Intolerancia potravín v zrkadle paleo princípov

 

Nenechajte zimu na náhodu! AKCIA NA VITAMÍN-D3 TRVÁ ĎALEJ !

 

Spracoval a preložil: Ing. Imrich Galgóczi
Zdroj:Magazín paleolitného životného štýlu 2014/3.

V tomto článku uvediem tie skúsenosti, ktorých základ tvoria výsledky vyšetrení na intoleranciu potravín, realizované v našej ambulancii. Aplikovali sme imunoglobulínovú metódu merania krvnej hladiny G4(IgG4), ktoré sa zakladá na sile imúnnej odozvy organizmu na bielkoviny, ktoré sa nachádzajú v potravinách. Bez zaujatosti voči paleolitnému stravovaniu môžeme konštatovať, že výsledky potvrdzujú opodstatnenosť princípov paleolitného stravovania.

V našej ambulancii sme zosumarizovali výsledky, ktoré pochádzajú z vyšetrení pacientov za uplynulé obdobie. V tejto analýze použitá početnosť vzoriek neumožňuje aplikáciu vedeckej metódy a vedeckého záveru, avšak získané údaje sú mimoriadne vhodné na zamyslenie sa, lebo ukazujú vzájomný súlad, resp. súlad aj s inými podobnými štúdiami. Zavedením väčšieho počtu vyšetrení, snáď by sme sa vedeli dopracovať k lepšiemu pochopeniu problému potravinovej intolerancie.
Po prehľade a aplikácii doteraz známych diét sme zistili, že výsledky intolerantných vyšetrení sa v najväčšej miere stotožňujú s paleolitným stravovaním, ale prejavujú sa náznaky opodstatnenosti autoimunne-paleo ak aj paleo-keto diéty. Na základe priemerných údajov pacientov, medzi prvými desať, sa ukázali intolerantné nasledovné bielkoviny potravín
(červenou farbou písané potraviny sú tie, ktoré sa v paleo nedoporučujú). Do tejto skupiny patria bielkoviny potravín, u ktorých je medzinárodná jednotka IgG4 (DDD/liter (L) nad 30 jednotiek:

intolerancia1
Bielkoviny, ktoré nie sú vyložene intolerantné(hraničná oblasť), ale nemožno ich považovať ani za tolerantné, sú nasledovné. Ich IgG4 je medzi 24-30 DDD/L:

intolerancia2
Ako vyššie vidieť, z prvých desať vyložene intolerantných, je osem, a z ďalších 13 hraničných oblastí, je deväť, ktoré podľa pale princípov patria medzi nedoporučené potraviny. Len k vôli príkladu – aby sme mali predstavu, jedno všestranné stravovanie zahŕňa v sebe cca 200 druhov bielkovín, medzi ktorými sa nachádzajú jak intolerantné, tak aj tolerantné bielkoviny. Čím je horšia jedna forma diéty z hľadiska imunitných stimulov(alergénov), tým vo väčšej miere obsahuje intolerantné bielkoviny, respektíve opačne, čím je imunno- priateľského charakteru, tým vo väčšej miere obsahuje tolerantné bielkoviny. Z našich vyšetrení sa dá konštatovať, že paleolitná diéta veľmi vysokou efektivitou vylučuje zo stravy očakávané, naj-intolerantnejšie bielkoviny.
V tolerančnom pásme, za najmenej tolerované potraviny sa počítajú: vaječný žĺtok (22), ryža(21,9), pšenica durum(21,8), kým v prioritne intolerantnej skupine sa nachádza vaječný bielok(59), ako jediná odporučená paleo a paleo-keto potrava, ale napríklad ako autoimnne-paleo stravovanie sa už nedoporučuje. Vajcia preto považujeme za špeciálnu potravu, lebo je jediná, ktorú nie len ústami(potravou), ale aj krvnou cestou (očkovaním) môžeme zaniesť do organizmu.
Keď sme sa už zmienili o primerane tolerovaných bielkovinách, ktoré ani paleo diéta neodmieta, nemali by sme zabudnúť na to, že nie sú jednoznačne ani tolerovateľné ( orechoviny, pistácia, oriešky, slnečnicové semienka a mandle). Dôvodom môže byť ich obsah kyseliny fytinovej, čo môže znamenať dôležitý argument k tomu, že nie je najšťastnejšia rozhodnutie, ak vo vyrovnanej paleo diéte – mäso, zelenina a ovocie-, budú prestavovať dominantnú úlohu raž(17,8), ovos(16,4) a šošovica(14,6). Sú síce tolerované bielkoviny, napriek tomu ich nepovažujeme za priateľa imunity.
Ďalšou zaujímavosťou je, že nie je ešte ďalšia iná, tak nezpochybniteľná a hlboko harmonizujúca potrava s imúnnym systémom, ako je mäso. Môže to byť dobrá správa pre indikáciu autoimúnne-paleo a paleo-keto prívržencov, lebo sa zdá, že mäso je naj priateľskejšia potrava pre človeka.
Existuje aj niekoľko takých bielkovín, proti ktorým naše doposiaľ vykonané vyšetrenia nie že neboli intolerantné, ale jednoducho hladina ich IgG4 na našom prístroji nevedel vytvoriť iný tvar čísla ako nulu, t.j. môžeme tieto bielkoviny považovať za hypertolerantné. Sú to nasledovné potraviny: čučoriedky, byvolie mlieko, žihľava, ginzeng, mäso jarabice, kačacie mäso, papaya, petržlen, tápióka, pražma kráľovská (Gilt –head (sea) bream – morská ryba) a šalvia.
U nikoho sme nezistili takmer žiadnu intoleranciu bielkovín u týchto druhov potravín: sardela, úhor, teľacie mäso, čakanka, cuketa, pasternák, fenikel, moruše, mäso jarabice, cesnak, ginzeng, kapor, Fúzonôžky (lat. Cirripedia) sú výlučne morské kôrovce), kozie mäso, kivi, proso, makadamové orechy, olivy, kapor(rastlina), ďas morský (Ďas morský (Lophius piscatorius, Linnaeus), červené ríbezle, rukkola (arugulas), melón, špargľa, špenát, moruše, pštrosie mäso, treska, srdcovky (mušle), chren, mäso diviaka, červená cibuľa, červená kapusta .
Čo z toho vyplýva? V krátkosti: tak sa zdá, že paleolitný spôsob stravovania s dobrým priblížením vylučuje z každodennej diéty, najintolerantné potravinové bielkoviny.

Dr. Zoltán Szabó
Ambulancia Dr. Ilosvaya

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


šesť − = 2

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť