Nestrkajte hlavu do piesku! Neexistuje žiadna zdravá miera konzumácie alkoholu.

 

Preklad: Ing. Imrich Galgóczi
Korekcia: Ing. Ján Lisoň
Zdroj: Gábor Szendi

Viem, nie je populárne rozprávať proti alkoholu, hlavne nie v krajine, kde takmer každý akceptuje výrok „in vino veritas“. Ale nie je dobré zomrieť ani v rakovine súvisiaca s pitím alkoholu. Spýtajte sa svojho dieťaťa, manžela, manželku!

Keď sa ma zvykli spýtať, že „ ale jeden pohár dobrého červeného vína je predsa prípustné, že“ (Gábor Szendi je praktizujúci psychológ – vlastná poznámka). Ja zyčajne odpovedám, že človek vydrží veľa, a paleo nie je viera, preto nevyžadujeme žiadnu absenciu. Ale pravdou je, že moje tolerantné “áno” je pre tých, ktorí sa nevedia zrieknuť „dobrého pohárika vína“, aj tak budú piť, tak prečo by som im mal pokaziť chuť. Ale už pred viacerými rokmi, v článku s názvom „Víno“, som rozviedol, že alkohol je nervový jed aj v prípade, keď mnohí by chceli veriť tomu, že mierne pitie vína je zdravé. Ak niekto berie vážne analýzu odbornej literatúry kritickej  k alkoholu, musí si uvedomiť, že tam niečo také, ako že sa dá zdravo požívať alkohol.

Túto pravdu podčiarkuje aj jedna ďalšia, nedávno zverejnená štúdia.

Smyth a spolupracovníci (2012)sa opýtali 115 tisíc ľudí z 12 krajín na zvyklosti ohľadom pitia alkoholu a na vývoj ich zdravotného stavu. Zistili, že v bohatších krajinách ľudia pravidelne konzumujú alkohol. Za miernych konzumentov alkoholu považovali tých, ktorí s mierou vypili maximálne 7 alkoholických drinkov za týždeň, do skupiny stredných konzumentov zaradili tie ženy, ktoré vypili 14 drinkov, u mužov to predstavovalo 21 alkoholických nápojov. Za abstinenta považovali toho, ktorý už rok nepil alkohol. (To vo všeobecnosti zmierňuje negatívne výsledky štúdie, týkajúcej sa pitia alkoholu, pretože medzi abstinentmi bolo dosť veľa takých, ktorý predtým boli „tvrdými“ konzumentmi alkoholu.)

Podľa ich zistení mierna konzumácia hocijakého alkoholu síce znižuje riziko infarktu, ale zato o 51% zvyšuje rakovinu úst, pažeráka, žalúdka a hrubého čreva, pečene, prsníka, kŕčka hlavy maternice. O niečo lepšie na tom boli tí, ktorí pili víno, lebo u nich sa znížilo riziko vzniku srdcových chorôb o 50% a riziko rakoviny vzrástlo „len“ o 38%. V okruhu, kde uprednostňovali pitie tvrdého alkoholu, riziko rakoviny vzrástlo o 60%, o 20% v okruhu pivárov. Riziko nehôd dôsledkom pitia alkoholu, vzrástlo o 30%.

V okruhu častých konzumentov riziko predčasného úmrtia vzrástlo o 31%, u silných konzumentov toto riziko vzrástlo už o 51%.

Táto štúdia jednoznačne potvrdila, že zo zdravotného hľadiska sú na tom abstinenti najlepšie, aj keď kvôli výsledkom skorších štúdii sa mohli abstinenti zahrávať s myšlienkou, že by bolo pre nich lepšie ak by si občas trošku alkoholu dopriali.

Výskumy ukazujú, že mierne užívanie alkoholu síce znižuje riziko srdcového infarktu a srdcových ochorení, lebo znižuje riziko vzniku krvných zrazenín. Ale riziko vzniku krvných zrazenín vynikajúco znižujú omega- 3 alebo aspirín, a okrem toho tieto prípravky nezvyšujú, ale naopak, znižujú riziko vzniku rakoviny.

x x x

Druhý podobný súhrn, uverejnený na portály Medscape je od Laury Stokovskej.

Názov: „Neexistuje bezpečné množstvo alkoholu“. Ako píše, zodpovedná, mierna konzumácia alkoholu sa stala mantrou 21. storočia ľudí, ktorí nie sú schopní sa zriecť alkoholu. Ale ak zoberieme riziko rakoviny, potom – vysvitlo z World Cancer Report z r. 2014 – neexistuje nič také, ako mierna konzumácia alkoholu. Konzumácia alkoholu spôsobuje hore uvedené rakoviny v závislosti na jeho množstve, k tomu môžeme prirátať aj obávanú rakovinu pankreasu (podžalúdková žľaza). Sem sa dajú priradiť ešte rakovina pľúc, močového mechúra, vagíny, kŕčka maternice, ale aj leukémia.

Metaanalýza 222 štúdií, ktoré analyzovali vplyv miernej konzumácie alkoholu, taktiež preukázala riziko vzniku rakoviny. Mierna konzumácia spôsobuje predovšetkým rakovinové ochorenie úst, hrdla a pažeráka.

Nie je jasné ako presne alkohol spôsobuje rakovinu, ale alkoholické nápoje obsahujú minimálne 15 druhov karcinogénov, a samotný rozklad alkoholu na acetaldehyd je najhlavnejší karcinogén. Alkohol odbúrava folát/kyselinu listovú, ktoré je potrebná k stabilite DNA (Deoxyribonukleová kyselina alebo dezoxyribonukleová kyselina), čo zvyšuje riziko rakovinových mutácií. Okrem toho, alkohol zvyšuje hladinu estrogénu a IGF-1, obe podporujú tvorbu rakoviny prsníkov ( IGF-1: The insulin-like growth factors – rastový faktor podobný inzulínu).

Konzumácia alkoholu a fajčenie zároveň, má ešte katastrofálnejší dopad, ktorému ale môžeme na 80-90 % zabrániť, keď sa týchto zlozvykov vzdáme.

Bohužiaľ, v médiách sa objavuje 10 krát viac správ o „ochrannom“ vplyve alkoholu, ako o jeho škodlivosti. Jeho zrejmým dôvodom je, že ľudia radšej čítajú o svojich obľúbených návykových látkach dobré správy, ako zlé.

Ľudia sa často vypytujú, že koľko alkoholu sa dá ešte piť – konštatuje Dr. Rehm vo svojom článku. Neexistuje najmenšie množstvo, akákoľvek zvýšená konzumácia alkoholu, znamená zvýšený nárast rizika, hovorí.

Autor nepovažuje za rozumné zakázať alkohol. Ľudia majú právo slobodne rozhodovať o svojom životnom štýle. Ale majú vedieť, aké riziko predstavuje zvolený životný štýl.

Úprimne povedané, keď ľudia s pohárom vína v ruke sa chvastajú, že im nebude vadiť, keď budú žiť niekoľko rokov menej, než by sa vzdali radostí života, ja im neverím ani slovo. Možno by som aj uveril, ak to budú hovoriť s vyrezaným hrtanom, alebo s metastázami ležiac na smrteľnej posteli,. Ale o niečom takom som ešte nepočul, len o tom, že ľudia, keď sú už chorí, sú schopní sľúbiť všetko, len aby vyzdraveli.

Literatúra:
Smyth A, Teo KK, Rangarajan S, O’Donnell M, Zhang X, Rana P, Leong DP, Dagenais G, Seron P, Rosengren A, Schutte AE, Lopez-Jaramillo P, Oguz A, Chifamba J, Diaz R, Lear S, Avezum A, Kumar R, Mohan V, Szuba A, Wei L, Yang W, Jian B, McKee M, Yusuf S; PURE Investigators. Alcohol consumption and cardiovascular disease, cancer, injury, admission to hospital, and mortality: a prospective cohort study. Lancet. 2015 Sep 17.
Laura A. Stokowski: No Amount of Alcohol Is Safe. http://www.medscape.com/viewarticle/824237_1

4 Pripomienky: Nestrkajte hlavu do piesku! Neexistuje žiadna zdravá miera konzumácie alkoholu.

  1. Je to pravda. Alkohol je metla ľudstva. Koľkým deťom zobral otca a opité ženy, no fuj. Najhoršia vec je, že články o alkohole číta málo ľudí. Myslia si, že nič nové sa tam nedozvedia, iba to, že alkohol škodí. Osveta by mala pozitívne hovoriť o alkohole v tom zmysle, aby sme sa tešili z každého dňa, kedy sa nám podarilo vymeniť tri pivá za dva a neskôr dva pivá za jedno. A že sa tešíme, lebo už pijeme jedno pivo napoly spolu s manželkou. Milý Imro, mám rada Vaše články a teším sa, čím nás nabudúce prekvapíte. Ja Vám nikdy nezabudnem to, že ste mi pomohol vyriešiť jeden môj dôležitý krok v živote. Katarína Nitra

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


šesť − 2 =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť