Lektíny potravín pri chorobe a zdraví

 

Zdroj: Ezine Articles; Dr. Scot Lewey
Article: Gábor Szendi
Preklad pôvodného čl.: Szilvia Homok

V posledných rokov výrazne rastie počet autoimúnnych a chronických chorôb tráviaceho traktu. V zázemí môže byť potravinová intolerancia alebo precitlivenosť na určité zložky stravy. Väčšina z nás nie je si vedomí toho, mnoho krát ani lekári, že práve konzumované jedlo, môže zhoršiť príznaky chronickej choroby, trávenia a únavy.

Z lekárskej odbornej literatúry a každodennej praxe sa môžeme dozvedieť mnoho podrobností o tom, že nami konzumovaná strava akým spôsobom prispieva ku vzniku autoimúnnych a chronických chorôb, ktorých incidencia neustále rastie, a že lektíny do akej miery spôsobujú takéto problémy. Napriek tomu, že účinnosť popísaných nestoja pevné vedecké dôkazy, ale v snahe zlepšiť zdravotný stav, mnohí stále sledujú rôzne spôsoby diét, samozrejme so stále inými výsledkami. Na pochopenie a objasnenia chorôb, spôsobené potravinami, môže pomôcť vyšetrenie lektínov a bielkovín, ktoré obsahuje každá jedlo.

Jak živočíšne, tak aj potrava rastlinného pôvodu, obsahujú komplexné bielkoviny, známe pod menom lektíny. Takéto bielkoviny sú schopné sa pripojiť k cukrom a sacharidom(uhľohydrátom), nachádzajúce sa na povrchu ľudských buniek. Niektoré takéto bielkoviny sú schopné spôsobiť zrážanlivosť červených krviniek, odborne sa to nazýva Hemaglutanácia (Hemaglutinin je látka, ktorá zpôsobuje shlukovanie(aglutináciu) červených krviniek k sebe. Aglutinácia nastane vtedy, ak niekto počas transfúzie krvi, dostane nevhodný typ krvi. V skutočnosti k vôli aglutinácii červených krviniek, je potrebné vedieť krvnú skupiny človeka alebo skupiny ľudí. Hoci mnohí vyvracajú opodstatnenie deleného stravovania na základe krvnej skupiny, určité vedecké analýzy hovoria o tom, že diéty môžu ovplyvniť naše reakcie na stravu.

Viazanosť lektínov, pochádzajúce z niektorých potravín, môže vyvolať u určitých typoch buniek rad typických príznakov, ktoré sa môžu prejaviť ako keby išlo a hormonálnu reakciu, alebo môžu spôsobiť transformáciu vo vnútri bunky. Tento jav nazývame molekulárnou mimikrou (schopnosť prispôsobovať sa z ochranných dôvodov svojmu okoliu).
Väčšina rastlín obsahujú lektíny, z ktorých mnohé sú toxické, spôsobujúce zápal a otravy, alebo súčasne naraz dochádza k obidvom príznakom. Veľa takýchto lektínov pochádzajúce z rastlín alebo mlieka, odoláva procesu varenia a tráviacim enzýmom.

Napríklad lektíny obilia sa chovajú dosť odolne voči zažívacím procesom človeka, ale vyhovujú prežúvavcom s dvoma žalúdkami, ako je napr. hovädzí dobytok. Z toho vyplýva, že lektíny prítomné v našej strave, pre človeka nie sú stráviteľné, a vedecky dokázali, že spôsobujú vážnu toxicitu tráviaceho traktu. U iných druhoch lektínov zase dokázali, že pôsobia blahodárne a majú aj protirakovinové účinky. Je však isté, že bielkoviny živočíšneho a rastlinného pôvodu sú pre organizmus človeka cudzie, na ktoré tráviaci trakt a imúnny systém reaguje buď pozitívne alebo negatívne. Počas evolúcie, tráviaci trak, trávenia a proces vylučovania človeka sa stala schopnou spracovať rôzne rastlinné a živočíšne bielkoviny. Určité rastlinné a živočíšne bielkoviny alebo lektíny, ako napr. ricínový olej alebo niektoré huby, majú silné toxické účinky na človeka, a ich následok znamená bezpečnú smrť. Niektoré potraviny potrebujú určitú prípravu pred tým, než sa stanú vhodné na konzum. Môže to znamenať lúpanie (odstránenie šupky), alebo dlhodobé namáčanie a varenie (napr. fazuľa).
Iné potraviny, dôsledkom genetickej predispozície alebo pre ukazujúcu sa potravinovú alergiu, môžu byť pre organizmus nevhodné, nebude ich tolerovať. Existuje aj také jedlo, ktoré len do určitej miery alebo množstva vie náš organizmus tolerovať, ale ak z nej konzumujeme veľa, alebo častejšie, znáša ju špatne. Dôsledkom genetickej alebo získanej nedostatočnosti laktázy ( je to črevný enzým, ktorý štiepi mliečny cukor, laktózu), organizmus vie len v malom množstve spracovať laktózu, ale akonáhle musí spracovať väčšie množstvo laktózy, dotyčný je nútený znášať silné nadúvanie, bolesti brucha a hnačku. Určité jedlá sa stávajú nestráviteľným aj pre tých, u ktorých sa zmenil imunitný systém, alebo z nejakého dôvodu sa poškodil črevný trakt.

Z pomedzi lektínov, ktoré obsahujú potraviny, najviac zápalov a gastrointestinálnych ťažkostí spôsobujú lektíny pochádzajúce z obilnín a obilninových plodín, mliečnych výrobkov a strukovín, resp. ich vynechanie zo stravy vedie k zlepšeniu zdravotného stavu. Nedávne vyšetrenie Lorena Cordaina PhD, poukazuje na to, že takéto lektíny sú schopné sa zachovať ako trójský kôň Grékov, spôsobom, že umožňuje takmer nepoškodeným, lebo čiastočne poškodeným bielkovinám uhniezdiť sa do prirodzeného obranného systému čriev, a týmto prechodom cez ochrannú bariéru aj po črevnom trakte mohli uškodiť, zvyčajne ide o napadnutie oblastí kĺbov, mozgu a kože. Akonáhle sú črevá poškodené, jej dôsledok je poškodenie nášho obranného systému, ktorého výsledkom je pre mnohých už známy jav prepúšťania čriev. K tomu ešte prináleží to, že chorý s prepúšťaním čriev nemá len príznaky, ako je nadúvanie, hnačka a bolesti brucha, ale aj iné príznaky mimo tráviaceho traktu. Je dotknutá obyčajne pokožka, mozog a periférny nervový systém, kĺby a rôzne žľazy. Ak už poškodený črevný trakt naďalej vystavíme vplyvom toxických lektínov pochádzajúce zo stravy, a neustále nútime imúnny systém na reakciu, zároveň ho nútime na nesprávnu funkciu – podnecujeme ho k autoimúnnej chorobe.

Horeuvedenú abnormálnu stimuláciu imúnneho systému môže sťažovať aj nevhodný druh a pomer dobrých a zlých baktérií, tzv. dysbacteriosis, iným menom dysbióza (narušená rovnováha medzi jednotlivými druhmi črevných baktérií). Súčasné výskumy podopierajú tú pravdepodobnosť, že horeuvedenú stymuláciu len ďalej zvýrazňuje interakcia baktérií s potravinami. Podľa niektorých odborníkov, táto skutočnosť len ďalej zhoršuje stav čriev a autoimúny stav chorého. Jedna z foriem posledne uvedeného je lekármi skloňovaná teória hygieny. Predpokladajú, že prílišnou hygienou a aplikáciou antibiotík, sa zmení pomer baktérií črevného systému, ktorý jav môže zohrávať vážnu úlohu pri takých, čoraz častejších automimúnych chorobách, ako je cukrovka, polyartritída (zápal viacerých kĺbov) a v prípade takých chronických tráviacich chorobách, akým je Crohn-ová choroba a syndróm iriability čriev.

Napriek tomu, že široká medzinárodná verejnosť uznáva lektinológiu ako vedu a jej úlohu pri chorobách, v USA sa vo väčšine prípadov nezaoberajú s lektínmi. Avšak, vyhýbanie sa lektínov prítomnými v niektorých potravinách, môže pomôcť k zachovaniu zdravia a liečení chronických črevných sťažnostiach. Bakteriálna flóra črevného systému, liečebný spôsob iriability čriev, a neustále vyhýbanie sa abnormálnej stimulácie imúnneho systému toxínmi lektínov niektorých potravín a jedál, predstavuje neustálu bádateľskú tému a pravdepodobne stojí v zázemí takých úspešných diét, ako je paleolitné stravovanie a diéta, zostavená na základe zložiek stravy konkrétnych sacharidov a bezgluténová alebo bezkazeínová diéta. Sú potrebné ešte ďalšie výskum v tejto zrušujúcej, ale mnoho krá opomínanej vednej oblasti.. Na webovej stránke LLC Food Doc môžete nájsť jednu stránku http://www.thefooddoc.com , ktorá dáva informácie lekárov o potravinovej intolerancii, o lektínoch-, gluténe-, kazeínovej a laktózovej senzitivite-, alergie, a kde môžete nájsť aj výživové poradenstvo.

Preklad: Ing. Imrich Galgóczi

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


5 − = tri

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť