Bochník, chlieb, žemľa a rožky, nie sú neznáme pojmy ani v paleo-kuchyni.

 

Milí paleo začiatočníci! Uvediem niekoľko alternatívnych riešení z najčastejších problémov pri prechode na paleo.

Hneď na začiatku by som chcel podotknúť, že akákoľvek technika, technológia prípravu chleba, nám nedá úplne podobnú chuť ani textúru tradičného chleba.

V paleo diéte, náhrada klasického chleba slúžia predovšetkým k tomu, aby sme dovtedy zvyknuté pocity z konzumácie klasického chleba, „preniesli“ do nášho nového a zmeneného životného štýlu, …. aby sme vedeli na čo natrieť paštéty, zahryznúť do klobásy, zobať niečo k praženici alebo prívarkom.

Časom pre každého bude samozrejmé, že príprava chleba bude čoraz profesionálnejšia, a vytvorí sa pocit menšej potreby nahradiť klasický chlieb jeho paleo-alternatívou. My aj bez chleba máme radi paštéty natreté na čerstvé zeleniny, dusené a mäsité jedlá konzumujeme so šalátmi alebo s nakladanou zeleninou, a už nám ani na um nepríde ich konzumovať s chlebom.

Samozrejme na začiatku boli chvíle, keď spolu s manželkou sme piekli chlieb jeden za druhým, a experimentovali s chuťami, konzistenciou, farbou, a teraz už Vám vieme ponúknuť spôsoby, aby prvé pokusy neboli len jedlé bochníky a jedlý chlieb, ale chutné a vynikajúce pekárske výrobky.

Tak teda, pripravme si múku, melivá, vločky, šľahač, pekárske formy, jedlú sódu bikarbonu, a od vody mokré ruky na tvarovanie bochníkov.

Pečieme plochý chlieb !

Čo má obsahovať
-25 dkg suchej hmoty, ktorá v polovičnom pomere nech je múka zo semienok (1. časť) s miešaninou melív/vločiek (2.časť)
-4 – 5 ks vyšľahaných vajíčok, 1 dcl masti – podľa vlastného výberu, a 1 dcl vody
-1 kávová lyžička (kl.) jedlej sódy bikarbony

Ako s prípravou
Suché polotovary navzájom pomiešame, a tak isto to urobme aj s mokrými polotovarmi, a nakoniec ich navzájom pomiešajme do stavu rovnomernej konzistencie. Máme dostať hustú, netečúcu masu, bez hrudiek. Ak je masa tekutá, znamená to, že sme pridali o trošku viacej vody/oleja a pod.

V čom máme piecť?
V malom (cca. 15×25 cm) pekáči, lemovaný papierom na pečenie
Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 200°C, 20-25min, (v prípade ľanového chleba 40 min pri 180°C)

Akú bude mať konzistenciu?
Zovňajšok sa skôr podobá cestovine koláča, ktorý keď je ešte čerstvý, povrch je príjemne chrumkavý

 

Chlieb z ľanových semienok

Prísady:

12,5 dkg múky z ľanových semien
12,5 dkg mletých semien alebo vločiek z ľanových semien
1 kl. jedlej sódy bikarbony
1 kl. soli
1/2 polievkovej lyžice (pl.) xilitu (môže sa vynechať- treba experimentovať, komu ako chutí)
5 vyšľahaných vajec
1 dl vody
1 dl olivového oleja alebo roztopeného kokosového oleja

Príprava:

Zvlášť zamiešame suché a zvlášť mokré elementy, ktoré nakoniec navzájom pomiešame. Túto masu rovnomerne rozprestrieme v pekáči. Niekto používa papier na pečenie, my s manželkou len vytrieme pekáč olivovým alebo kokosovým olejom ( treba vyskúšať!) a do takto pripraveného pekáča vložíme a rovnomerne roztrieme zhotovenú masu. Pečieme pri 200°C 20 min. ( Ak vynecháme múku z ľanových semien a použijeme len 40 dkg čistého meliva z ľanových semien, napríklad môžeme zomlieť aj v mlynčeku na kávu, a ostané všetko ako je hore popísané, treba piecť v rúre s ventiláciou pri 180°C 40 min. Je to porcia na 2-3 dni, pre dve osoby).
201210301512 201208011379    201209291491

sezamovy-chlieb

sezamovy-chlieb

Pečieme piškótový chlieb!

Čo má obsahovať?
-25 dkg suché polotovary (melivá, múky, vločky, viď komentár na konci pri všeobecných zásadách)
-5-6 vajec (zvlášť vyšľaháme bielok na tvrdo a zvlášť žĺtok)
-1 kl. sódy bikarbony a dtto soľ
-1-2 pl. vody

Ako ju máme pripraviť?
Budeme potrebovať 3 ks misiek. V jednej pomiešame suché elementy. Vajíčka od seba oddelíme. V druhej miske bielok vyšľaháme na tvrdo, a vtretej miske, žĺtok s vodou dôkladne pomiešame.
K žĺtku, za neustáleho miešania – lyžičku za lyžičkou, postupne pridáme suché elementy, nakoniec tak isto urobíme aj s vyšľahaným bielkom. Zaobchádzajme s ním opatrne, aby sme príliš nezneškodnili penu!

V čom máme piecť?
Použime štvorcovú alebo guľatú tortovú formu, do ktorej vložíme papier na pečenie, alebo ich vytrieme kokosovým či olovovým olejom ( ja osobne uprednostňujem kokosový olej k vôli jeho zdravotným prednostiam)

Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 180 °C, 30-35 min

Akú bude mať konzistenciu?
Úplne takú istú, aké majú piškóty. Šťavnatú a mäkkú, ak pridáme aj sladidlo, potom výborne pasuje k lekvárom bez cukru.

 

Cesnakovo-rozmarínový chlieb (podľa Elmiri Mezei)

Prísady:
20 dkg mletých sezamových semien
5 dkg mletého orechu
1 kl. jedlej sódy bikarbony
6 vajec
1 kl. soli – primerané množstvo
2 ks nakrájané strúčiky cesnaku +1 strúčik rozdrvíme
1 pl. nadrobno nakrájaný rozmarín, alebo 1 kl. mletého rozmarínu
2 pl. vody

Príprava:

V jednej miske pomiešame suché elementy (mleté sezamové semienka, mleté orechy, soľ, jedlá sóda bikarbóna).
Vajíčka rozdeľme. V jednej miske bielok vyšľahajme na tvrdo, v druhej dôkladne premiešajme žĺtok s vodou, a následne pridáme rozdrvený strúčik cesnaku. K žĺtku po lyžičke, za neustáleho miešania, postupne pridávame suchú časť, a nakoniec po lyžičke pridáme aj bielok. Zaobchádzajme s ním opatrne, aby sme príliš nezneškodnili penu! Dostaneme masu, ktorú vylejeme do vopred pripravenej formy ( natrieme ju olovovým, kokosovým olejom, alebo kačacou/husacou masťou), a na povrch vyložíme nakrájanými kusmi cesnaku. Pečieme pri 180°C 30 minút.

piškotový-chlieb

piskotovy-chlieb

 

Pečieme bochník, žemľu, rožky!

Čo má obsahovať?
-cca 25 dkg suchých prísad, ktorá napoly pozostáva z múka zo semienok a vločiek + melivá
-4 vajíčka vyšľahané na tvrdo, 1 dcl tuku podľa vlastného výberu a 1 dcl vody
-1 kl. jedlej s.bikarbony a také isté množstvo soli
-1 pl. arrowroot-u (na zahustenie)

Ako ju máme pripraviť?
Zvlášť pomiešajme suché elementy, ako aj mokré elementy, a následne ich navzájom po miešajme. Masu nechajme stáť 10-15 min, aby arrowroot primerane nabral na objeme, a aby naša cestovina dostala pružnú konzistenciu. Potom z nej mokrými rukami sformujme bochník, žemľu či rožky.

V čom máme piecť?
Vo veľkom pekáči vyložený papierom na pečenie, alebo na rošte pokrytý papierom na pečenie.

Ako dlho máme piecť a pri akej teplote?
Pri 160°C, 40 minút

Akú bude mať konzistenciu?
Dostanem jemne vláknité pekárske pečivo pružnej textúry, s chrumkavým povrchom.

 

Sezamový bochník biely

Prísady:

12,5 dkg gaštanovej múky
12,5 dkg mletý sezam, alebo sezamové vločky
4 vajíčka
1 kl. soli
1 kl. jedlej sódy bikarbony
3 pl. arrowroot-u
1 dcl vody
1 dcl olivového oleja alebo tekutý kokosový olej

Príprava:

Suché elementy navzájom pomiešajme, potom aj mokré medzi sebou. Potom obe navzájom pomiešajme. Dostaneme masu, ktorú nechajme stáť 10-15 min. Potom mokrými rukami z nej vytvorme bochník, ktorý vložme do papierom (na pečenie) pokrytého pekáča. Pečieme pri 160°C, 40-45 min. Bochník bude hotový, ak jeho už bude chrumkavý a pekne červený.

bochnik

bochnik

Na obr. vidieť variantu z tekvicových jadierok – s použitím múky z tekvicových jadierok a mletých tekvicových jadierok.

 

Žemľa

Prísady:

4vajcia
6 pl. hocijakej múky ( mandľová, sezamová, kokosová)
2 pl. tapioka škrobu
2 pl. múka z arrowroot-u
2 pl. kokosového tuku/oleja
1 čajová lyžička (čl.) sódy bikarbony + jablčný ocot
½ čl. soli
korenia

Príprava

Najprv pomiešame múky. Vajíčka bez oddelenie bielka poriadne vyšľaháme. Kokosový olej zamiešame s múkami, ku ktorému prilejeme vopred namiešaný jablčný ocot so soľou a sódou bikarbonou. Ku vyšľahanému vajíčku pridáme zmes múk. Zohrejme rúru na 180°C ( treba použiť zohrievanie zdola aj z vrchu), a na spodok rúry do malej misky dajme vodu. Kým 5-10 min. odpočívať žemľové cesto, zo zmesi múk, ktorá bola predtým tekutá, teraz už bude hustejšia masa. Mokrou rukou sformujeme potrebné žemľové tvary-gule, a do pekáča s papierom na pečenie, uložíme surové žemle, pečieme do chrumkavého stavu pri 180°C, 15-20 min. Vychladnúť necháme v rúre pri otvorených/sklopených dvierok.

žemľa

žemľa

 

Pažítkové rožky

 Prísady

 1,5 dkg arrowroot-u
1,5 dl vody
20 dkg mleté mandle
8 dkg múka zo slnečnicových semien
1/2 kl. soľ
½ kl. sóda bikarbóna
1 štipka kyselina askorbovej
3 pl. krájané pažitka
3 ks vajec
sezamove semienka na posypanie povrchu

Arrowroot zamiešame vo vode, a necháme stáť 3 minúty kým sa nasiakne vodou. Do misky vložíme mandle a múku zo slnečnicových jadierok, soľ, sódu bykarbónu, kyselinu askorbovú, nakrájané pažítka a želatinu z arrowroot-u. Zmes necháme stáť zopár minút. Celé poriadne hniesime, a mokrými rukami, z masy sformujeme malé rožky. Vložíme ich do papierom(na pečenie) pokrytého pekáča, nožom povrchy krížom narežeme, posypeme sezamovými semienkami a pečieme pri 190°C, zhruba 22 minút.

rožky-so-sezamom

rožky-so-sezamom

 

Všeobecné zásady:

Vodu a tuky (oleje) pridávame do cestoviny vždy v závislosti od zloženia použitej zmesi. Ak pracujeme len s melivami, netreba do masy pridať plus olej! Ak použijeme 50% múky a 50% meliva či vločiek, aplikujeme kombináciu 1 dcl vody-1 dcl oleja/tuku.

Ak sme toho názoru, že počas pečenia, naše pečivo už dosiahlo požadovanú farbu a konzistenciu, ale vnútrajšok sa ešte lepí, znížme teplotu, a pokračujme v pečení.

V každom prípade robme skúšku pichnutím ihlice, lebo takto sa bezpečne môžeme uistiť, že naše pekárske výrobky sú dobre prepečené.

Výrobky necháme vychladnúť na rošte.

Už hotové, vychladnuté pekárske výrobky skladujme na suchom chladnom mieste v plátenom puzdre alebo ich zabalíme do utierky,. V lete výrobky skladujem v chladničke.

Dúfajme, že sme urobili náladu na pečenie a potešíte seba a Vašu rodinu množstvom chutného chleba vynikajúcej konzistencie !

Ing. Imrich Galgóczi             signo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


5 − = štyri

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť