklad stravovanie podľa dr. Kwašniewského nie je v rozpore s paleo, avšak opačne to neplatí. Paleo ako také automaticky nespĺňa zásadu zlatého pomeru — čiže vzorec života podľa dr. Kwašniewského. Ďalej napríklad Palumbovo stravovanie a jeho filozofia je low carb avšak nie je to ani paleo ani Kwašniewski. A tak ďalej.

        • imro píše:

          A tak ďalej,… presne tak ako hovoríte. Jedna pekná encyklopédia by sa dala zostaviť z existujúcej hromady stravovacích smerov. Všetky, ktoré zacieli zníženie kalorického príjmu, vo všeobecnosti majú v sebe potenciál viditeľného zlepšenia zdravia v porovnaní so západným štýlom stravovania. Trošku prehnane povedané, od západného spôsobu stravovania horšie už nemôže byť.
          Väčšina z nich sa krúti okolo zmien vzájomných pomerov zložiek stravy, ale len veľmi málo z nich pochopila to, že na človeka sa treba pozerať z pohľadu evolúcie. Považovať evolúciu človeka za nerelevantnú, a všetky úvahy ktoré sa rozvíjajú z tejto negácie, sú pomýlené. V súčasnosti je jeden z nástrojov evolúcie schopnosť človeka nájsť a aplikovať z hromadu informácií tú pravú. Výber je zodpovednosť jedinca so všetkými jeho následkami.
          Nie náhodou je čoraz viac vedeckých prác, štúdií, ktoré hľadajú možnosti fúzie paleo a tradičného lekárstva. Napr. tu je paleo nezávislá oblasť výskumov endotoxínov, ktorá potvrdzuje správnosť základov palea. Bruce A. Butlera a jeho spol.v r. 2001 za to ocenili Nobelovou cenou. Viac o tejto téme viď. uvedená literatúra.
          1, http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/2011/beutler-lecture.html
          2, Prof. Dr. Bertók Lóránd: Az epesavak szerepe a szervezet fiziko-kémiai védelmében, 2008, MTA – Magyar Tudomány
          3, HUSAM GHANIM, SANAA ABUAYSHEH, CHING LING SIA, KELLY KORZENIEWSKI, AJAY CHAUDHURI, JOSE MANUEL FERNANDEZ-REAL AND PARESH DANDONA: INCREASE IN PLASMA ENDOTOXIN CONCENTRATIONS AND THE EXPRESSION OF TOLL-LIKE RECEPTORS AND SUPPRESSOR OF CYTOKINE SIGNALING-3 IN MONONUCLEAR CELLS AFTER A HIGH-FAT, HIGH-CARBOHYDRATE MEAL – IMPLICATIONS FOR INSULIN RESISTANCE, DIABETES CARE. DEC 2009; 32(12): 2281-2287.
          4, JEFF LEACH: HUMAN FOOD PROJECT – CAN A HIGH FAT PALEO DIET CAUSE OBESITY AND DIABETES? MAYBE, UNLESS, 2012 http://HUMANFOODPROJECT.COM/CAN-A-HIGH-FAT-PALEO-DIET-CAUSE-OBESITY-AND-DIABETES
          5, Venkatesh Mani, James H. Hollis, Nicholas K. Gabler: Dietary oil composition differencially modulates intestinal endotoxin transport and postprandial endotoxemia, Nutrition and Metabolism, 2013, 10:6
          6, Lucas Tafur: Dietary fat, CCK and the cholinergic antiinflammatory pathway, Ketogenic Nutrition, 2011, http://ketotic.blogspot.hu/2011/08/dietary-fat-cck-and-cholinergic.html
          7, Jeff D. Leacha, Kristin D. Sobolika: High dietary intake of prebiotic inulin-type fructans in the prehistoric Chihuahuan Desert, British Journal of Nutrition / Volume 103 / Issue 11 / June 2010, pp 1558-1561
          8, Alexandre G. Oliveira, Bruno M. Carvalho, Natália Tobar, Eduardo R. Ropelle, José R. Pauli, Renata A. Bagarolli, Dioze Guadagnini, José B.C. Carvalheira, and Mario J.A. Saad: Physical Exercise Reduces Circulating Lipopolysaccharide and TLR4 Activation and Improves Insulin Signaling in Tissues of DIO Rats, Diabetes, Vol. 60, March 2011.
          9, Garaeva, Z. Sh.; Safina, N. A.; Tyurin, Yu. A.; Kuklin, V. T.; Zinkevich, O. D.: Intestinal dysbiosis as the cause of systemic endotoxemia in psoriatic patients, in Vestnik dermatologii i venerologii ISSN 0042-4609 2007, no1, pp. 23-27.

  2. andrej píše:

    Stále tam dopisujem “Slnko” ale aj ono dokáže zabiť spáliť, usušiť. Vidíme to teraz. Ak nepoleješ, nebude zeleninka… Ľad má tiež niečo do seba, najmä ak ho na jar slnko rozpustí… alebo ak vďaka nemu zostane bielkovina dlhšie kvalitná a poživateľná
    Chcel som tým povedať, že “všetkého moc škodí” V gréckej veštiarni v Delfách to bol najväčší nápis ktorý vítal pútnikov… Platí stále.
    My ľudia máme neuveriteľnú tendenciu skĺznuť do extrémov, zrejme to platilo aj pred tisíckami rokov rovnako ako dnes. Ale keď je extrémom jednotlivec so svojimi názormi a správaním, a neohrozuje, násilne nepresviedča a nemení všetkých okolo seba najlepšie celú spoločnosť, je to OK. Horšie je, keď je extrémistická celá spoločnosť. Pretože potom niekto kto sa snaží nejesť to kvantum ckrov v širšom význame aj škrobov a sacharidov ako uhlohydrátov, je ponímaný väčšinovou spoločnosťou ako extrémista. Poznáte to: Idete autom a dopravný servis hlási v rádiu že jeden šialenec sa rúti po dialnici v protismere. “Ale vám je jasné, že nie jeden ale všetci idú v protismere.” Je to zlý sen? Nie je to ešte horšie, s tohoto sa už nikdy neprebudíš. Reinkarnácia je rosprávka pre naivné malé deti.
    Móda je niečo ako stádový reflex. Jedna ovca si zmyslí ísť nejakým smerom práve v tejto chvíli a veľká časť stáda ak nie všetky ovce sa pridajú a podľahnú tejto “móde” a bez veľkého rozmýšľania idú proste týmto smerom nasledujúc “modu”. Možno práve od napájadla. Tie posledné sa proste nestihli ani napiť ale musia pretože hádam nezostanú samé bez spoločnosti ostatných oviec a baranov. To radšj budú trpieť smädom. Chovatelia vedia o čom hovorím pre ostatných je to len prirovnanie…
    Preto pre mňa má slovo móda skôr negatívny význam. Je používané často v súvislosti s obliekaním, značkovým tovarom a vecami kde nikto ani nemusí hľadať nejaký hlbší dôvod. Je to len akési opičenie sa bezduchej väčšiny po niekoľkých jedincoch ktorí určili Smer(v tejto súvislosti sa toto sprofanované slovo nádherne hodí), trend a kto nejde s nami, ide proti nám…
    S tohoto pohľadu byť moderným človekom nie je práve vyznamenaním.
    Móda v spojitosti so stravovaním tiež nie je práve šťastným spojením. Ono to síce pripomína naozaj módne vlny a pre niekoho kto nedokáže fungovať na základe vlastného rozumu a uváženia. Takémuto človeku ani nič iné nezostáva, než sa pridať k nejakej tej “móde stravovania”
    “Len ktorú si vybrať? Keď ich je toľko…” nariekajú naši členovia stáda… Niekto si proste vyberá podľa toho, ktorý guru vodca je mu simpatickejší, či skôr má z neho “pocit”, pretože inak to ani nedokáže. Rozhoduje sa na základe pocitov. Ešte šťastie že to nečíta člen stáda. Ak aj číta tak nepochopí, všimne sa akurát gramatických chýb a takýto text je iste pod jeho úroveň ďalej čítať. Napokon je to akési dlhé a žiadne obrázky… Čo hovorí? Uráža nás?
    Tiež sa stretávam s tým že chytlavý názov “paleo” je niekým považovaný za jeden z modnych trendov stravovania. Myslím si však, že prívrženci ketogénneho stravovania alebo aj prívrženci “low carb” sa proste hlavne chcú nejako oprostiť od tejto nálepky “paleo”. Nechcú byť považovaný za “paleolitických neandertálcov” ale za moderných ľudí. To sa z uhlu pohľadu stupidnej väčšiny pletúcich si pojmy dá pochopiť. Najmä ak sú často dokonca zámerne zavádzaní s cinizmom ktorý historicky nemá obdobu a korešponduje len so schopnosťami “úspešných politikov” ovládnuť masy a je jedno či určujú smer do pekla či raja… Napokon vo svojom cinizme neveria ani tomu že tieto termíny sú skutočné, iba ich používajú šikovne čarujúc ako iluzionisti so škrupinkami, zamieňajúc kážu vino či vodu ako sa im zrovna hodí. Smejú sa pritom idiotom čo ich Smeru, ktorý zadali, veria. Nebudem menovať. Medzi riadkami je to jasné…
    Táto téma je, ako už nadpis hovorí o móde a nálepkovaní…
    V skutočnosti je však o tom, aby sme nepodliehali extrémom. Pretože všetkého moc škodí.
    Ak sa niekto upína ku ketóze a pri tom zabudne jesť dostatok zeleniny, (len kde ju vziať? V ktorom reťazci sa rodí priamo v regáli?) asi to nie je zdravá strava. Rovnako ako keď to bude preháňať z bielkovinami a oni sa mu potom i tak premenia na cukry, ktoré chce v skutočnosti eliminovať.
    Extrémom je súčasný komerčný spôsob stravovania. Nepodliehajme opačnému extrému. To je všetko.
    Ja napríklad si myslím že ketóza je fajn. Hlavne je super ak niekto má dostatok sebazaprenia a zvíťazí nad sebou samím do tej miery, že na ňu skutočne nabehne. Len pozor. Treba prijímať pri tom aj dostaatok vlákniny v zelenine a nepreháňať to s bielkovinami a tak ďalej…
    V článku je akoby spochybnený smer nizkosacharidovej diety, čo je dosť nešťastné, pretože menej vnímavý čitateľ to pochopí tak, že ketóza je extrém, ktorý nie je žiadúci. Som presvedčený, že to treba pochopiť tak, že väčší extrém než je súčasná “cukríková” civilizácia v tejto dobe už snáď ani nie je možný. Je to podlizovanie sa vlastným zvrhlím chúťkam. Je to kult obrovského sladkého jazýčka, ktorý vládne nad zakrnelým mozgom. Predstavme si námorníka, po roku v ponorke v čisto chlapskom kolektíve. (nechcel som použiť kriminál a spoluväzňov ani veriacich celibátnikov schpných si odriekať s tytulu ušľachtilej morálky) Vystúpi na breh a hneď s ním začne aktívne koketovať rafinovane oblečená čučoriedka s neuveriteľnými záhybmi a krivkami po tele… Nebudem strácať čas bližším popisom, nechám to na predstavivosť každého, tak ako je orientovaný.
    Možno by som tomu námorníkovi ani nevyčítal keď proste úplne stratí hlavu a vypne všetky “viššie hemisféry” a slintá nielen na jazyku.
    Rovnako stroskotanec na takom tom ostrovčeku 3x3m ako s kresleného ftipu s jednou kokosovou palmou a dvoma flaškami rumu. Keď ho po mesiaci zachránia a na lodi uvidí švédske stoly. Ak to prežije to náhle obžerstvo sa proste dá pochopiť…
    Väčšina ľudí sa však nachádza takmer počas celého svojeho života v menej hraničných situáciách. Takže absolútna eliminácia toho, čím by sa mali ľudia líšiť od zvierat, teda schpnosťou racionálne uvažovať, je kritická. Iste, nie 100 x, ale milion x opakovaná lož a nie jedna, zblbne člena stáda tak dokonale, že ani tesne po prej…nej noci narvaný úplne do prasknutia tými najlepšími obľúbenými jedlami a nápojmi, nie je schpný uvažovať racionálne. Proste zaspí pri telke skôr než stihne rozmýšľať. Pričom do uší mu ešte chvíľu plynú zvuky v jeho stave už nudnej milostnej scény napínavého trháku. Hlavný hrdina znova zachráni celý svet a pochopiteľne aj svoju lásku, čo je samozrejme to najdôležitejšie. Náš hrdina pred telkou však svoj svet nezachraňuje. Práve naopak podlieha prízemným vášňam a plazí sa zhypnotizovaný ako kobra v ritme omamnej píšťalky. Naopak zo dňa na deň pomaly zomiera otravujúc si telo, neschopný samostatného cieľavedomého pohybu. Záchranu svojeho sveta necháva na Brucea. Ale ten to len hrá. Je to len herec. Skutočne to je len na tebe. Ak sa nestaneš tým hrdinom ty, tak sa na teba každý vyflákne, pretože má dosť starostí sám zo sebou… Ano je to smutné a kruté ale to je práve tá realita. Ale nedivme sa hlavnému hrdinovi že práve na gauči pred telkou zaspal. Veď to by zmohlo každého. Toľko lásky a sladkostí zabije aj koňa a to je iný žrebec…
    Nedivme sa, – veď po takom výkone… už ani záchrana sveta a lásky neudrží telo v bdelom stave. A tak je ďalší pekný deň za nami. Ráno narýchlo káva a do roboty riešiť ďalšie “pi….ny”. Ospravedlňujem sa za množstvo bodiek a tým čo je za nimi skryté ako aj za množstvo gramatických chýb, ale bez nich by to nemalo ten náboj… Ide o bsah nie formu…
    Veru len pekne makaj pretože ako inak bude dosť peňazí pre politikov a iných domácich miláčikov na rozkradnutie a tiež na nakŕmenie cudzopasníkov ako blchy, roztoče, vši, cigáni, prisťahovalci a všetci ostatní, ktorý radšej poberajú nejakú podporu, než by sa nechali vykorysťovať. A vy sa im divíte. Spočítajme hmotnosť toho čo potrebujú zástupy bĺch, roztočov, filciek, vší, cigánov, blondýnok, zlatokopiek, sociálnych priťahovalcov, (urazil som už všetkých ktorí si to zaslúžia? Nie to nebolo myslené vážne, to len tak ftipkujem!)a pripočítajme ešte tých ktorí odmietajú menovaných a nemenovaných živiť a sú preto na podpore. Čo ak veľkosť potrieb menovaních a nemenovaních prevíšischopnosť produkcie solidárnych prispievateľov? Alebo sa to práve deje? Preto sa všetci a všetko tak zadlžujú? Nechajme to na politikov a ekonómov ale potom sa nedivme… Ale veď on nás už nejaký “Bruce” zachráni…
    A tak mi, ktorí sme sa nejak dokázali oprostiť od inštinktov zvieracieho tela a vzopreli sme sa propagande a hrdinsky sa neprežierame uhlohydrátmi sa môžeme teraz veselo dohadovať o tých podstatných veciach, ako či to nazveme paleo alebo nízkosacharidová strava, alebo low carb alebo ešte nejak úplne inak a tak podobne…
    Želám príjemnú zábavu a veľa kulinárskyh a erotických zážitkov, len pri tom prosím nestrácajte hlavu…
    Ale veď: Načo hlava. Hlava bolí. V hlve strašia strašiaci…
    Andrej Danek, Nitra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− tri = 6

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť