Cholesterol je nevyhnutý pre optimálne zdravie; šesť najdôležitejších rizikových faktorov srdcovej choroby

 

Zverejnením článku – Podrazy cholesterolového biznisu. Statíny nepomáhajú ani chorým na srdce -, som sa rozhodol, že ukončím toľko krát a toľkými skloňovanú tému cholesterol, lebo zverejnením spomínaného článku som považoval tému cholesterol na mojom webe dostatočne prevetranú a komplexnú. Tento nový článok však dáva veľmi dôležité praktické informácie na túto tému, preto som prikročil k výnimke, lebo má opodstatnené miesto aj tu, na mojom webe.

Slovenský preklad: Ing. Imrich Galgóczi
Zdroj: Gábor Szendi : Mercola:Why Cholesterol is Essential for Optimal Health, and the Six Most Important Risk Factors of Heart Disease (Rozhovor s Chris Masterjohnom)
Koncept a preklad pôvodného článku: Elmira Mezei

Bez cholesterolu nie je život. Podľa cholesterol mýtu, vysoká hladina cholesterolu je príčinou srdcových a cievnych chorôb. V skutočnosti, cholesterol aj v tom najlepšom prípade, je len ukazovateľom patologických procesov v pozadí.
V súvislosti s cholesterolom je veľmi vážny zmätok, lebo ani to nie je jasné, či vysoká hladina cholesterolu spôsobuje ochorenie srdca.

Chris Masterjohn, ktorý nedávno získal doktorát na University of Connecticut z vedy o výžive (PhD in nutritional sciences), publikoval päť recenzovaných štúdií na tému vitamínové suplementy, a súčasne robí výskum na univerzite v Illinois , ohľadom vitamínov – A, -D a K rozpustných v tukoch.

Má aj blog (The Daily Lipid1), a svoj web udržiava k vôli téme ohľadom cholesterolu (Cholesterol-And-Health.com2). Je aktívnym členom nadácie Weston A. Price.

Následne, ako spopularizovali chybnú vedeckú prácu Ancela Keysa z roku 1950, cholesterol démonizovali. Dôsledkom toho, v súčasnosti ľudia minú viac miliárd dolárov ročne na prostriedky znižujúce hladinu cholesterolu, v tej mienke, že musia znížiť hladinu tejto nebezpečnej molekuly, aby nedostali srdcový infarkt.
Dôsledkom úspešnej marketingovej kampane hore uvedenej démonizácie, prostriedok na z níženie hladiny cholesterolu s názvom Lipitor, v roku 2011 bol najpredávanejším liekom. Tento fakt dáva vysvetlenie aj na to, že spochybnenie systému viery cholesterolu, prečo vyvoláva tak silný odpor. V pozadí udržiavania cholesterol mýtu, stoja veľmi veľké sily, disponujúce mocou a silnou finančnou motiváciou.

Cholesterol je nevyhnutný pre zdravý život
Nadácia Weston A. Price si vzala za úlohu byť vedúcou silou pri odhaľovaní pravdy o cholesterole, a Dr. Masterjohn pravidelne prednáša v tejto téme.

„Ak chceme pochopiť dôležitosť cholesterolu, a že v skutočnosti nie je naším nepriateľom, potom sa oplatí pozrieť na to, že čo sa stane vtedy, ak chýba cholesterol“ – hovorí Dr. Masterjohn.

„… – Zoberme si napríklad syndróm Smith-Lemli-Opitz, ktorý je príznakom málo cholesterolu z genetických dôvodov. Organizmus ľudí, trpiaci touto chorobou, nevie vyrábať dostatok cholesterolu. K tomu, aby sa syndróm vedel vytvoriť v plnej miere, u oboch rodičov musí byť prítomný jeden chybný gén. Asi 1-3% populácie je nosičom tohto génu, a počet detí narodené s týmto syndrómom, je od očakávaného omnoho menší. …Ak u dieťaťa sú prítomné obidva gény a nevie syntetizovať cholesterol, vo všeobecnosti to vedie k spontánnemu potratu. Takže tu môžeme vidieť, že cholesterol je k životu potrebný…“

V tých z mála prípadov, keď sa dieťa narodí so syndrómom Smith-Lemli-Opitz, bude náchylný na rôzne anomálie:

Autizmus alebo duševná zaostalosť Neschopnosť rásť, vzrastať Fyzické defekty rúk, nôh alebo vnútorných orgánov
Problémy so zrakom Zvýšený sklon k infekciám Problémy s trávením

 

Cholesterol je nevyhnutný pre základné funkcie buniek
To naznačuje, že nedostatok cholesterolu ovplyvňuje v podstate všetky aspekty zdravia. Jedným z dôvodov je, že cholesterol zohráva rozhodujúcu úlohu pri membránach buniek. Naše telo pozostáva z viac miliárd buniek, ktoré navzájom musia komunikovať. Cholesterol je jedna z molekúl, ktorá to umožňuje. Napríklad, cholesterol je prekurzorom pre tvorbu žlčových kyselín, takže ak je nedostatok cholesterolu, nefunguje riadne trávenie.

Aj v mozgu, v ktorom sa nachádza 25% z celkového obsahu cholesterolu organizmu, cholesterol zohráva podstatnú úlohu. Je nenahraditeľný pre rozvoj synapsií (spojenie medzi neurónmi), ktorý umožňuje rozmýšľať, učiť sa nové veci a sformulovať spomienky. Máme dôvod predpokladať, že stravy s nízkym obsahom tuku a/ alebo prostriedky na zníženie cholesterolu, môžu spôsobiť Alzheimerovu chorobu, resp. môžu prispieť k vytvoreniu choroby3. Nízka hladina cholesterolu je kvôli nepriaznivým chemickým zmenám mozgu, spájaná aj s agresívnym správaním.

Okrem toho, cholesterol je nutný pri tvorbe steroidných hormónov, vrátane sex hormónov. Podobne, aj vitamín-D sa syntetizuje za pomoci dehydrocholresterolu-7,ktorý je blízkym príbuzným cholesterolu.

Rizikové faktory choroby srdca
Choroba srdca je zjavne hlavnou príčinou úmrtí v Spojených štátoch, preto je veľmi dôležité pochopiť rizikové faktory. Avšak hladina celkového cholesterolu nám z toho veľa neprezradí.

Sú dva pomery, ktoré nám oveľa lepšie predpovedajú:

1. Pomer HDL/celkový cholesterol: percentuálne HDL je veľmi vážnym rizikovým faktorom srdcovej choroby. Podeľme HDL s číslom celkového cholesterolu. V ideálnom prípade má byť výsledok nad 24%. Pod 10% je významným rizikovým faktorom srdcovej choroby. ( Ale je dôležité poznamenať, že nie cholesterol spôsobuje riziko, tento pomer len naznačuje patologické procesy v zázemí, napr. vysoký príjem uhľohydrátov (sacharidov), alebo nedostatočnú funkciu štítnej žľazy- hypotyreózu. Preto je snaha zníženia hladiny cholesterolu odsúdená na neúspech, lebo nie cholesterol robí problém.)
2. Pomer triglycerid/HDL: tento pomer musí byť pod hodnotou 2. ( Dobre známa vec je, že hladinu triglycerodov zvyšuje konzumácia fruktózy a uhľohydrátov!)

Štyri rizikové faktory choroby srdca

1.Hladina inzulínu na lačno: konzumácia akéhokoľvek snacku alebo stravy s vysokým obsahom uhľohydrátov (bohatá na fruktózu alebo obilniny), spôsobuje rýchly rast hladín cukru a inzulínu v krvi. Inzulín, dôsledkom konzumácie príliš veľa uhľohydrátu, podporuje priberanie na váhe, resp. sťažuje chudnutie. Nadváha, predovšetkým uskladnený brušný tuk, prispieva ku vzniku choroby srdca.

2.Krvná hladina na lačno: štúdia preukázali, že ľudia, disponujúci hodnotami krvnej hladiny cukru medzi 5,55-6,94 mmol/l, majú o takmer 300% (tristo) vyššie riziko ischemickej choroby srdca než tí, ktorí túto hladinu majú pod hodnotou 4,39 mmol/l.

3.Obvod pása: viscerálny tuk, ktorý sa tvorí okolo vnútorných organov, je známym faktorom srdcovej choroby. Najjednoduchšia metóda zhodnotenia rizika je, ak odmeriame svoj obvod pása.

MUŽI
Výška Ideálny obvod pása Nadváha Obézny
168 cm 74 cm 84-91 cm nad 91 cm
178 cm 81 cm 94-101 cm nad 101 cm
193 cm 89 cm 109-117 cm nad 117 cm

 

ŽENY
Výška Ideálny obvod pása Nadváha Obézna
155 cm 61 cm 72-79 cm nad 79 cm
165 cm 66 cm 79-86 cm nad 86 cm
182 cm 71 cm 94-101 cm nad 101 cm

 

4.Hladina železa: železo môže spôsobiť veľmi vážny oxidatívny stres, takže ak je príliš vysoká hladina železa v krvi, môže poškodzovať cievy, čím môže zvýšiť riziko srdcovej choroby. V ideálnom prípade nie je na škodu sledovať hladinu feritínu a zabezpečiť, aby nebola vyššia ako 80 ng/ml. Najjednoduchší spôsob ako predísť prílišnému množstvu železa je, ak darujeme krv.

Čo treba vedieť o LDL a HDL v súvislosti so srdcovou chorobou
LDL znamená nízku, HDL vysokú hustotu lipoproteínu. Hoci často sa o nich zmieňujú ako keby išlo o dva rôzne typy cholesterolu, tieto lipoproteínu sú v skutočnosti prepravcami cholesterolu v krvi. Podľa Dr. Masterjohna:

„ Je kúsok pravdy v základnej paradigme, podľa ktorého LDL a HDL zohrávajú úlohu predčasného varovania, ale považujem za potrebné pripomenúť, že len preto, lebo kráčajú spolu so srdcovou chorobou, ešte neznamená, že ju spôsobujú.

Napríklad, jeden z najsilnejších včasných varovaní, ktoré potvrdili početné štúdia, je pomer celkového cholesterolu k HDL. V podstate, čím je pomer vyšší, tým je riziko nastávajúcej choroby srdca vyššia.
No a teraz to znamená, že vysoký pomer celkového cholesterolu k HDL spôsobuje srdcovú chorobu? Toto tvrdenie by sa najlepšie dalo otestovať tak, že by sme vynašli taký liek, ktorý špecificky zmení pomer LDL/HDL, a potom by sa pozreli, či liek bude znamenať prevenciu tvorby srdcovej choroby.

Takéto pokusy doteraz všetky stroskotali. Najznámejšou bola štúdia na Torcetrapib, ktorý blokuje enzým zodpovedný za premenu HDL na LDL. Špecificky síce zvýšil HDL a znížil LDL. A čo sa stalo? Ľudia umierali ako muchy. Urýchlene museli zastaviť štúdia“.

Primeraný krvný obeh LDL je dôležitý na prevenciu srdcovej choroby
Dr. Masterjohn poukázal na to, že len k vôli tomu, že pomer celkového cholesterolu k HDL predpovedá nastávajúcej srdcovej chorobe, ešte neznamená, že ju aj spôsobuje.

„Musíme byť veľmi opatrný a nemôžeme na to zabudnúť, lebo to isté sa vzťahuje aj na iné markery (indikátor, ukazovateľ). Môj osobný názor je, že tieto lipoprotíny sú pre nás potrebné na prepravu cholesterolu, aby náš organizmus ho vedel využiť na rad iných dobrých vecí, ako sú žlčové kyseliny alebo sex hormóny… K tomu je potrebná dobre fungujúca látková výmena (metabolizmus) a dobrý krvný kolobeh LDL častíc v krvi. Disponujeme jedeným receptorom s názvom LDL receptor, ktorého funkciou je, aby tieto lipoproteíny dopravil k bunkám, aby sa vedeli využiť na rôzne dobré veci.“

Dve hlavné regulácie aktivity LDL receptoru:

1. Individuálne bunky: dôsledkom prijatia LDL častíc, získajú späť potrený cholesterol z krvi
2.Stítna žľaza

„Keď sa tieto častice poškodia, tak pre príslušné bunky ciev sa stanú toxickým. Imúnny systém okamžite ide na pomoc, a vytvorením plaku, uprace poškodenú časticu“ – vysvetľuje Dr. Masterjohn

Ako som už spomínal, hormón štítnej žľazy je komunikačným hormónom, ktorý pomáha riadiť aktivitu LDL receptoru. Takže, ak hormóny štítnej žľazy nefungujú správne, tak sa to dotkne aj aktivity LDL receptorov. Ale hormón štítnej žľazy z časti riadi inzulín. Dr. Masterjohn tvrdí, že inzulín môže mať aj priamy vplyv na podporu aktivity LDL receptorov.

„Inzulín napomáha produkovať viac hormónu štítnej žľazy, a aktivizovať T3 a T4. To pomáha zvýšiť aktivitu LDL receptoru a efektivitu cirkulácie LDL častíc. Problém je v tom, že väčšina populácie má inzulínovú rezistenciu. Inzulín je prítomný (je viac, ako je potrebné), no napriek tomu nevie vhodne zabezpečiť spomínanú funkciu. Môj názor je, že korigácia inzulínu je veľmi vážnym faktorom pri náprave funkcie štítnej žľazy, ktorý zase koriguje látkovú výmenu cholesterolu“.

Dôležitosť vitamínu-K2 pre zdravie srdca
Existuje jeden druhý faktor, ktorý má podstatný vplyv na zdravie cievneho systému, ktorým je vitamín-K2, ktorý je zodpovedný za zabudovanie vápnika (kalcium) do artériálnych plakov, spôsobené oxidáciou LDL častíc. Je nevyhnutný pre udržanie čistého stavu artérií, a funguje s mnohými inými živinami. Z pomedzi nich je najdôležitejší vitamín-D, vápnik a horčík. Vitamín-K2 sa nachádza predovšetkým vo fermentovaných potravinách a živočíšnych tukoch. Z pomedzi populárnych potravín, najlepšími zdrojmi je vaječný žĺtok a syr, predovšetkým tvrdé, zrelé syry.
)
„Sú epidemiologické dôkazy na to, že čím viac vitamínu-K2 ľudia konzumujú – nie K1- majú tým menšie riziko kôrnatenia srdcových chlopní a srdcovej choroby. Aj rad štúdia so zvieratami potvrdzujú dôležitú ochrannú úlohu vitamínu-K2 proti zvápenateniu ciev.

Zvápenatenie ciev sa v podstate vytvára dvoma spôsobmi, a vitamín-K znamená ochranu pred týmito dvoma nežiaducimi procesmi. V oboch prípadoch kde sa vyskytuje zvápenatenie, tam nájdeme aj poškodený matrix GLA proteín, tiež známi ako MGP. MGP je jedna bielkovina závislá na vitamíne-K, ktorý zabezpečuje ochranu ciev a jemných tkanív pred zvápenatím. Ak strava neobsahuje dostatok viatamínu-K, nevie aktivizovať MGP, a chybný MGP nevie zabezpečiť ochranu pre zvápenatením ciev, srdcových chlopní a jemných tkanív.

Na základe dôkazov sa zdá, že nedostatočný príjem vitamínu-K2 vedie k zvápenateniu vo väčšej miere, čo ale zvyšuje riziko vytvorenia srdcovej choroby. Je to preto mimoriadne ironické, že od stravy s najlepším zdrojom – vajíčka a tvrdé syry – vitamínu-K2, ktoré sú bohaté aj na cholesterol, sme oficiálnymi odporúčaniami odradení.“

Podľa Dr. Masterjohna, štúdia uskutočnené so zvieratami dokazujú, že zvápenatenie ciev sa dá zvrátiť veľkou dávkou vitamínu-K2. Nie je to vôbec prekvapujúce, hlavne, ak aj ostatné diétne zvyky zmeníme-optimalizujeme, o ktorom zase vieme, že optimalizuje profil hladiny cholesterolu. Takým je napr. konzumácia zdravých tukov a zníženie rastlinných olejov.
(Vlastná poznámka: výnimku tvoria kokosový a olivový olej.)

Konzumujete dostatok vitamínu-K2 pre zabezpečenie ochrany Vášho srdca?
Optimálne množstvo príjmu vitamínu-K2 je ešte témou výskumu, ale zdá sa, že 180-200 mikrogramov by malo postačovať na aktivitu bielkovín závislé na K2.

Ako som to už v mnohých mojich publikáciách vysvetlil, vitamín-D je základnou nevyhnutnou živinou z hľadiska optimálneho zdravia, a v ideálnom prípade ho zabezpečí opaľovanie sa alebo solárium. Ale veľa ľudí si vitamín-D zabezpečí pilulkami cez ústa, čo vyžaduje nutnosť príjmu/suplementáciu aj vitamínu-K2 (vlastná poznámka: z viacerých dôvodov, najlepšie je užívať formu MK7-menakinone, ktoré zvyknú označovať ako vitamín-K2(MK7)).

Prečo? Lebo ak užívame vitamín-D, v tom prípade organizmus produkuje viac bielkovín, závislé na vitamíne-K2. Ale k ich aktivite je potrebný vitamín-K2. Ak sa neaktivujú, v tom prípade prítomný vápnik sa rozloží nevhodne, čo môže viesť k slabším kostiam a tvrdším artériám.

Mojím obľúbeným zdrojom vitamýnu-K2, sú fermentované zeleniny. K tomu pre začiatok je potrebná špeciálna začiatočná kultúra, ktorá produkuje K2 baktérie. Z takejto zeleniny, 10 dkg môže obsahovať aj 500 mcg K2.

Nie každé kmene baktérií produkujú vitamín-K2. Niektoré syry ich obsahujú veľa, niektoré nie. Nie každá fermentovaná potrava je bohatá na K2, ale natto ( fermentovaná sója) ju obsahuje veľa. ( Vlastná poznámka: natto je tradičná národná japonská špecialita, pripravovaná fermentáciou surovej sóje, na ktorom rastie/rozmnožuje sa druh baktérie s názvom Bacillus natto – fermentát. Nedoporučujem experimentovať podomácky, fermentáciou tu nakúpenej sóje! )

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


8 − štyri =

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť