Keď „normálna“ hladina krvného cukru nie je normálna (časť 1.)

 

Slovenský preklad: Ing. Imrich Galgóczi
Zdroj: Kresser: When your “normal” blood sugar isn’t normal (Part 1)
Preklad pôvodnôho článku, prevzatý od Gábora Szendiho: Elmira Mezei

V nasledujúcich dvoch článkoch budem rozoberať vyvinutú koncepciu o „normálnej“ hladine krvného cukru. Preto hovorím že koncepciu, a slovo normálna som dal do úvodzoviek, lebo v západnom lekárstve prijaté hodnoty vôbec nemôžeme považovať za normálne ak u niekoho je cieľom optimálne zdravie.

Zamiešali sme normálne s častým, pričom tieto dva výrazy ani zďaleka nie sú totožné. V súčasnosti je čoraz viac detí obéznych a chorých na cukrovku ,pretože nejedia nič iné, len rafinované múky, kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy a priemyselne vyrobený olej na pečenie. Napriek tomu nikto netvrdí ( ešte ani ADA, Americká Diabetická Asociácia), že obezita a nevhodná metabolická funkcia by boli normálne aj v prípade , keď sa jedná o dieťa alebo dospelého.

Taká istá je situácia aj v prípade stanovenia hladiny krvného cukru, ktorá sa považuje za normálnu. Možno, že asociáciou ADA stanovené hodnoty sú časté, priemerné, ale v žiadnom prípade nie normálne. Podobne, ako aj dlhodobo vyvíjajúce sa komplikácie cukrovky, neuropatia , retinopatia, srdcovo cievne choroby, respektíve pobyt posledných rokov života v nemocnici alebo doma, sú časté, ale nie normálne.
V tomto článku poukazujem na to, ktoré sú tie tri hodnoty, ktorým merajú hladinu krvného cukru ,a podľa konvencionálneho modelu ktorá je normálna hodnota. V pokračovaní preskúmame, na základe výskumov, čo je normálne pre zdravého človeka. Taktiež ukážem, že asociáciou ADA stanovené tzv. normálne hodnoty krvného cukru môžu zdvojnásobiť riziko srdcových ochorení a môžu viesť k rôznym komplikáciám.

Tri spôsoby merania krvného cukru

Meranie krvného cukru na lačno
Táto hodnota je ešte stále najčastejšou meranou hodnotou, mnoho krát jedinou, ktorú vyšetrujú. Výsledok poukazuje na veľkosť koncentrácie glukózy v krvi, po 8-12 hodinovom hladovaní. Dozvieme sa z neho len to, že ako sa zachová naša krvná hladina v stave hladu, ale o tom prezradí len veľmi málo, že náš organizmus ako reagujeme na to, že čo konzumujeme.

ADA do roku 1998 stanovila hodnotu nad 7,8 mmol/l – meranej na lačno, ako hladinu cukrovky. V roku 1998 túto hodnotu, v jednom takmer normálnom stave, znížili na 7 mmol/l. ( Prepáčte , za skepticizmus z moje strany, ale úvaha ADA v otázke motivácie zníženia hladiny je, aby sa predalo viac liekov, a nie zdravie ľudí.) Hornú hladinu normálnej hladiny stanovili na 5,5 mmol/l. Rozmedzie hodnôt medzi 5,5 a 7 považujú za pre-diabetický stav, alebo inými slovami povedané, za zníženú toleranciu glukózy.

Test tolerancie glukózy orálnym spôsobom (vyšetrenie zaťažením cukru)

Tento test meria prvú a druhú odozvu organizmu na glukózu. Funguje nasledovne: na lačno treba vypiť 75 gramov tekutinu s obsahom glukózy. Potom merajú hladinu krvného cukru krvi po jednej a po dvoch hodinách. Ak hodnota výsledku druhého merania je nad 7,8 mmol/l, potom je to stav pre-diabetes, keď nad 11,1 mmol/l, potom už hovoria o cukrovke.

Nezabudnime, že sú to dokonale ľubovoľné hodnoty. Povedzme, že výsledok je tesne pod 7,7 mmol/l- tesne pod hranicou hladiny pre-diabetres, potom túto hodnotu budú považovať za „normálnu“. Je to samozrejme absurdné. Cukrovka nie je taká ako prechladnutie. Nefunguje tak, že keď sa ráno prebudíme a necítime sa príliš dobre k vôli tomu, že deň predtým sme chytili ťažkú cukrovku. Cukrovka – ako každá iná choroba, je jeden proces.
Zhruba takto funguje:

Nenormálna funkcia => proces choroby => postupne vznikajúce príznaky

Predtým, než dosiahla krvná hladina hodnotu 7,7 mmol/l, bola 7,4. Predtým zase 7,2, atď.
Môžeme sa dohodnúť v tom, že by bolo múdrejšie zakročiť čo najrýchlejšie, ako nechať veci zvrhnúť. Žiaľ stanovisko ADA nie je prevencia. Podľa nich treba počkať, kým sa veci dostanú do stavu, kedy sa dajú zvrátiť oveľa ťažšie.

Druhým problémom je zaťažkávacia skúška glukózou, pretože je úplne umelá. Nepoznám nikoho, kto by mal vo zvyku vypiť naraz tekutinu s obsahom 75 gramov glukózy.

Jeden veľký pohár sladeného osviežujúceho nápoja obsahuje 96 gramov cukru, ale z toho je 55 % fruktóza, ktorá má úplne iné účinky na hladinu krvného cukru. Pre človeka so zníženou toleranciou glukózy, je takéto zaťaženie brutálnym šokom, ktoré môže spôsobiť oveľa väčšie výkyvy hladiny krvného cukru, ako môže dôsledkom konzumácie uhľohydrátov v bežnom živote vytvoriť.

Hemoglobín A1c

Hemoglobín A1c, alebo len A1c, za posledné desaťročie sa stal čoraz populárnejším v kruhu lekárov. Štúdia, ktorého sa zúčastní veľký počet osôb, radšej aplikujú tento spôsob vyšetrenia, lebo je podstatne lacnejší ako vyšetrenie zaťažením cukru.

Meraním A1c dostaneme, že koľko glukózy sa viaže na hemoglobín. Jednoducho povedané, A1c ukazuje priemernú približnú hladinu predošlej trojmesačnej hladiny krvného cukru. Čím je vyššia hladina krvného cukru, tým je pravdepodobnejšie, že glukóza sa permanentne viaže k hemoglobínu.

Týmto testom je problém v tom, že bárs čo, čo spôsobuje zmenu hladiny hemoglobínu, zdeformuje výsledok vyšetrenia. Napr. anémia je jeden takýto stav a subklinická anémia je veľmi častá. 30-40% mojich pacientov trpí anémiou. Dehydratácia zvyšuje hladinu hemoglobínu, teda aj to môže viesť k falošným A1c výsledkom.

„Normálna“ hladina sa pohybuje v rozpätí medzi 4 %– 6%. V nasledujúcej časti prešetríme tieto „normálne“ hodnoty.
V tejto téme odporúčam do pozornosti každému dotknutému, dve kapitoly z mojej knihy s názvom: Paleolitné stravovanie a choroby našej doby.

 Zdroj: Gábor Szendi  

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


6 + osem =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť