Nebezpečenstvá chudého mäsa, alebo zabudnutý kolagén

Spracoval a preložil: Ing. Imrich Galgóczi
Zdroj: PALEOMAGAZIN 2015/2

Z moderného západného stravovania sa takmer vytratili ( a mnoho krát aj z praktickej aplikácie paleolitného stravovania) bielkoviny kolagénneho typu, lebo veľká väčšina nášho proteínového príjmu pozostáva z chudého mäsa, a nie zo živočíšnych bielkovín kolagénneho typu (kosti, koža, kĺby a pod.). Samozrejme, lebo v súčasnosti ledva konzumujeme držky, huspeninu, nail guláš (nail stew –angl.), a pod. Veľká chyba!

Organizmus cicavcov v najväčšej miere tvoria bielkoviny (proteíny) kolagénneho typu, lebo koža, kosti, kĺby, cievy, spojivové tkanivo, a rôzne vnútornosti, taktiež vytvárajú tieto bielkoviny. Doposiaľ poznáme 28 druhov bielkovín kolagénneho typu, ale bielkoviny, ktoré vytvárajú stavu nášho organizmu, v 90%-tách patria do skupiny I.-ho typu kolagénnych proteínov.1

Kolagénne proteíny, do ostaných bielkovín sa líšia predovšetkým svojou veľkosťou a aminokyselinovou stavbou. Sú najväčšie bielkoviny nášho organizmu, a ich aminokyselinové zloženie sa od ostatných bielkovín líši v tom, že obsah glycínu majú veľmi vysoký (~35%), ale obsah vetvených aminokyselín je podstatne menší (BCAA: leucín, izoleucín, valin), neobsahujú tryptofán, resp. majú menší obsah cysteínu a metionínu.2 O ich dôležitosti onedlho bude reč…

Pretože živočíšny bielkovinový obsah v podstatnej miere tvoria kolagénne proteíny, a proteínový príjem našich predkov (resp. súčasný lovci-zberači) skoro v celej miere tvorili živočíšne bielkoviny, preto je logické, že náš proteínový príjem vo veľkej miere museli tvoriť kolagénne proteíny (predkovia všetko zužitkovali zo zvieraťa, nejedli len mäso, ako ani súčasný prírodní ľudia – lovci-zberači). Z toho môžeme usúdiť, že počas našej evolúcie sme sa adaptovali na konzum veľkého množstvo kolagénnych bielkovín, a pre nás je to zdravé. Ak konzumácia bielkoviny pozostáva len z malého množstva kolagénneho typu, je to pre náš organizmus cudzie, a bude viesť k problémom. Nižšie sa pokúsim zdôvodniť túto domnienku.

Znížením kalorického príjmu (CR=Calorie Restriction) u zvierat, sa dá dosiahnuť značné predĺženie života a zníženie rizika chorôb. V prípade zvierat to bolo jednoduché zistiť: experimentálne zvieratá jednoducho dostali menej stravy a pozreli sa, že oproti kontrolovanej skupine o koľko žijú dlhšie, a o koľko menej chorôb sa u nich vyskytuje. U človeka uskutočniť takýto experiment je dosť problematický… Preto u nás vedia skúmať len určité ukazovatele, z ktorých sa dajú odvodiť určité závery. Vedci, pozitívny vplyv CR na zdravie a dĺžku života v podstatnej miere pripisujú na konto zníženého príjmu IGF-1 (rastový faktor inzulínového pôvodu) a IGFBP-3 (ide o bielkovinu, ktorá eliminuje škodlivé účinky IGF)3 ako dôsledok CR.

V krátkodobých humánnych štúdiách radom dokázali, že aj u ľudí klesá hladina IGF. V roku 2008 zverejnili prvé dlhodobé štúdium uskutočnené na ľuďoch. Vysvitlo, že u ľudí s CR, len tri mesiace spôsobuje znížený pomer IGF-1/IGFBP-3 , a potom pomer začne rásť. Avšak, vo vegánskej skupine s charakteristickým vysokým kalorickým príjmom ale bez bielkovín, pomery IGF-1/IGFBP-3 zostali dlhodobo nízke. V skupine s CR, po obmedzení príjmu bielkovín, pomer IGF-1/IGFBP-3 poklesol podobne ako u vegánskej skupine. To znamená, že CR u ľudí spôsobuje predĺženie života len vtedy, ak obmedzíme nie len kalórie, ale aj bielkoviny (~0,8g/kg čistej telesnej hmotnosti).3

V druhom štúdiu (2012) zistili, že proteínový komplex s názvom mTORC priamo aktivujú tzv. aminokyseliny BCAA (hlavne leucín). Tieto aminokyseliny sa vo veľkom nachádzajú vyložene iba v mlieku a mäse. Tak sa zdá, že vplyvy IGF-1 a inzulínu, na skrátenie dĺžky života, dosahujú zvýšením aktivity mTORC. Inými slovami povedané, zvýšená aktivita mTORC znižuje dĺžku života a zvyšuje riziko vzniku civilizačných chorôb. (V súčasnosti sú už vo vývoji protirakovinové lieky a lieky proti infarktu na báze blokovania aktivity mTORC). Vedci z toho – chybne – usúdili, že najlepšia by bola diéta podobná peleo diéte, zakladajúca sa na veľkom množstve zeleniny a uhľohydrátového komplexu bez mäsa. Ale až tak nízky príjem proteínov, dlhodobo môže viesť k ochabnutiu svalovej hmoty (dystrofia), zoslabeniu imúnneho systému a dokonca aj k zníženiu kostnej hmoty. Podobne k naším predkom, aj súčasní lovci zberači konzumujú podstatne viac proteínu.
Zníženie aktivity mTORC sa dá dosiahnuť aj inou cestou.
Keď pri pokusoch na zvieratách zo stravy stiahli metionín alebo tryptofán, ( dve aminokyseliny), dĺžka života zvierat rástol, pričom neznížili ich kalorický príjem.5
To všetko vyzdvihuje význam stravy s prevahou kolagénov. Ako som už písal, kolagénne bielkoviny ledva obsahujú problematické aminokyseliny (BCAA, tryptofán, metionín), kým mäso a mliečne výrobky sú na ne bohaté. Kolagénne bielkoviny znižujú aktivitu mTORC, a znižujú aj hladiny tryptofánu a metionínu stravy. Ba dokonca podľa jedného štúdia (2014), vplyvom kolagénnych bielkovín, hladina IGF-1 značne poklesol.6 To všetko dokopy vedie k dlhšiemu a zdravšiemu životu.

Môžeme teda konzumovať veľa bielkovín, ale dajme si pozor, aby náš príjem bielkovín len v polovičke obsahoval chudé mäso, ostatné nech je kolagénna bielkovina živočíšneho pôvodu alebo z kolagénnych doplnkov. U posledne menovanom je treba vedieť, že normálnu stravovaciu želatínu tvoria obrovské bielkovinové molekuly (ako napr. aj huspeninu), ktoré sú ledva stráviteľné – (viď. poznámku č. 1 k tomuto článku) V štúdiách aplikovali vyložene len vopred strávenú (hydrolyzovanú) želatínu/kolagén (vo väčšine prípadov rozpustený v nápoji). Sú to kolagénne peptidy, a neobsahujú celé bielkoviny. O normálnej želatíne nevieme, či pomáha.

Odporúčania
Denne by sme mali konzumovať minimálne 10 g kolagénnych peptidov (väčšina štúdií používalo takúto dávku), ktorá sa v najväčšej miere zužitkuje na raňajky alebo večeru pred spaním. Môže sa konzumovať aj väčšia dávka. Ideálne by bolo, keby ku každej strave, ktorá neobsahuje kolagénne bielkoviny, by sme konzumovali 10 g kolagénnych peptidov, čím by sme dosiahli žiaduci pomer aminokyselín. Ľudia, ktorí majú problém so zaspávaním, sa oplatí pred spaním konzumovať 10 g kelagénneho peptidu, lebo vysoký obsah glycínu napomáha zaspávanie a zabezpečuje lepší, pokojnejší spánok (hoci na tento cieľ je finančne efektívnejšie riešenie aplikovať 3 g glycínu).
Kolagénne peptidy sú bez chuti, nijako zvlášť nie sú citlivé na teplo, preto ho môžeme zamiešať trebárs aj do polievky, kokteilu alebo omáčok.
Dá sa zhotoviť veľmi chutný, bohatý ,výživný nápoj, keď cca 200 ml kokosovej smotany zamiešame horúcou vodou, ochutíme vanilkovou príchuťou, osladíme steviou/eritritom, a primiešame prášok s obsahom kolagénnych peptidov. Ak pridáme banán alebo vaječný žĺtok, je ešte chutnejší. Je vhodná ako večera či raňajky, ako ľahší pokrm, ale bohatá na výživné látky.

Vplyv kolagénnych peptidov:
Koža a vlasy
 Zmierňuje hĺbku väčších vrások, zabraňuje tvorbu nových vrások a menšie pomáha odstrániť.7-10
 Zvyšujú hydratáciu a pevnosť pokožky.7,8
 Zvyšujú obsah kolagénu a elastínu pokožky, t.j. jej pružnosť.7
 Zvyšujú množstvo meranej hladiny hemoglobínu pokožky, čiže zlepšujú mikrocyrkuláciu.8
 Znižuje mastnotu pleti tváre a tým aj výskyt akné.11
 Vlasy budú hrubšie, hustejšie a rastú rýchlejšie.12-14
 Znižujú seborheu ( mastnotu vlasov a tvorbu lupín).15
 Znižuje vypadávanie vlasov difúzneho a pánskeho typu (u mužov aj žien).16,17

Ostatné
 Znižujú bolesti kĺbov.18-20
 Kvôli obsahu glycínu, zvyšujú efektivitu spánku.21
 Kvôli obsahu glycínu, zlepšujú pamäť a schopnosť učiť sa.22
 Vo veľkom mozgu – podľa pokusoch na zvieratách – stimulujú tvorbu nových nervových buniek.23
 Znižujú chuť do jedla vplyvom toho, že pôsobia na tvorbu hormónov tráviaceho traktu.24
 Zvyšujú periférnu cirkuláciu (na pokožke hlavy a prstoch).25

signo

Ing. Imrich Galgóczi

Použitá literatúra: vyznačené odvolávania jednotlivých tém, ako zdroj použitých informácií zverejním neskôr, v dohľadnej dobe.  Za pochopenie ďakujem.

6 Pripomienky: Nebezpečenstvá chudého mäsa, alebo zabudnutý kolagén

  1. andrej píše:

    OK, má to logiku, len teda nieviem kde naši predkovia zohnali predtrávenú kolagénovú bielkovinu v prášku.
    Ak jedli veľa kolagénu formou huspeniny a držkovej, tak to chápem. Bolo a je to ľahko dostupné a chutné.
    N jednej strane sa píše, že naši predkovia sa prispôsobili jedeniu kolagénovej bielkoviny a na na druhej strane citujem: “že normálnu stravovaciu želatínu tvoria obrovské bielkovinové molekuly (ako napr. aj huspeninu), ktoré sú ledva stráviteľné. V štúdiách aplikovali vyložene len vopred strávenú (hydrolyzovanú) želatínu/kolagén (vo väčšine prípadov rozpustený v nápoji”
    Čo to znamená “ledva stráviteľné”? Mám teda jesť tú huspeninu a dzžky alebo nie lebo ich neviem stráviť. Ešte šťastie že too tí naši predkovia nevedeli, lebo inak by si určite kúpili radšej “vopred strávenú (hydrolyzovanú) želatínu/kolagén (vo väčšine prípadov rozpustený v nápoji)”

    • imro píše:

      Milý Andrej,
      Vaša pripomienka je miestna; snažím sa zhustiť informácie, a to dáva občas nejasný zmysel uvedeným myšlienkam. Moje doplnenie k téme je nasledovné:
      želatína/huspenina a bielkoviny kolagénneho typu tvoriaci náš organizmus, majú obrovský rozmer, a táto fyzická danosť týchto bielkovín spôsobuje, že sú ťažko stráviteľné. Želatína pre náš organizmus nie je cudzia, ako si to mnohí ľudia myslia, nespôsobuje žiadne problémy ak ju skonzumujeme, nanajvýš bude nadúvanie, nasýtenosť, ak z nej budeme jesť veľa. Jednoducho povedané, v želatíne a huspenine sa nachádzajúce obrovské molekuly bielkovín, a v takejto forme ich ťažko vieme stráviť, t.j. ťažko sa štiepy a tvorí sa z nej aminokyselina, t.j. v krvi sa objaví malé množstvo aminokyseliny. Ak týmto obrovským bielkovinám dopomôžeme v štiepení ( hydrolýzou), potom už skoro v 100%-nej miere je vstrebávanie do krvného obehu vo forme aminokyselín > takto sa vo veľkej miere dostane aj do kože…
      Obyčajná želatína je dobrá pre sliznicu čriev, ale na iné nie, kým hydrolyzované (kolagénne peptidy) zase nie sú najlepšie pre sliznicu čriev, ale na všetko ostatné v hydrolyzovanej forme, je oveľa lepší…
      S pozdravom!

  2. Katarína Zimová píše:

    Milý Imro,
    vďaka Vám, za mimoriadne vhodne vybratú tému. Robíte veľmi cenné veci pre zdravie ľudí. Aj známe informácie treba znovu pripomínať. Mobilita je základ kvality života. Veľmi si Vás vážim.

  3. andrej píše:

    Super rýchla reakcia. Ďakujem za vysvetlenie. Ak však naši predkovia jedli aj takéto veľké molekuly bielkovín a potrebovali ich zužitkovať asi to nejako kokázali…
    Ako napomôcť tejto bielkovine v štiepení..? Mali teda na to naši predkovia nejaký skrytý spôsob. Čo enzím Hyaluronidáza, matne si spomínam že na škole bol tento krkolomný názov v súvislosti zo štiepením podobných vecí…
    Trebárs také hieny dokážu stráviť aj všetky druhy kolagénov a želatín a dokonca aj kosti…
    Ak to chápem správne bielkoviny ktoré sa skladajú z aminokyselín sú štiepené najmä pepsínom a žlčou v žalúdko dokonca HCL čo je inak celkom “silné kafe” teda skôr kyselina…
    To čo sa vstrebá do krvi z čriev ide najprv iba do malého krvného obehu na dokonalé rozloženie do pečene a až z nej je to v primeranej miere uvoľňované do veľkého krvného obehu ako živiny určené pre somatické bunky v tele.
    Preto mi niekedy príde smiešne keď nikto rozdeluje potreviny na tie ktoré okyslujú organizmus. Veď pH krvi je stabilizované a vlastne aj ostatné zloženie je pod kontrolou teda aspoň pri “zdravom človeku”. Čo je relatívne, veď všetci sme zrejme len chorí a chorejší. Pozitívne je len to že do smrti to nejak doklepeme. Neberte to moc vážne. Alebo máte nejaký recept ako huspeninu hydrolizovať ešte pred zjedením?
    Ale napíšem sem na pobavenie jeden zážitok s huspeninou. Pred pár rokmi sme s kamarátmi keď sme prechádzali cez Zámky vo vhodmom čase navštevovať krčmu pri kríži ako je koniec sídliska smerom na Kolárovo. Robili tam totiž široko ďaleko najlepšiu huspeninu. Naposledy a to už je tiež pár rokov som sa tam ocitok v sobotu na obed s kamarátom Janom milovníkom huspeniny Jano bol tak trocha ako tlmočník, pretože sa tam s nami ocitol jedn pán z Izraela roduverný žid, ktorý našiel na Slovensku svoju mladú lásku… Zaujímavý týpek ale aby som to zostručnil. Upozornil nás že on jedáva iba košer jedlá a teda len tak hocičo nezje…
    Ako mu vysvetliť čo je to huspenina. Tak sme si to s Janom objednali a že nech to okoštuje. Bol hladný a tak sa nenechal veľmi núkať. Vysvetlili sme mu že je to niečo ako mäsový košer vývar hustá polievka ktorá sa neje teplá ale naopak studená a obsahuje aj zeleninu…
    Náš izraelský priateľ bol nadšený polievkou. Načieral si len z vrchu huspeniny s nakrájanou cibuľou a to sa mu pozdávalo. To kyslé ako ocot, sme mu vysvetlili že to je také staré košer víno bez alkoholu. Nenamietal. My sme pomali už aj mali prvú misku dojedenú a chystali sa na druhú, keďže v ten deň to už boli fakt neskoré “raňajky” popoludní. Náš židovský priateľ už vyjedol všetkú huspeninu cibuľu aj ocot a práve sa prepracovak k mäsu. S hrôzou v hlase sa spýtal s neblahým tušením – “s akého zvieraťa je to môso čo bolo ukryté na dne taniera pod tou hustou polievkou?” Automaticky sme odpovedali že predsa to mäso je z košer prasaťa. Takto sme nakŕmili ortodoxného Izraelitu, ktorý práve uvažoval gúlajúc očami čo to mäso má vypluť do taniera alebo predsa len prehĺtnuť. Predsa len mu to chutilo a tak sa rozhodol prehĺtnuť aby nám mohol vysvetliť že žiadne prasa nikdy nebolo ani nebude košer! Priznal však že tá prasačinka je celkom chutné mäsko…
    Akurát teda neviem či hydrolizoval alebo nie…
    Ozaj čo tie kategorie? Nedarí sa mi preklikať do jednotlivých oruhov s číslami. Tie čísla si znamenajú počet článkov..? Funguje to?

    • imro píše:

      Čísla/indexi prináležia k použitej literatúre, ale ako som na konci článku uviedol, z technických príčin nie je k ním prístup – uvediem ich neskôr, ako bude možné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


sedem − = 5

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť