La dolce vita

 

Tento článok je zaujímavý okrem zdravotných informácií aj preto, lebo nám dáva dobrý obraz o tom, ako „pomaly“ sa mení zmýšľanie ľudí vo verejnom sektore. Jedným z nástrojov na uplatnenie zmeny verejnej mienky, je zmena paradigmy slepého, nekontrolovaného sledovania konvencionálnych dietetických odporúčaní; Ing. Imrich Galgóczi

Zverejnené: Magazín Internet Kalauz; október 2004; str. 28-32.
Zdroj: Gábor Szendi

Máme jednu zlú a jednu dobrú správu. Zlá správa je, že cukor je jed, dobrá, že nie je potrebné ho konzumovať.
(Vl.pozn. – Len potichu by som chcel poznamenať, že z pohľadu vplyvu na zdravie človeka, nie je vôbec rozdiel medzi bielym a hnedým cukrom, podobne, ako nie je rozdiel medzi bielou a celozrnnou pšeničnou múkou. Nemálo škodia nášmu zdraviu!)

Opakujúci sa slovný obrat osoby, ktorá sa neustále vyzúva spod zodpovednosti je, že si hovorí „dnes hovoria to, zajtra zase niečo iné“, a napchávajú si vlastný mozog všetkým tým, čo im reklamami chcú predať, alebo tým, na čo si už zvykol, ako švajčiarsky pastieri konzumáciu arzénu. Potom títo jedinci zapĺňajú nemocnice a počas zomierania sa s horkosťou vypytujú, že „ prečo práve ja?“ Je bez pochýb, že keby ľudia rýchlo prestali konzumovať cukor, nefajčili, nepili by pivo alebo alkohol, mlieko a sladkosti, spôsobilo by to svetovú krízu. ( Kávu nespomeniem, lebo som veľký konzument, a okrem toho, z vlastných článkov viem, že je pitie kávy zdravé). Ale predsa len by sme sa nemuseli nachytať na to, že je módna vec konzumovať jedy, aj keby išlo o stávku pádu svetovej ekonomiky. Možno, každý vyleje do záchodu colu, alebo vyhodí do zberných surovín zmrazenú zmrzlinu, a roztrúsi do vetra doma uchovávaný 50 kg kryštálového cukru. Aký chaotický je svet, možno že sa to aj stane. Pamätajte si, že nešťastie nie je nič iné, než neustále opakovanie zlých návykov.

Dejiny cukru
Neviem, či si čitateľ všimol, že kultúrna história každej, potešenie spôsobujúcej drogy, pochádza z východu. Ani cukor nie je výnimkou. To, že odkiaľ presne pochádza, je závislá od autora, ale už pred n.l. v Bengáli, neskôr v Indii začali „vyrábať“(2), neskôr lisovať šťavu z cukrovej trstiny. Ak ju zhustili, následne vysušili, už aj mali po ruke tzv. „indickú soľ“. Prvý krát vojaci Alexandra Veľkého, obdivovali roľníkov(3), ako hlodajú rákosie. Rimania mu dali meno „sakharon“, odtiaľto pochádza dnes používané pomenovanie sacharínu, ktoré znamená- drobné sladké častice. Vtedy nebolo ešte Tesco, ale pričinením ľstivých arabských obchodníkov, sa rozšíril aj v Európe. V Španielsku sa objavil v r. sedemsto, a v r. 1150 už boli aj rozsiahle plantáže cukrových trstín. Pričinením Cortesa a Kolombusa, sa rýchlo rozšírili na nových kolóniách, kde bolo dostatok bezbranných a zotročených domorodcov, čo rýchlo viedlo k rozšíreniu tohto obchodu. Cukor sa tak stal veľkým obchodom, že Holanďania vymenili New Amsterdam za jeden malú kolóniu s menom Suriname, kde sa vynikajúco dalo pestovať cukrová trstina(4). Takto sa stal z New Amsterdamu, New York. Američania, napriek tomu, že v južných častiach vedeli vypestovať cukrovú trstinu, nasledovali domorodcov, a ako sladidlo používali javorový sirup. Melasa, ako decht výroby rafinovaného cukru, sa pomerne rýchlo stal populárnym, keď kvôli rastu ceny obilia, začali z neho fermentovať rum. Kým, anglická národná plavba rum vyhlásila za ochranný nápoj, v r. 1698 importovali len 940 litrov rumu, v r. to už bolo 9 080 000 litrov. Podľa mnohých, americká vojna za nezávislosť nevypukla k vôli zdaneniu čaju, ale kvôli uplatneniu zdanenia melasy v r. 1733. Vraj aj kolonisti, rum považovali za ochranný nápoj. Ochraňuje pred triezvosťou. Medzi tým, Napoleon sa dostal do Anglickej blokády, a spolu sním aj celé Franzúzko, a tým pádom bol koniec aj maškrtnosti. Napoleon, ako odpoveď, v r. 1806, vyhlásil odmenu 100 tisíc frankov tomu, kto vie vyhotoviť z hocijakej rastliny cukor(5). Benjamin Delessert, v r. 1812 predniesol výrobu cukru z cukrovej repy(6), a o rok nato, už vo veľkom pestovali cukrovú repu a v cisárskych rafinériách začali destilovať cukor.
Ale aby sme sa nestratili v podrobnostiach: cukor znamenal obrovský obchod, a na jeho vrub sa pripisuje rozmach otroctva. Daňové príjmy z cukru, znamenali tak obrovský príjem pre námornú veľmoc Anglicka, že kráľovná Alžbeta I. aj keď trošku s nechuťou, nakoniec vydala nariadenie zaviesť otroctvo v kolóniách. Sir Dalby Thomas, v r. 1690 vyhlásil, že „Pre blahobyt, slávu a veľkosť Anglicka, cukor urobil najviac, z pomedzi všetkých tovarov“(7). Obchodovanie vyzeralo tak, že v Južnej Amerike či Karibiku, z melasy urobili rum, obchodníci za tento rum v Afrike kupovali otrokov, v Južnej Amerike týchto otrokov za rum predali, a ťahali zase späť do Afriky na výmenu. Ale pred tým, než sa zahĺbime do toho, kto a ako rabovali iný v mene cukru, rozprávajme sa o tom, ako rabujú nás v mene našich potrieb. Je bez debaty, že (aj) pre našu rasu je charakteristický silný sklon k sladkostiam, čo nie je hriech našich rodičov, ale ide o evolučne užitočnú schopnosť, ktorá sa obrátila proti nám. Najväčším prekliatím ľudstva je, že bol vyvinutý na starodávne podmienky, a sladká chuť v tých časoch znamenala konzum zrelého, jedlého ovocia. Evolúcia nevytvorila vnútorné bariéry na obžerstvo, na zabíjanie a na smilstvo ( neskôr sa to ľudstvo snažilo kompenzovať Desatoro prikázaním, neúspešne ), lebo bariéry boli dané v samotnom fyzickom prostredí. Ľudský vývoj je ako vypustený zlý duch z fľaše, nech je to už technika ducha, zabíjania, či alkohol, fajčenie, drogy alebo sex. Neobmedzenie vývoja je naša porážka.

78 spôsobov, ako cukor poškodzuje naše zdravie
Cukor je totiž taký rafinovaný roztok, ktorý sa v prírode nikdy nevyskytuje, a organizmus si sním vie poradiť len veľmi ťažko, hlavne v takom veľkom množstve, ako to robíme my bez povšimnutia, konzumáciou stravy a dezertov. Je veľa spôsobov deštrukcie cukru, samozrejme nebudem citovať všetky, ale tí, ktorí majú radi napätie, môžu ich prečítať v časti (8). Uvediem len zopár, povedzme, začnem s rakovinou.

Cukor a rakovina
Samozrejme dnes už každý vie, že všetko spôsobuje rakovinu, ale je niečo, čo ešte viac.
V jednom vyšetrení, myši nainfikovali bradavkovými rakovinovými bunkami, a časť skupiny myší kŕmili tak, aby mali vysokú hladinu cukru v krvi, v druhej skupine tak, aby hladina bola normálna a v tretej skupine hladinu držali na nízkej úrovni. Po sedemdesiatich dňoch, v skupine s vysokou hladinou krvného cukru žila jedna tretina myší, v druhej s normálnou hladinou krvného cukru žili dve tretiny a v skupine s nízkou hladinou krvného cukru žilo 95% myší. Čiže vývoj rakovinového nádoru, bol v úzkej súvislosti s hladinou krvného cukru, t.j. s konzumáciou cukru(9).
Počas jedného lekárskeho výskumu, sledovali stravovanie 140 žien s dvojstrannou rakovinou prsníkov a vysvitlo, že chorí na rakovinu konzumovali 2,6 krát viac sladených osviežujúcich nápojov ako tie, ktoré nemali rakovinu prsníkov (breast-cancer-research.com/content/pdf/bcr909.pdf).
K podobným výsledkom sa dopracovali aj v jednom talianskom vyšetrení. V jednom mexickom vyšetrení, ženy s vysokým konzumom cukru a fruktózy (ovocný cukor), mali s 2,2 krát väčšou pravdepodobnosťou rakovinu prsníkov(10). Vyšetrovali aj rakovinu žlčníka, 111 ľudí trpiaci na túto rakovinu, porovnali so 480 ľuďmi bez rakoviny, a konštatovali, že v okruhu ľudí s rakovinou bola dvojnásobná konzumácia cukru(11).
Na to, že kde sa vec začína, dobre posvieti vyšetrenie, v ktorom 10 zdravých ľudí skonzumovalo 100 gr cukru v rôznej podobe, ako napr. džús, med resp. kryštálový cukor. U každého okamžite poklesla činnosť imúnnych buniek, ktoré zohrávajú dôležitú úlohu pri ochrane proti rakovine. Samozrejme môžeme myslieť na toto vyšetrenie ako na zaujímavý vedecký pokus, ale hrdo môžeme myslieť aj na to, že my tento pokus denne robíme aj viac krát, len sa nebabreme s vyšetrením nášho imúnneho systému. Koniec koncov úplne postačuje, ak vieme, že teraz sme práve uškodili nášmu zdraviu.
Patrick Quillin s ťažkým srdcom píše o tom, že miliónom chorým nepovedia informácie o tom, že ich stravovanie veľmi ovplyvňuje ďalší vývoj choroby, a že cukor je jeden z hlavných nebezpečenstiev(12). Podľa neho, heslom je, že „cukor vyživuje rakovinu“.
Podľa vyšetrení, cukor preto predstavuje nebezpečenstvo, lebo rakovinové bunky sú veľkospotrebitelia energie a zbožňujú cukor. Koniec koncov, náš organizmus všetko premení na cukor, čo chce využiť ako energiu, ale čistý cukor sa veľmi rýchlo vstrebáva a zvýši hladinu krvného cukru: náš organizmus, privyknutý na prežúvanie rôznych koreňov a ťažko stráviteľných vecí, nepozná odpoveď. To, čo dnes lekári považujú za normálnu hladinu krvného cukru, je dvojnásobok toho, čo by produkovali naši predkovia v starovekej ambulancii.

Ponaučenie: Ak chceme vlastnej milenke spôsobiť potešenie, nedarujme jej čokoládu, ale skôr celozrnný chlieb alebo tvaroh zo sóje. Možno bude spočiatku zmätená , ale v dlhodobom horizonte, ako bude vidieť, že jej rovesníci rad za radom „odchádzajú“, až potom si uvedomí, že to bolo to najlepšie, čo sme mohli urobiť pre ňu ( Vlastná poznámka: Milí čitateľ, ako som spomenul na začiatku tohto článku, Gábor Szendi v roku písania tohto článku ešte nepoznal paleo stravovanie, resp. ešte sa nezrodila v ňom myšlienka koncepcie evolučného, resp. paleolitného stravovania. Prvú knihu na túto tému napísal až o päť rokov neskôr, ktorá bola vydaná v r. 2009)

Oh, my sweetheart: Cukor, obezita a srdcová choroba
Už aj každý škôlkar vie, že už aj nadýchnutím sa zvyšuje hladinu cholesterolu, a predpokladám, že väčšina z vyšších ročníkov by typovali, že aj cukor.
Ak na internete vyhľadáme danú tému, veľa článkov môžeme čítať o tom, že cukor nemá nič spoločné so srdcovými chorobami s infarktom, okrem šokujúceho vplyvu dôsledkom zvýšenia ceny cukru v obchode.
Na jednom zdanlivo nevinnej poradenskej webovej stránke(13), ktorá je udržiavaná organizáciou WSRO, majú zverejnené súhrnné analýzy vyšetrení, podľa ktorého “Neexistuje žiadny dôkaz pre dôvodové spojenie sacharózy v etiológii (náuka o príčinách javov, chorôb) ischemickej choroby srdca“. Stránka cituje odporúčania FAO/WHO: „Základom diétneho poradenstva zamerané na zníženie rizika coronary ischemická choroba srdca je zvýšiť príjem(!) potravín bohatých na sacharidy, predovšetkým obilnín, zeleniny a ovocia bohaté na neškrobového polysacharidu, na úkor tuku. ” Táto rada je podporovaný Expertným Výborom pre WHO (2003), správa IOM (2002). Stačí len jedno kliknutie na daný web a hneď bude jasné, že WSRO nie je nič iné, ako „Svetová Organizácia bádateľov-vedcov cukru“ , ktorá je združením svetových výrobcov, spracovateľov a distribútorov cukru(14).

( Vlastná poznámka: tento článok bol písaný Gáborom Szendim zhruba pred desiatimi rokmi. Ak sa pozriete na tento web teraz, budete konštatovať, že sa za ten čas nič nezmenil. Áno! Všetko ide po starom . Kontrolu som robil dňa 08.01.2014).

Človek by si myslel, že tak samozrejmé a prehľadné lži vedia vymyslieť iba vo filmoch. Ďalej, tu na tomto webe píšu, že veľa ľudí sa znervózňuje , lebo konzumácia cukru škodí pre zdravie, pričom vyhlasujú, že je zbytočné sa znepokojovať, lebo rad vyčerpajúcich vyšetrení vyvracia spojenie medzi akýmkoľvek chorobou spôsobené konzumáciou cukru(15). Najväčšie klamstvá obyčajne pôsobia vždy dojmom pravdy. WHO a FAO tvrdilo nie menej než to, že nie sú priame dôkazy medzi spotrebou cukru a srdcovými chorobami, a cukrovkou a inými chronickými chorobami, ale to netvrdili, že by nebola nepriama a veľmi silná korelácia. Aj preto vrelo odporúča WHO, aby každý znížil vo svojej strave konzumáciu cukru pod 10%, lebo prílišný energetický obsah potravín vedie k obezite, ktorá nepriamo spôsobuje tieto choroby.
Jeden priemerný Angličan v r. 2002, spotreboval 95 kg cukru, čiže denne 26 dkg! Je to štvrť kilogramov cukru, ktoré obsahovali osviežujúce nápoje, zákusky, rôzne stravy, čaj a káva dokopy počas dňa(16). Toto abnormálne množstvo energie sa uskladni vo forme tuku, ktorá potom zvyšuje hladinu cholesterolu krvi a nakoniec vedie k osteoporóze a k obávanému infarktu, či mozgovej príhode.
Doposiaľ zverejnené články na stránkach The Lancet, Jim Mann zverejňuje štúdiá, v ktorom pokusné osoby vynechali zo stravy konzumáciu cukru čo len čiastočne, spôsobilo to zjavný pokles telesnej hmotnosti. 20%-ný pokles krvného cukru dosiahli v jednom vyšetrení v Novom Zélande. Samozrejme cukor-lobby článok Manna nenechala len tak bez povšimnutia, jeden „sugar-dady“ okamžite zareagoval odpoveďou, že konzumácia cukru rapídne poklesol, ale ľudia naďalej priberajú, ergo: nie cukor spôsobuje priberanie na váhe. Zase je to len čiastočná pravda, lebo konzumácia cukrovej trstiny a cukrovej repy naozaj poklesol, ale aplikácia ovocného cukru (kukuričný sirup) potravinárskym priemyslom explodoval.
E-mailová adresa „sugar-dady“ je z pohľadu prenajímateľov celkom výrečná: cbaker@sugar.org.

Smutné na tom je, že medzi rokmi 1980-1994, sa zdvojnásobil počet obéznych detí, a 24% z nich má nadváhu! V jednom vyšetrení preukázali, že deti za dva roky pribrali štyri kilá len dôsledkom toho, že pili sladené osviežujúce nápoje(17). Len tak mimochodom poznamenávam, že polovička Američanov má nadváhu(18) (Vlastná poznámka: v súčasnosti je to už nad 60%). Voči vedeckým prácam a štúdiám, ktoré negatívne ovplyvnili obrat cukru, tieto spoločnosti vytvorili špeciálne skupiny a podnikali protiútoky. Multinacionálne podniky, vyrábajúce zdraviu škodlivé produkty (tabak, cukor, lieky, alkohol), začínajú skupovať vedcov, aby v záujme ochrany vlastných výrobkov, klamali aj realitu hviezdnej oblohy.
Verejnú vedeckú mienku čoraz viac znepokojujú tzv. „duchovia-spisovatelia“, ktorí z poverenia rôznych spoločností majú vypracovať zdanlivo vedecké práce, k tomu skupujú mená významných vedcov, ktoré zverejnia v renomovaných lekárskych časopisoch. Na základe jedného článku sa nedá rozhodnúť, či ide o pravdu alebo lož. Podľa pesimistických odhadov, v takýchto renomovaných časopisoch, polovička článkov pochádza od „duchovných-spisovateľov“, t.j. od anonymných pracovníkov na objednávku od, vydavateľských agentúr(19). To môže byť šokujúca správa pre tých, ktorí veria v čistej vede, ale to znamená len toľko, že čítal príliš veľa mládežníckych románov, kde idealizovali vedu.
Nedávno v Amerike, vypukol veľký škandál pri zverejnení liečebných postupov pre lieky na zníženie cholesterolu keď vysvitlo, že z deväť členného výboru osem z nich boli vo finančnej závislosti od takých firiem, ktoré tieto lieky vyrábali. Liečebné postupy majú obrovský význam, lebo lekári v celom štáte svoju ošetrovateľskú činnosť pri liečení chorých riadia na tomto základe. Škandál vypukol z dôvodu novej formulácie odporúčaní, podľa ktorého by na ďalších sedem miliónov Američanov čakalo to, že jeho domáci lekár by mal odporučiť liek s upozornením, že ak nebude brať liek, ohrozuje tým vlastný život(20).
Vízia Wiliama Duftyho, autora knihy „Cukrový Blues“, o vplyvu cukru na cievny systém je nasledovný: zbytočne konzumované množstvo rafinovaného cukru, po menšej úprave postupuje do pečene, ktorá dôsledkom denných dávok cukru, sa nafúkne ako balón, a keď dosiahne maximum svojej kapacity, uskladnený cukor, vo forme mastnej kyseliny, začne vylučovať do krvi. Tento tuk sa pekne uskladní na dobre známe miesta (zadok, brucho, prsia, stehno, atď), no a samozrejme na stenách ciev vytvára plaky(21). ( Tu treba poznamenať, že Duftyho hlavou zatočil mýtus okolo cholesterolu, a teóriu predniesol ako fakt. Fakt je to, že veľa cukru naozaj spôsobuje srdcovo cievne choroby, ale jeho príčinou, nie je bezpodmienečne cholesterol). Počas obezity srdce pracuje ťažko, rastie krvný tlak, ubúdajú svaly, obličky sa vyčerpajú a nastane tzv. cukrovka II.-ho typu.

Cukor a jeho choroba
Je zrejmá myšlienka, že nadmerná konzumácia sladkostí, vedie k cukrovke. Ale keď sa kukneme na webové stránky zaoberajúce sa cukrovkou, tu čitateľa informujú o tom, že to je mýtus, že od cukru sa nedá dostať cukrovka. No dobre, ak niekto už má cukrovku, nevzbuďme v ňom pocit viny, že sám si zavinil chorobu. Ale kto ešte nie je chorý, toho prečo klamú? Svet je aj tak plný falošných uistení v súvislosti s atómovými elektrárňami, znečistením prostredia, dezodorov, dochucovadiel potravín a pod.
Inzulín je náš dobrý známy, každý si o ňom myslí, že on spaľuje nejakým spôsobom krvný cukor. Nespaľuje, ale on pomáha cukru a bielkovinám sa dostať do buniek, aby ich vedeli použiť. Roky trvajúci vysoký príjem kalórií, pri každej strave pre telo znamená obrovskú vlnu inzulínu. Bunky sa začnú brániť voči napumpovaniu príliš veľkého množstva cukru, a vytvorí sa inzulínová rezistencia, čiže bunky odolajú pokusom otvárania membránových brán. Ale mozog registruje, že v krvi je veľa cukru, vydá príkaz pre podžalúdkovú žľazu ( pankreas), aby produkoval ešte viac inzulínu. Pri tomto stave nastane šialená naháňačka. Vysoká hladina krvného cukru všetko zničí, organizmus sa to snaží eliminovať ďalším zvýšením produkcie inzulínu, a bunky sa stávajú stále viac a viac podráždené dôsledkom neustáleho odmietania. V určitom bode, podžalúdková žľaza už nevie „držať tempo“, vyčerpane sa vzdá tejto divokej a šialenej jazdy, pričom jeho majiteľ s naplneným žalúdkom kľudne sedí a grgá pred televízorom, organizmus vzdá boj, a permanentne vysoká hladina krvného cukru, začne svoju požehnanú prácu, ktorého výsledok po uplynutí viac rokov, bude strata zraku, amputácia nohy, ťažké kôrnatenie ciev, impotencia a infarkt ( je to skôr jemná verzia následkov!), celkový zoznam viď. lit. č. 22). Keď ešte nič nevidieť, tento stav nazývame syndrómom X(18), možno preto X, lebo bez vedomia začne zákerne ničiť telo. Potom vysvitne, že občan sa stal chorý na cukrovku, vyhľadá príslušné diabetické web-stránky, kde mu do ucha bzučia, že „ty nemôžeš za to, ale pokús sa troška schudnúť“.
Tak za prvé, rastúca spotreba rafinovaného cukru je veľmi úzko spojená s nárastom pacientov s diabetom(23), píšu v jednom vedeckom časopise zaoberajúca sa stravovaním(23). Ďalej, v magazíne amerického lekárskeho združenia (JAMA) v r. 2004, zverejnili štúdiu, v ktorom začali sledovať stravovacie návyky 91 249 zdravých nediabetických žien. Za osem rokov, u 741 žien vznikla cukrovka. Ktorí denne nevypili pohár sladeného osviežujúceho nápoja, zdvojnásobila sa u nich možnosť vzniku cukrovky oproti tým, ktorí pili vodu.
V súvislosti s cukrovkou typu-I, alebo cukrovkou v dospelosti (typ-II) sa zase objavila konšpirácia, v pozadí s diabetes-lobbym. Diabetes a s ním súvisiace komplikácie, znamenajú pre farmafirmy a zdravotníctvo obrovský zisk. Totiž o cukrovke II.-ho typu sa stále hovorí ako o nevyliečiteľnej chorobe, dá sa len ošetriť – píše Thomas Smith vo svojom článku s názvom „Smrteľné diabetické klamstvo(22)“. Nemám záujem uviesť Smith-ové odhalenia v podrobnostiach, lebo podstatou je to, že jednoducho treba schudnúť a prejsť na normálnu, zdravú stravu. Treba zabudnúť na cukor a alkohol. Žiaľ vieme, že ľudia radšej zomrú, než by mali schudnúť, nechcú sa zrieknuť pochrumkávania, a pitia alkoholu už vôbec nie. Z tohto pohľadu však, predsa je len potrebný farmaceutický priemysel, lebo ak sa niekto nechce vyliečiť, nejako ho treba udržiavať pri pomalom umieraní.

Aspartám, Nutrasweet: Náš spasiteľ!
Toľko dobrých správ o cukru, strpčí človeku ústa, nie? Sakra, prečo to museli vymyslieť. Navyše, ak niekto teraz vo svojej apatii siahne po pohári osviežujúceho nápoja s Nutrasweetom alebo Aspartámom, len toľko môžeme povedať, že budeme rešpektovať jeho právo na samovraždu, veď aj Sokrates si zvolil pohár s jedom.
Počiatky aspartámu ukazovali veľký úspech, ale naničhodný vedci si začali všímať, že vznikajú zvláštne prejavy po jeho konzumácii: závraty, migrény, astma, obzvlášť citlivá pokožka, poruchy pozornosti, záchvaty, Alzheimerova choroba, a pod. Akútne príznaky sa stotožňujú so syndrómom „Čínskej reštaurácie“, lebo aspartám a aj niektoré dochucovadlá obsahujú glutamát(24). Ako Richard Seah píše, vyšetrenia sa dajú rozdeliť do dvoch skupín: jednu sponzorujú výrobcovia aspartámu, a všetky sa končia konklúziou, že kumulácia aspartámu je zdraviu neškodlivý, a je druhá skupina, ktorá dokazuje mnoho škodlivých vedľajších účinkov dôsledkom konzumácie aspartámu. Ja radšej verím tým, ktorí pracujú bez sponzorov.
Americký farmaceutický úrad v r. 1995 prispel k zavedeniu aspartámu na trh tak, že musí byť vyznačené obsah glutamátu. Ako keby nejaký smrteľník by mal vedieť, že čo to je. Úrad vo svojej správe napísal, že ľudia neznámym pomerom reagujú na konzumáciu aspartámu: pocit pálenia hornej časti tela, necitlivosť trupu, končatín, štipľavé pocity tepla a slabosť v niektorých častiach tela, opuch tváre, bolesť na hrudníku, bolesť hlavy, nevoľnosť, búšenie srdca, dýchavičnosť, závraty, slabosť. Príznaky sa objavujú hlavne vtedy, ak sa do prázdneho žalúdka dostane cca 3 gramu aspartámu ( napr. vo forme osviežujúceho nápoja). Úrad vyslovene neodporučil konzumovať astmatikom aspartám(25). Ale kde vidieť takéto upozornenia na výrobkoch, ktoré obsahujú aspartám? Nikde, lebo cukrovarský priemysel veľmi dobre vie, že nikto by sa neopovážil konzumovať tieto výrobky. ( Vlastná poznámka: neviem posúdiť aký je súčasný stav, ale toľko viem, že na poličkách niektorých KFLND supermarketov, ponúkajú aspartám, ako sladidlo pre Váženého zákazníka).
Aspartám môže spôsobiť zhoršenie príznakov v prípade pozornosti, hyperaktivite, alergiách, astme, arytmii srdca, cukrovke, depresii, epilepsii, vysokom krvnom tlaku, dráždivom syndróme čriev, pri zápalových stavoch, migrénach, skleróze multiplex, búšení v ušiach, očných problémoch a pri nádoroch hypofýzy(26).

Konklúzia
Odletel jeden sladký sen, ale modifikovaním paradoxu čínskeho mudrca, buď si myslíme, že mi sme článok ktorý čítajú, a potom po vyhodení do smetí podľahneme hnilobe a na veky sa stratíme, alebo ja som čitateľ, ktorý číta tento článok, a od tej chvíle nás nenechá v k ľude myšlienka, že konzumujeme pomaly účinkujúci jed. Ale neprenáhlime naše rozhodnutia. Mäsové zrieknutie sa cukru, by znamenalo zrušenie viac-stotisíc pracovných miest, počnúc pestovateľmi cukrovej repy a trstiny, prepravcami a výrobcami, cez spracovateľský priemysel a obchodníkov. Vynechanie cukru z našej stravy, ba zapríčinil vážnu krízu vo verejnom zdravotníctve a lekárskych výskumoch cukru, lebo časť farmaceutických výskumov je zameraných na také choroby, ktoré spôsobuje abnormálna konzumácia cukru. Nech si teda dva krát rozmyslí ten, kto chce začať žiť zdravší život, lebo to môže mať nedohľadné svetové dôsledky. Samozrejme, že sú nezodpovední jedinci, ktorí sa stravujú zdravo, a cukor držia vo fľaši s označenou etiketou lebky. Oni sa elegantne vyhnú spod spoločnej trpiacej ťarchy, ktorý každodenne prežívame pre rovnováhu svetového trhu. Alebo oni majú pravdu? Potajomky ale niektorí si môžeme urobiť vlastnú malú revolúciu, a možno ani svetové burzy sa od toho nezrútia.

Literatúra:

(Tu, dole vyznačené kontakty, boli použité v roku 2004, keď bol písaný pôvodný článok. Preto je možné, že niektoré už nežijú, alebo sú už neaktuálne, ale z nostalgie som ich nechal vyznačené.)

1, www.hirek.com/cikk//27868
2, wv.essortment.com/historysugarca_ruef.htm
3, www.siu.edu/~ebl/leaflets/sugar.htm
4, www.infoplease.com/ipa/A0108000.html
5, www.historymole.com/cgi-bin/main/results.pl?type=theme&theme=Napoleon
6, www.stormfront.org/whitehistory/hwr58.htm
7, www.discoveringbristol.org.uk/showNarrative.php?narId=788&nacId=835
8, www.mercola.com/article/sugar/dangers_of_sugar.htm
9, exchange.healthwell.com/nutritionsciencenews/NSN_backs/Apr_00/cancer_s1.cfm
10, www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15298947
11, www.mercola.com/article/sugar/sugar_cancer.htm
12, www.mercola.com/article/sugar/sugar_cancer.htm
13, www.wsro.org/public/sugarandhealth/sugarandheartdisease.html
14, www.wsro.org/public/aboutwsro.html
15, www.wsro.org/public/sugarandhealth/factsaboutsugar.html
16, thelancet.com/journal/vol364/iss9435/full/llan.363.9414.editorial_and_review.29169.1
17, thelancet.com/journal/vol363/iss9414/full/llan.357.9255.original_research.15246.1
18, exchange.healthwell.com/nfm-online/nfm_backs/Jul_01/syndromex.cfm?path=ex
19, observer.guardian.co.uk/uk_news/story/0,6903,1101680,00.html
20, www.laleva.org/eng/2004/07/pharmaceutical_fraud_and_corruption_statin_recommenders_drugmaker_ties.html
21, www.nexusmagazine.com/articles/sugarblues.html
22, www.nexusmagazine.com/articles/DiabetesDeception.html
23, www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=Abstract&list_uids=15113714
24, www.laleva.org/eng/2004/08/msg_monosodium_glutamate_aspartame_tasty_but_still_bad_for_health.html
25, www.msgtruth.org/contents.htm
26, www.msgtruth.org/states.htm

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


jeden + 5 =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť