Kardiológ, ktorý útočí na médiá a cholesterolovú teóriu. Interview Richarda Passwatera s Dr. Sinatrom

Zdroj: Heart Nutrition and the Great Cholesterol Myth: An interview with Stephen Sinatra, M.D. WholeFoods Magazine, apríl 2013
Gábor Szendi: http://www.tenyek-tevhitek.hu/egy-kardiologus-aki-tamadja-a-koleszterin-teoriat.htm

Skrátený preklad: Elmira Mezei
Slovenský preklad: Ing. Imrich Galgóczi

Známi americký kardiológ Dr. Sinatra, v minulosti bol zástancom cholesterolovej teórie, ale časom, na základe faktov sa zmenil jeho názor, a nedávno vydal knihu, v ktorom oponuje cholesterolovej teórii.

Či sa niekedy ľudia dovtípia, že ich s cholesterolovou teóriou oklamali , či nie, je to otázka. Odborníci zdravej výživy a ich následníci, a dúfajme, že aj väčšina našich čitateľov, má k tejto téme jasno .
Predsa len – vďaka predovšetkým proticholesterolovému priemyslu – priemerný človek ešte aj dnes si myslí a pridržiava sa k nikdy nedokázanej predstave, že cholesterol zo stravy a krvný cholesterol, sú hlavnými rizikovými faktormi srdcových chorôb. Pre väčšinu najlepších vedcov v tejto téme, a mnohým kardiológom je jasné, že najväčším rizikovým faktorom srdcových chorôb nie je cholesterol, a že sústredenie sa na túto tému zabraňuje ľuďom v tom, aby skutočne vecne mohli proti vytvoreniu tejto teórie niečo urobiť. (prevencia choroby). V spoločnej knihe Dr. Stephena T. Sinatru a Dr. Jonnyho Bowdena s názvom „ Veľký cholesterolový mýtus“ (2012) opätovne prezreli dôkazy, a informujú nás o tom, že čo môžeme urobiť v záujme toho, aby sme naozaj vedeli znížiť riziko srdcových chorôb.
Prvý oponujúci článok Dr. Sinatru bol v r. 1972, a v r. 1977 bola zverejnená kniha s názvom „Superpotraviny pre zdravé srdce“ … : „ Ak niekto vie dokázať, že konzumácia cholesterolu spôsobuje srdcovú chorobu, potom celý príjem z tejto mojej knihy venujem americkej srdcovej spoločnosti“. Výskumy ani naďalej nevedia nájsť súvislosti medzi cholesterolom a srdcovou chorobou, len v malej skupine u jedincov s abnormálnou genetikou.
A aká je situácia s teóriou, rozšírenou v širokom okruhu, že vysoká hladina cholesterolu je prvoradou a hlavnou príčinou vzniku srdcovej choroby? Túto nedokázanú teóriu nespočetne mnoho krát vyvrátili. Kým zbohatlíci z cholesterolovej teórie ju ešte usilovne reklamujú.
Kardiológ, Dr. Sinatra, bioenergetický psychoterapeuta, ako aj dietológ a anti – egaing odborník, robí prednášky a work-shopy po celom svete, je autorom mnohých publikácií, je pravidelným hosťom rádiových a televíznych programov. V r. 1977 otvoril súkromnú prax v Manchestri, a stal sa známym aj vďaka spojeniu konvencionálnej a doplňujúcej lekárskej činnosti so psychoterapiou. Bol štyri roky vedúci kardiovaskulárneho oddelenia v Manchesteri Memorial Hospital, kde bol predtým 18 rokov vedúci oddelenia výučby. Dr. Sinatra je autorom viacerých kníh. Jeho website je www.drsinatra.com

Passwater: Dr, Sinatra, vaše spravodajstvá, knihy a čitatelia týchto novín už dávno vedia, že podľa Vás, u väčšiny ľudí nie cholesterol je hlavným faktorom ochorenia srdca. Nedávno ste napísali knihu spolu s Dr. Bowdenom pod názvom „ Veľký cholesterolový mýtus“. Prečo práve teraz?
Sinatra: Dôvodom napísania knihy bolo odhalenie pravdy o cholesterolovej mánii, ktorá prevrátila celú krajinu. Žiaľ, umelo vytvorili jednu novú choroby s menom hyper-cholesterolonémia, ktorý zbytočne generuje obrovský strach medzi rôznymi vrstvami obyvateľstva. V skutočnosti je to len blud, ktorý treba rozptýliť. Jeden z najčastejších problémov, s ktorými sa stretávam mojej ambulancii, je , že mladé ženy v 30-tich 40-tich rokoch majú strach z toho, že osudovo zomrú na srdcovú chorobu, lebo ich hladina cholesterolu je vyššia ako 6,48. Veľa z nich berie statín, a radi by prestali s jeho užívaním. Už navštívili aj iných lekárov pred tým, ako sa dostali ku mne, kde im poradili, aby znížili svoju hladinu cholesterolu.
Teória je taká, že vysoká hladina cholesterolu spôsobuje srdcovú chorobu, je to pravdepodobne najväčšia lož 21.-ho storočia. Tragédia je v tom, že sa na ňu koncentrujú tak silno, ako na kardinálny rizikový faktor srdcových chorôb, a z toho dôvodu sa ich pozornosť odkloní od skutočných dôvodov, medzi ktoré môžeme zaradiť transmastné kyseliny, insekticídy a pesticídy, žiarenie, diabetes a rôzne iné , ktoré spôsobujú zápaly organizmu. Koncom 80-tich rokov, kedy som viedol oddelenie kardiológie, aj ja osobne som bol zástancom cholesterolovej teórie, ale zmena nastala veľmi rýchlo po tom, ako v r. 1993 jeden odborný lekársky článok, ktorý tvrdil, že statíny znižujú nie len cholesterol, ale aj úroveň koenzýmu Q10, ktorý je najdôležitejšou výživou pre srdce.

Passwater: Vy ste už aj vtedy bol špecialista-odborník na koenzým Q10 a srdcové choroby. Aký vplyv mal na Vás ten článok?
Sinatra: V tom čase, z poverenia farmaceutických firiem, som prednášal o statíne, ako o záchrancovi života, ale ten článok vypichol bublinu, a začal som vážne premýšľať. Ako to môže byť, že jeden liek, ktorý je určený na záchranu srdca, zneškodní najdôležitejšiu látku pre srdce? Nemalo to žiadny zmysel.
Okamžite som prestal s prednesom prednášok a začal som rozmýšľať vlastným rozumom. Napríklad, dlhé roky som vykonal množstvo angiogramov koronárií ( vyšetrenie pomocou zafarbenia žíl). Na mnohé z nich sa pamätám, a bol som šokovaný z toho, že som našiel veľa koronárií-vencových tepien nad úrovňou hladiny cholesterolu 7,38, resp. pri pokročilom ochorení koronárnych artérií v rozmedzí medzi 3,89-4,14 cholesterolových hladín. Nevedel som čo robiť, nanajvýš vo viere tej dogmatickej mienky, podľa ktorého najväčším rizikovým faktorom srdcových chorôb je vysoká hladina cholesterolu.
Začal som skepticky prijímať nové informácie o statínoch a ich údaje zo štúdií, a zanechal som s pochvalami nového ošatenia kráľa. Medzi rokmi 1993 a 2003 som ďalej vypisoval lieky na statíny a dokumentoval som vývoj stavov pacientov, vedľajšie účinky a iné faktory. Keď som vypísal recept na statín, vždy som odporučil k tomu aj koenzým Q10.
Potom Southern Medical Journal ma požiadal o revíziu článku o statínoch/cholesterolu/srdcovej chorobe. Hoci článok prezentoval hlavný smer, bol konvenčný a informatívny, chýbala z neho vyrovnanosť, rovnováha. Zdôrazňoval spojitosť medzi cholesterolom a srdcovou chorobou, a statín bol nakonfigurovaný ako záchranca života. Odporučil som, aby prijali článok, lebo som v článku videl cnosť pre praktizujúcich lekárov. Ale preto, že článok bol úplne nevyrovnaný, inicioval som vydavateľa, aby vydali jeden úvodný článok, ktorý by obsahoval chýbajúce body.
Nakoniec vydavateľ mňa poprosil na napísanie článku. Pravdu povediac, mimoriadne dlho trvalo napísať tento článok, lebo som dopodrobna analyzoval všetku dostupnú literatúru o statínoch, teóriu cholesterolu a srdcovej choroby, a súvislosti tejto choroby so stravovaním, a pod. Pravdepodobne som strávil viacej času jeho napísaním, ako písaním jednej knihy, ale veľmi veľa som sa naučil, lebo som chcel byť fair a chcel som napísať pravdu.

Passwater: Bol to skvelý článok, ale bolo zarážajúce, že časopis a PubMed nezverejnili zhrnutie. Možno nechceli uľahčiť vedcom prístup k vaším záverom. Čo bolo zámerom článku?
Sinatra: Záver poukázal na ten fakt, že cholesterol je len jedno číslo, a nie choroba, a jeden lekár ošetruje-lieči pacientov, nie čísla. Aj na to som upriamil pozornosť, že statín môže byť požehnaním, ale aj prekliatím, v závislosti od toho, ako sa aplikuje.

Veľký cholesterolový mýtus mi vŕtal hlavou už viac ako desať rokov pred jej zverejnením. Kniha ukázala cestu, ktorú som vykonal počas hľadania pravdy, a odpoveď je: cholesterol nájdeme na mieste zločinu, ale nie on ho vykonal. Ak sa pozrieme na všetky rizikové faktory v prípade koronárnej choroby, cholesterol ani z ďaleka nie je najdôležitejší.
Je to jedna celá nedokázaná teória.. Ale čo je dokázané, že Lp(a), čo je jeden veľmi drobný cholesterolový nosič s dvoma atómovými časticami síry, spôsobuje vysoký zápal a zrážanie krvi. Tieto drobné častice cholesterolu sú charakteru a spôsobiť zápal a uľahčuje/generuje rozvoj ischemickej choroby srdca. Teda vôbec nie je problém s cholesterolom, ktorý prenáša Lp(a), drobný zoxidovaný LDL, resp. VDL3. Televízia, médiá a ešte aj kardiológovia sú v tej viere, , že nepriateľom je cholesterol. Je to veľmi ďaleko od pravdy, lebo cholesterol je naším priateľom.

Passwater: Súhlasím, a hneď sa zmienime o Lp(a) a iných lipoproteínoch.
Mnohí nevedia, že v podstate každá bunka produkuje cholesterol na dôležité ciele. Pretože vo väčšine prípadov, cholesterol je naším priateľom, potom čo je nepriateľ?
Sinatra: Skutočným démonom je cukor! Cholesterol potrebujeme na steroidné pohlavné hormóny a tvorbu žlčových kyselín, aby sme vedeli efektívne tráviť, pre neurotransmitter v mozgu, k masteniu kože, ku stabilite bunkových membrán, pre tvorbu multi-komponentov imúnneho systému a k tvorbe vitamínu D3 v koži.

Skutočné rizikové faktory sú zvýšená hladina triglyceridov, nízka funkčnosť HDL, vysoká hladina krvného cukru, vysoká hladina HgA1C a inzulínu. Sú to príznaky metabolickej syndrómy, čo je jedna z najrozšírenejších chorôb, postihuje to mnohých ľudí. Tragédiou je, že tak sa zaoberáme s cholesterolom, že medzi tým sa nezaoberáme skutočnými rizikovými faktormi srdcovej choroby.

Passwater: Odrádzať ľudí z bezcholesterolovej a mastnej stravy má za následok, že radšej sa obrátia ku strave s obsahom sacharidov a rafinovaných uhľohydrátov. Táto nezmyselná koncentrácia na cholesterol zabraňuje ľuďom v tom, aby aktívne a účinne realizovali prevenciu alebo zvrátenie srdcovej choroby?
Sinatra: Absolútne. Len si predstavte, čo sa stane, keď ľudia totálne uveria tomu, že ak majú normálnu hladinu celkového cholesterolu, potom je všetko v poriadku! Alebo, čo je ešte horšie: čím je nižšia, tým je lepšie. Nízka hladina cholesterolu nás robí náchylnou na infekčné choroby, ako napr. MRSA ( antibiotikum rezistens Staphylococcus aureus) u detí. Vysoká hladina cholesterolu nás chráni pred respiračnými a gastrointestinálnymi infekciami.

V štúdiu Mr. Fit, za účasti viac stotisíc mužov, výskyt mozgovej príhody bol vyšší u tých mužov, u ktorých hladina cholesterolu bola pod 4.65, oproti tým, ktorí ju mali nad 8,53.

Ak ľudia sú zaneprázdnení znížením hladiny cholesterolu, robia si škodu pre seba. Čo je ešte horšie, odvádza pozornosť od efektívnej prevencie a skutočných dôvodov metabolického syndrómu, a iných zápalových procesov srdcových chorôb. Nezabúdajme, že najväčším nepriateľom endotelových buniek (bunky tvoriace steny ciev), je vysoký výkyv hladiny inzulínu, čo spôsobuje konzumácia rafinovaných, rýchlovstrebávajúcich uhľohydrátov .

Passwater: Potom konvencionálne lekárstvo, prečo ešte stále sa koncentruje na cholesterol?
Sinatra: Lebo sa do takej miery zabetónoval tento blud, a že sprisahanie je tak silné. Žiaľ, konvencionálni lekári ešte stále veria tomuto nonsens teóriu. Našu knihu začíname analýzou nevydarenej vedeckej práce Ancela Keysa a prácou pod názvom Štúdium siedmych krajín. Pokiaľ tretina kardiológov užíva statín, blud je taký silný, že len zmena úplnej paradigmy ju bude vedieť zmeniť, a o tom je Veľký cholesterolový mýtus.

Passwater: Čo je úlohou cukru?
Sinatra: Zápal! Cukor je priamo zodpovedný za glykačný proces, čo je práve do takej miery škodlivý, ako sú voľné radikály a oxidácia. Glykácia je nekontrolovateľný proces spojenia cukrov s bielkovinami, čoho dôsledkom je nízka funkčná efektivita bielkovín. Tento proces vedie k tvorbe AGE (pokročilé glykačné konečné produkty), ktoré zohrávajú úlohu pri srdcovej chorobe, lebo AGE poškodzujú endotelové bunky, fibrinogén (bielkovina krvnej plazmy meniaca sa účinkom enzýmov na látky -fibríny, jeden z faktorov pri procese zrážania krvi) a kolagén. AGE zohrávajú úlohu aj pri vzniku Alzheimerovej choroby, rakovine, periférnej neuropatii, aj pri strate sluchu. Úroveň hladiny AGE sa meria pomocou testu HgA1C. Je mimoriadne znepokojujúce, že moderné stravovanie obsahuje veľké množstvo fruktózy, ktorú aplikujú vo forme kukuričného sirupu, pretože prispieva k inzulínovej rezistencii a zvyšuje hladinu triglyceridov.
Iné faktory sú transmastné kyseliny, vysoký krvný tlak, genetická slabosť, žiarenie, jedovaté kovy, mikróby, slabosť mitochondrií, oxidatívny stres, ferritin a fibrinogén, homocisteín a C-rektív proteín. O inzulíne a Lp(a) som sa už zmienil.

Passwater: Áno, nadišiel čas, aby sme sa porozprávali o lipoproteínoch. Pretože cholesterol je látka mastnej povahy (lipid), v krvi je nerozpustný, lebo je to vodné prostredie. Organizmus vytvára také častice, ktoré obsahujú bielkoviny aj lipidy, to sú lipoproteíny. Tieto prenášajú v krvi tuky a cholesterol. Hlavnejšie lipoproteíny sú HDL (s vysokou hustotou), LDL (s nízkou hustotou), IDL (stredne hustá), VLDL (s veľmi nízkou hustotou), a kilomikróny.
LDL a HDL sú schopné prenášať cholesterol vlastným lipidovým obsahom, popri tom, ich bielkovinová skladba im umožňuje, aby obiehali aj v krvnom obehu. LDL prenáša cholesterol z pečene k bunkám, kým HDL vráti späť do pečene nepoužitý cholesterol. Viac desaťročí sa zmieňujú o LDL-cholesterole, ako o „zlom cholesterole, a o HDL-cholesterole, ako o „dobrom cholesterole“. Ale podľa moderných výskumov to nie je také jednoduché, lebo ako LDL, tak aj HDL sa vyskytujú v rôznych veľkostiach a hustotách, ktoré určujú ich vlastnosti.
Tak ako LDL, aj HDL majú svoje podskupiny. Menšie, hustejšie LDL lipoproteíny často nazývajú LDL typu-B, kým voľnejšie častice, menšej hustoty LDL typu-A. LDL typu-B ľahšie prenikajú do stien artérií, ľahšie sa oxidujú, dôsledkom toho ľahšie spôsobuje zápalové poškodenie, ako typ-A.
Ľudia stále počujú len o zlom a dobrom cholesterole. Čo treba vedieť o časticiach, prenášajúce cholesterol?
Sinatra: V budúcnosti budeme počuť aj o disfunkcionálnej HDL. Rozmer LDL je veľmi dôležitý, lebo malé, typu BB, najviac spôsobujú zápal. Typ-B je horší ako typ-AB, a ten je horší, ako typ-A. Tieto testy o časticiach, čím ďalej, sú tým vypracovanejšie, precíznejšie, a dúfam, že lekári budú brať do úvahy pred tým, ako prinesú rozhodnutie v súvislosti s takými liekmi, ktoré môžu vážne ovplyvniť niečí život.

Passwater: Tuky tiež zvykli obviňovať za vznik srdcových chorôb. Aká je súvislosť medzi tukmi a srdcovou chorobou?
Sinatra: Existujú tuky zabijaky a tuky zdravé. S esenciálnymi mastnými kyselinami omega-3, mono-nenasýtenými a nasýtenými tukmi nie je problém. Skutočne nebezpečné tuky sú transtuky, ktoré sú čiastočne alebo úplne hydrogenované, ktoré nájdeme v mnohých konzervoch, alebo polotovaroch. Je dôležité si prečítať popis zloženia, a držať sa ďaleko od polynenasýtených (viacnásobne nenasýtené), na oxidáciu najviac citlivých tukov/olejov, ako napr. repkový, kukuricový, sójový a slnečnicový olej. Nasýtené tuky sú najviac odolné proti oxidácii, a kokosový olej/tuk je najpreferovanejší tuk/olej.
Nesmieme zabudnúť na to, že nie všetky tuky sú škodlivé! Nevyhadzujte dieťa s vaničkou! Ak by niekoho vážnejšie zaujímala táto téma, budem mu odporúčať Vašu knihu. (The Missing Wellness Factors – EPA and DHA)

Passwater: Ktoré potraviny by sme mali vynechať a ktorú diétu doporučujete?
Sinatra: Najskôr treba vynechať cukor, kukuričný sirup, ktorý má vysoký obsah fruktózy, sladkosti, cestoviny, keksíky, chlieb, šišky, sušienky a akékoľvek výrobky na báze múky alebo pšenice – vyhýbajte sa týmto potravinám! Podľa mnou odporúčaná diéta má názov Pan Asian Mediterranean Diet (PAMP). Táto diéta obsahuj divé ryby (nie chované), orechy, fermentovanú sóju, čerstvé ovocia a zeleninu, olivový olej, morské riasy a málo mäsa. Ide o rastlinnú diétu v 80%-tách, s mäsom zvierat na voľnom chove, vajcia a niekedy s doplnením bio mliečnymi výrobkami, môže znamenať základ, dobrý začiatok.

Passwater: Keď statíny majú aj viac vedľajších účinkov, čo môžu urobiť tí, ktorí sa boja o tom hovoriť so svojím lekárom?
Sinatra: Statíny predpisujú príliš často, a o ich vedľajších účinkoch je hlboké ticho. Medzi ne patria bolesti svalov, problémy s pamäťou, kognitívne ťažkosti, depresia, problémy s pečeňou, polyneuropátia (ochorenie viacerých nervov), šedý zákal , impotencia a znížená imunita. U 15-20% užívateľov statínu, sa za niekoľko týždňov môže vytvoriť slabosť a bolesť svalov, ale aj po zanechaní lieku po niekoľkých rokoch neskôr. Žiaľ, veľa lekárov nemá jasno so súvislosťami, alebo sa až tak posadnuto koncentruje na zníženie cholesterolu, že sa nepozerá na vedľajšie účinky.
Kto užíva statín, mal by povinne denne brať minimálne 200 mg koenzýmu Q10, rozdelené na pravidelné dávky. Statíny sú mitochondriálne jedy, plus znižujú jednu z najdôležitejších výživných látok pre mitochondrium, čo vedie k závažným problémom, napr. ku kardiomyopatii (vedie k myokardiálnej degenerácii s následkom oslabenia funkcie pumpovania) a diastolickej dysfunkcii.

Passwater: Poznáme Vaše doterajšie výskumy a odporúčania stravovacích doplnkov ohľadom zníženia rizika srdcovej choroby. Koenzýn Q10 a L-karnitín, d-ribóz a horčík, viatamín-K2 a rybí olej. Témou Vašej novej knihy obsahuje aj najnovšie odporúčania?
Sinatra: Doporučujem každému doplňovanie stravy, ale pre jedinca s chorým srdcom, ešte väčších dóz. Napr. každý by mal brať jeden základný multivitamínový/stopové látky- prostriedok, koenzým Q10, omega-3 mastné kyseliny ( denne 1-2 g). Človek so srdcovou chorobou by mal brať denne 200-400mg Q10, 400-600mg horčíka, 5g ribózu rozdelenú na tri dávky a 2-3g karnitínu. Niekedy používam aj bobule hlohu a taurín.
O vitamín-K2 som sa nezmienil, ale beriem ho každý deň. Je potrebné ešte viac výskumov v tejto téme, ale nepočkám na ich výsledky, lebo musíme sa schopiť každej príležitosti, aby sme odstránili vápnik zo žíl, kde nemajú čo hľadať, a poslať ich tam kde patria, do kostí. Ak niekedy napíšem druhé vydanie knihy Veľký cholesterolový mýtus, iste sa zmienim o bergamote (citrusovník), lebo táto rastlina prinesie veľký prelom pri dysfunkcionálnej cukrovke a lipidoprofiloch, ale predovšetkým pri metabolickom syndróme.

Passwater: O tom ešte určite budeme počuť! Ďakujem pekne za rozhovor!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


3 + deväť =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť