10 dôvodov, prečo nikdy nebudem veganom

 

Spracoval a preložil: Ing. Imrich Galgóczi
Korekcia: Ing. Ján Lisoň
Zdroj: Gábor Szendi podľa Lauren Geertsen: 10 Reasons Why I’ll Never Be Vegan

V súčasnosti sa mnohí pýtajú, či je zdravá vegánska diéta? Stručne povedané: nie. Ak potrebujete dlhšiu odpoveď, prečítajte si článok.

Iný názor na túto tému, môžete čítať v časti Pripomienky.

Stravovanie je zložitá záležitosť, ale začnime s tými aspektmi, s ktorými bude súhlasiť každý vegán aj prívrženec paleo stravovania:

• Jedzte veľa čerstvej zeleniny
• Vyhýbajte sa spracovaným potravinám, varte z čerstvých surovín
• Jedzte pomaly a pozorne
• Používajte lokálne pestované organické bio-suroviny, a podporujte malých výrobcov.

Ale ako to vyzerá so živočíšnou potravou? Som pevne presvedčený, že živočíšna strava, pochádzajúca zo správneho miesta, je nevyhnutná ako pre ľudstvo, tak aj pre zdravie našej planéty. Nasleduje 10 bodov, ktoré objasňujú, prečo nikdy nebudem vegánom.

1. Vegánsku stravu nenájdete v žiadnej tradičnej kultúre
Dr. Weston Price, americký zubár, poháňaný vášňou ohľadom skúmania výživy človeka, precestoval celý svet, aby objavil najšťastnejších a najzdravších ľudí na svete. Z tohto cestovania sa zrodila kniha pod názvom, Nutrition and Physical Degeneration ( Stravovanie a fyzická degenerácia). Dr. Price zmapoval stravovacie zvyklosti rôznych národov od aljašských Inuitov po novozélandských Maorov, a dospel k záveru, že hoci ich stravovanie vo veľkej miere závisí od ich zemepisného miesta, napriek tomu dodržiavajú prísne univerzálne pravidlá.

Jeden z najnápadnejších spoločných rysov pre všetky prírodné komunity/kmene bez výnimky, bola veľká úcta k živočíšnej strave. Ani jedna klasická kultúra nepreferuje rastlinnú stravu.

Určité komunity, napr. kmeň Masaiov, takmer úplne konzumuje len živočíšnu stravu: mäso, mlieko a krv. Disponujú perfektným zdravím, a majú mimoriadne silné kosti ( čo je jedna z podmienok dobrého zdravia). Inuiti tam, kde nie je chov zvierat, si ich lovia . Tie národy, pre ktorých je ťažko dostupný lov väčších zvierat, živia sa chrobákmi a húsenicami.

Čínska štúdia od Dr. T. Cambella je pre ľudí žijúcich na rastlinnej strave základným dielom. Kniha dedukuje, že predovšetkým vegáni sa tešia lepšiemu zdraviu, ako všežravci. Autor ľubovoľne vyberá z dostupných základných materiálov, pričom ignoruje dôkazy, ktoré vyvracajú jeho teóriu. Denise Minger vo svojej knihe „ Smrteľná potravinová pyramída“, dôkladne vyvracal teóriu Cambella, pričom poukázal na vedecké slabiny diela ( The China Study: Fact or Fiction).
(Viac o Čínskej štúdii môžete čítať tu, na : ….www.paleolit.sk  http://www.paleolit.sk/preco-je-skoro-kazde-tvrdenie-dean-ornisha-o-zivocisnych-tukoch-a-bielkovinach-mylne/


2. Vegánska strava neobsahuje v tuku rozpustné vitamíny A a D.

Napriek všeobecnému presvedčeniu, konzumáciou mrkvy sa nedá zabezpečiť prísun vitamínu A. Zeleniny obsahujú karotén, čo je prekurzorom vitamínu A, kým živočíšne potraviny, ako sú pečeň, a kvalitný vaječný žĺtok, nám zabezpečujú skutočný vitamín A. Mnohí si myslia, že z karoténu bude vitamín A, ale vo všeobecnosti je to málo účinné. V prvom rade, aby sme získali vitamín A, potrebujeme k tomu veľa karoténu.. Po druhé, ak štítna žľaza alebo tráviaci trakt funguje nedostatočne, resp. ak konzumovaná strava neobsahuje dostatok zdravého tuku, potom premena nebude fungovať.

Podobne, pre organizmus dobre použiteľný vitamín D3 nám poskytuje len strava živočíšneho pôvodu, ako napr. vaječný žĺtok, olej z tresčej pečene a mliečne výrobky pasúcich sa zvierat. Kedysi si ľudia v regiónoch so slabým slnečným žiarením zabezpečovali vitamín D3 týmito potravinami (Škandinávci napríklad konzumovali lososy a veľa masla). Mýtus, že z húb vieme syntetizovať vitamín D3, je falošný, pretože hríby obsahujú pre ľudský organizmus vitamín D2 vo forme, ktorú vieme len ťažko vstrebať.

Vitamíny A a D sú mimoriadne dôležité pre reguláciu imúnneho systému, k tráveniu, plodnosti a k hormonálnej rovnováhe.


3. Vegánska strava sa vo veľkej miere opiera o sóju

Sója, sója, obdivuhodný bôb. Čím viacej z neho konzumujeme …. tým väčšmi budú zmätené naše hormóny!

Pred 10 rokmi vegánska strava znamenala toľko, že striedavo ste jedli sójové mlieko a zeleninu, sójový syr, sójovú slaninu, sójovú bielkovinu, sójové vločky, tofu a tempeh. V súčasnosti, dôsledkom neustálej konzumácie sóje a jej produktov, sa vyvinuli trvalé zdravotné problémy, na ktoré sa v čoraz väčšej miere poukazuje, a preto čoraz viac vegánov znižuje konzumáciu sóje. Ale vegáni sa stále takto spoliehajú na zabezpečenie bielkoviny zo sóje a z výrobkov obsahujúcich bielkoviny sóje.

Najväčšie obavy z konzumácie sóje spôsobuje obsah fitoestrogénu sóje. Fitoestrogény sóje napodobňujú estrogén v ľudskom organizme, čo vedie k mnohým narušeniam hormonálnej rovnováhy. Hoci štúdie, týkajúce sa narušenia hormonálnej rovnováhy sú protirečivé, podľa mňa je lepšie sa báť, ako sa zľaknúť. Napríklad v jednej štúdii preukázali, že deti, konzumujúce detskú výživu s obsahom sóje, mali 13000-22000 krát viac estrogénu v krvi, ako je normál!

4. Vegánska strava neobsahuje vitamín K2
Vitamín K2 je vitamín, ktorý zabezpečuje zabudovanie vápnika do kostí. Môžeme jesť toľko vápnika, koľko sa len do nás zmestí, napriek tomu nám naše kosti nezosilnia – to je možné len za prítomnosti vitamínu K2. To je jeden z dôvodov, prečo konzumácia vápnika zvyšuje riziko vzniku plakov, pretože organizmus nevie vápnik využiť na budovanie kostí, a tak ho uskladňuje v artériách.
Rastliny neobsahujú vitamín K2 (jedinú výnimku tvorí nato, lepkavé a slizké jedlo zo sóje, ktoré sa pripravuje fermentáciou, a ktoré je pre väčšinu ľudí aj zvieratá hnusné a nepožívateľné. Podobne ako ostatné vitamíny rozpustné v tukoch, aj vitamín K2 je rozpustný len v zdroji s obsahom tukov. Príroda ich balí tak, aby k vstrebávaniu bol prítomný aj potrebný tuk: vo vaječnom žĺtku kurčaťa, v mlieku a syroch zvierat voľne chovaných, v pečeni, v hovädzom mäse, kurčati a pod.

5. Etický spôsob všežravosti podporuje zdravie planéty.
Čo je etická všežravosť? Ja som to stanovil tak, že voľbou zvierat chovaných v malých, miestnych farmách. Pri troche plánovania a starostlivého výberu, to môže byť relatívne cenovo dostupné. Podľa mňa, ľudia by mali jesť menej mäsa, ale oveľa vyššej kvality, čo by zvýšilo dopyt po voľne sa pasúcich zvieratách. Jedno dolárové hamburgery nemajú miesto v živote etického všežravca.

Ekosystém je založený na samoregulácii koristi a mäsožravých zvierat. Tento systém funguje dovtedy, kým nezačneme s praktizovaním takých neľudských metód hospodárstva, ktoré ohrozujú zvieratá, ľudí a zdravie planéty.

Ale tak, ako chov zvierat v klietkach, tak ani vegánstvo nie je odpoveďou na zdravie planéty. Vegánska strava vyžaduje obrovské plantáže obilia a sóje, ktoré dôsledkom postupov poľnohospodárskej veľkovýroby ničí ekosystém planéty. Avšak pasúce sa zvieratá sú schopné vyživovať vyčerpané pôdy a zvrátiť rozširovanie púští.


6. Skutočné potraviny sú cennejšie ako falošné

Ako sa vyrába syr, mlieko a syrové mäso bez mäsa a mlieka? Nuž, za pomoci všelijakých stabilizátorov, gumy, zahusťovadiel a vysoko spracovaných proteínových extraktov.

Pozrime si napríklad výrobok s názvom Earth Balance ( u vegánov často používané alternatívne maslo).

• Zloženie: olej palmového ovocia, repkový olej, olej repky olejnej, ľanový olej, olivový olej, soľ, prírodná aróma, hráškový proteín, slnečnicový lecitín, kyselina mliečna, farbivo annatto.
• Zloženia masla: maslo

Ľudstvo konzumuje tisícročia maslo. Repkový olej sme začali vyrábať len v minulom storočí. Maslo je prirodzená strava, kým repka olejná je jedno torzo. Hráškový proteín a prírodné arómy sú tiež vysoko spracované antinutrienty ( anti-potrava).

Našťastie je čoraz viacej takých ľudí, ktorí vedia, že vysoko spracovaná vegánska strava je nezdravá, je jednoducho príliš spracovaná. A predsa veľa ľudí si vyberá túto možnosť.


7. Vegánska strava nie je odpoveďou na autoimúnne choroby

Autoimúnne choroby sa do 21. storočia prepracovali do epidemického stavu – len v Amerike sa to týka 50 miliónov ľudí. Ale vedeli ste o tom, že diétou sa dá veľa urobiť v prospech zlepšenia zdravia? Ja som živým príkladom! (podotýkam, aj moja manželka (SM bez príznakov)- vlastná poznámka) Pred troma rokmi, ulceróznu kolitídu som mal v takom stave, že lekári mi chceli odstrániť hrubé črevo. Namiesto toho som sa rozhodol, že urobím všetko čo je prirodzenou cestou možné urobiť, aby som sa vyliečil. Vďaka zmenám v stravovaní som dnes už úplne bez príznakov, (a hrubé črevo mám tam, kde má byť!) .

Všetky choroby sa začínajú v črevnom systéme, a všetky choroby treba začať liečením napravením zdravia črevného systému. V prípade autoimunity sú črevá priepustné, a bakteriálne toxíny a nestráviteľné bielkoviny sa dostanú cez nich späť do organizmu, čo vyvoláva jeho autoimúnnu reakciu ( kto sa zaoberá paleom, pre toho toto a iná etiológia chorôb, nie je novinkou- mal by to byť základ- vlastná poznámka).

K liečeniu priepustnosti čriev zo stravy treba vynechať niektoré potraviny, a dôraz treba klásť na potravu bohatú na živiny, na nutrične „hustú“ stravu. Vysoko kvalifikovaní odborníci na priepustnosť čriev – Dr. Natasha Campbell McBridge a Sarah Ballantyne – sa v maximálnej miere zhodujú v tom, že živočíšna strava je nepostrádatelná pri liečení choroby priepustnosti čriev.

(Kukurica je jednou z príčin choroby rheumatoid arthritis, ďalej priepustnosť čriev spôsobujú lektíny nachádzajúce sa v strukovinách, glutén a WGA obilia – pozn. Gábora Szendiho)


8. K tomu aby si žil, je potrebné vziať život

Mnohí si vyberú rastlinnú stravu, lebo zabíjanie považujú za kruté. Ale nech zjeme hocičo, vždy niečo zomrie. Napríklad myši vo voľnej prírode zomrú preto, aby na tanieri vegána ráno boli cornflakesy.

Okrem toho aj rastliny sú živé organizmy, ktoré sú medzi sebou a aj s okolím schopné komunikovať. Podľa najnovších výskumov, rastliny citlivo reagujú aj na ľudské pocity.

Liz Wolf, odborník na stravovanie, to dokonale zhrnul vo svojej knihe s názvom Eat the Yolks (jedzte žĺtky):

“Ak si ale naozaj myslíme, že žiadna živá bytosť by nemala zomrieť preto, aby sme sa vedeli navečerať, potom by sme vôbec nemali jesť. Ak veríme v to, že všetky formy života si zaslúžia rovnakú úctu, potom prečo nespravíme znamienko rovnosti medzi sebou a tým, že „ nás ženie ten istý pocit hladu, ktorý motivuje ktoréhokoľvek živého tvora, veveričku v lese, poľné myši na čistinke, medveďa na svahu alebo jelene v údolí? “, ako to píše Nelson.


9. V strave vegánov chýbajú vitamíny B12 a železo.

Podobne ako je to v prípade vitamínov A, D3 a K2, dobre vstrebateľný vitamín B12 a formulu železa, obsahuje len živočíšna potrava. (Čosi sa nám tu neustále opakuje, že?). Štúdie ukazujú, že kým vegáni trpia nedostatkom vitamínu B12 v 83%-tách, u všežravcov je tento pomer len 5%-ný.

A aká je situácia so spirulinou a pivovarskou kvasinkou, ako zdrojom vitamín B12? Chris Kresser napísal skvelý príspevok na vegánsku stravu a o nedostatku vitamínu:

Populárnym mýtom medzi vegetariánmi a vegánmi je, že adekvátne množstvo vitamínu B12, vedia zabezpečiť morské riasy, fermentovaná sója, spirulina, a pivovarské kvasinky. Ale rastlinné potraviny, o ktorých predpokladajú, že obsahujú vitamín B12, v skutočnosti obsahujú analógie vitamínu B12- tzv. kobamidy, ktoré blokujú a zvyšujú dopyt po skutočnom vitamíne B12. (5)

Kresser sa vo svojom príspevku zmieňuje aj o železe. Kým šošovicová a hrachová polievka naozaj obsahujú železo, to sa nevstrebáva tak dobre, ako zo živočíšnej stravy pochádzajúce hem-železo.

Zásoby železa vegetariánov a vegánov sú nižšie, oproti všežravcom a […] vegetariánska strava o 70% znižuje vstrebávanie hem-železa, a o 85% celkovú absorpciu železa.(7,8)


10. Živočíšne tuky obsahujú jedinečné nutrienty/živiny

Počuli ste už o tom, že ľanové semeno, orech, konopné semienka a chia semienka sú vynikajúcim zdrojom omega-3? Možno že je to pravda, ale tieto rastliny obsahujú omegu-3 v takej forme, ktorá je pre náš organizmus len veľmi ťažko vstrebateľná – omega-3(ALA).

ALA treba najprv premeniť na formu EPA a DHA, aby ju organizmus vedel využiť. Žiaľ premena má veľmi nízku efektivitu. Jedna štúdia preukázala, že ženy premenia 21% ALA na EPA, a len 9% na DHA. U mužov je tento pomer premeny ešte horší.

Chris Kresser v jednom článku, písanom pre vegánov, poukázal na to, že „konverzia ALA na DHA, závisí aj od prítomnosti železa, zinku a piridoxu, a tieto živiny vo svojej podstate u vegánov chýbajú.“

Z udržateľného chovu zvierat vieme získať pre náš organizmus jedinečné živiny, ktoré rastlinná potrava nevie:
EPA a DHA, aktívne formy omega-3 mastnej kyseliny, sú nepostrádateľné pre kognitívne funkcie, a môžeme ich nájsť jedine v živočíšnych zdrojoch ( napr. tučné ryby).

• Vitamíny-A,-D3 a K2, rozpustné v tuku, sa nachádzajú v tukoch živočíšneho pôvodu (viď vyššie).
• Cholesterol, táto látka nepostrádateľná pre zdravé hormóny, sa dá získať len zo živočíšnej stravy. Áno, organizmus ho aj sám vyrába, ale diétny cholesterol je kľúčom k prosperite, dobrej pamäte, a je dôležitou živinou pečene a trávenia.

Ale tuky, bohaté na cholesterol nespôsobia srdcové choroby? Nie! Nasýtené tuky – na základe výskumov- slabých ako ranná rosa, a neetickej politiky potravinárskeho priemyslu – neprávom obviňovali za srdcovo cievne choroby. Teraz už aj mainstream zdroje sa zobúdzajú a začínajú brať ohľad reálnu vedu. Napríklad Time Magazín v vr. 2014, v júnovom vydaní na titulnej strane mala: “Konzumujte maslo! Vedci označili tuk ako nepriateľa. Prečo sa mýlili?“

Literatúra:
1. http://annals.org/article.aspx?articleid=1846638&resultClick=3
2. http://www.cholesterol-and-health.com/Does-Cholesterol-Cause-Heart-Disease-Myth.html
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12323090
4.http://www.amazon.com/gp/product/0967089735/ref=as_li_qf_sp_asin_il_tl?ie=UTF8&camp=1789&creative=9325&creativeASIN=0967089735&linkCode=as2&tag=empowesusten-20
5. http://chriskresser.com/why-you-should-think-twice-about-vegetarian-and-vegan-diets/
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552882
7. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956998
8. http://ajcn.nutrition.org/content/78/3/633S.long
9. http://empoweredsustenance.com/5-reasons-why-butter-is-a-superfood/

14 Pripomienky: 10 dôvodov, prečo nikdy nebudem veganom

  1. Mimoriadne cenný článok. Lenže ľudia by aj jedli mäso vo väčšej miere, ale všetko je chované na zmeskách GMO a tak si vyberte,…Veľmi ľahké je hovoriť o zdravom mäse, alebo bio mäse, teória a prax sa nemajú v láske. No jedzte lososa a čítajte, čo záporné sa dozviete, všetko chované na zmeskách. Prosím uvedte aspon jednu adresu, ktor chová iná

  2. Rudo píše:

    Tento článok podľa mňa nespomína veľa dôležitých faktov.Po prvé živočíšne bielkoviny vo veľkom množstve spôsobujú rakovinu.Po druhé v článku sa vôbec neuvádza, že listová zelenina je dobrým zdrojom omega 3,železa ale aj vitamínu A,preto nie je potrebné jesť tak veľa živočíšnych produktov.Po tretie živočíšne produkty musíme tepelne upravovať,tepelnou úpravou vzniká veľa škodlivých látok,hlavne pri vysokých teplotách,preto sú vhodnejšie rastlinné zdroje ktoré nemusíme tepelne spracovávať.

    • imro píše:

      Som rád, že sa niekto ozval v tejto tak mnoho krát skloňovanej téme, ako je vegetarianizmus. Milý Rudo, Vaše tvrdenia viete aj vedecky podložiť, napr. o omega-3, v zmysle toho, že aké miesto v látkovej výmene človeka zahŕňajú rastlinné mastné kyseliny omega-3,-6,-9?
      Prečo beriete za sväté písmo to, že kto konzumuje živočíšne bielkoviny, tak ich konzumuje veľa? Koľko je veľa? Podobné si myslím o vzniku škodlivých látok dôsledkom varenia:- uveďte prosím zdroj tvrdení, a Váš príspevok bude mať väčšiu hodnotu pre čitateľov tohoto webu.
      Ďakujem za komentár!

  3. Rudo píše:

    Prečo beriete za sväté písmo to, že kto konzumuje živočíšne bielkoviny, tak ich konzumuje veľa? To som nenapísal,len som poukázal na problém dnešnej doby.Plnohodnotnejšie bielkoviny získame z rastlinnej stravy,hlavne z listovej zeleniny.Na otázky ktoré ste položili nájdete odpovede v knihe od Victorie Boutenko- Zelená pre život a v knihe od Roberta S. Morseho Zázračná detoxikace. Toto sú knihy ktoré mi veľmi pomohli a veľa z toho čo je v nich napísané je pravda.Odporúčam prečítať.

    • imro píše:

      K Vášmu komentáru niet čo dodať, nech sa Vám darí. Len nezabudnite si nechať urobiť pravidelne rozbory krvi, ktoré si odložte, a po desiatich rokoch ich začnite analyzovať.
      S pozdravom
      imro

    • Marek píše:

      Rudo, neplieskaj nezmysly…. Musel by si zjesť niekoľko kíl listovej zeleniny denne, aby si prijal dostatok bielkovín…. Navyše, ešte bielkovín v zlej kvalite…

  4. palo píše:

    Musím zareagovať, lebo veľa vecí v článku je zavádzajúcich. Ja nesúhlasím s vegánmi a bojujem proti nim (pretože vegánstvo u malých detí považujem za trýznenie detí), ale vegáni nefajčia, nepijú, nie sú tuční a keď sú edukovaní a dodržujú výživové doporučenia ???… ale edukovaní vegetariáni už sú na tom lepšie, ale keď prednášam a poviem, že vegáni by mali aspoň dvakrát týždenne jesť biftek, alebo roštěnku (kvôli železu) tak nesúhlasia. Je to však pravda, že v brokolici aj v špenáte je dosť železa, ale je tam forme fytátov a to nie je dobre vstrebateľné. V článku sú však aj niektoré doslova hlúposti:
    1/ hlúposť, že nie je vitamín K2 v rastlinnej strave veď je hlavne vo fermentovanej sóji ! práve najúčinnejšia forma MK 7.
    2/ vitamín D sa tvorí aj v hríboch je pravda že je to vitamín D2, ktorý má len 60% účinnosti vitamínu D3 (kalcitriolu) ale je tam takže autor napíše pravdu. Veď v USA sa fortifikujú potraviny práve vitamínomD2.
    3/ s 3-omega to tiež nenapísal pravdivo. Je pravda, že ALA (alphalinolénová) je 3-omega C-18, ale v organizme sa pomocou 6-deltasaturázy a elongázy premení na eikosapenténovú (C-20) a potom na dokosahexaénovú (C-22)-tak nezavádzajte zbytočne, lebo ľanové semienka sú o.k.
    Fytoestrogény (pán prekladatel nie fitoestrogény) sú veľmi účinné proti osteoporóze lebo nahradzujú klesajúcu hladinu estradiolu u postmenopauzálních žien tak tiež nezavádzajte.
    Vitamín A, vitamín D, vitamín K tvrdíte, že nie je vo vegánskej strave tuk, autor by mal vedieť, že orechy, mandle, avokádo, ľanové semienka atď. obsahujú aj tuky.
    Ale hlavný nedostatok tejto práce je, že neboli spomenuté vysoké hladiny homocysteínu!!! A ten je spôsobený nedostatkom vitamínu B12 to je pravda. Vedeckí pracovníci s SK to publikovali v USA aj vo Švédsku. Je pravda, že to bolo v r.2005 a odvtedy sa situácia s vitamínom B12 zlepšila. Pán redaktor nemôžete odpublikovať čo dr.Google ponúkne….resp. nájdite si nejakého nezainteresovaného recenzenta.

    • imro píše:

      Komentovať veci že sú zavádzajúce bez vyžiadania vysvetlenia, svedčí o neoblomnom presvedčení, že Vaše znalosti sú sväté písmo, a neznesú žiadne iné názory, bez vyzvania ignorujte teóriu napriek tomu, že je rad štúdií, ktoré spochybňujú alebo vyvracajú Váš výklad k téme.
      Z Vašich pripomienok mi stále nie je jasné, že o čo Vám ide. Raz mi vyčítate gramatickú chybu, Vy zas robíte zásadnú odbornú chybu, keď vitamínu D3 privlastňujete kalcitriol, hoci vo svete každý, kto sa zaoberá vitamínom D, označenie D3 aplikuje vyložene len a na kolekalciferol, t.j. na 25(OH)D.
      Porovnanie nie D2 s D3 ako zdroj aktívneho vitamínu –D(kalcitriolu) nie je najšťastnejšie, lebo naznačuje, že aj stravou sa dá zabezpečiť potrebná hladina aktívneho vitamínu-D. Žiaľ, nedá sa!!
      Je pravda, a je dokázané, že aj z D2 sa dá získať aktívny vitamín-D (pedovšetkým z húb- ako aj píšete), lenže efektivita účinnosti je nižšia. A keď k tomu prirátame dobu uskladnenia, napr. 2 mesiace pri 4 a 25°c ( je to normálne ) dopracujeme sa k ďalšej strate vitamínu D2, a to o 28 – 37%. Čo Vám zostane??? Týmto chcete zabezpečiť nedostatok tohto dôležitého hormónu-D -kalcitriolu? V súčasnosti 90% populácie trpí nedostatkom vitamínu-D!
      Ďalej, pretože potraviny/do úvahy pripadá len zopár húb, napr hliva ustricová), ktorými by sme vedeli zabezpečiť ako takú hladinu aktívneho vitamínu-D, však obsahujú podstatne viac vitamínu-A, ktorý znižuje využiteľnosť vitamínu-D3.
      Milióny pozitívnych vplyvov na náš organizmus je dokázané len v prípade D3, preto jednoznačne forma D3 je najvhodnejšia. Autor článku sa zmieňuje o dobrej použiteľnosti vitamínu-D3, preto dop úvahy neprichádza D2 – toto je zmysel vety!
      Snahy o zvýšenie hladiny séra aktívnym vitamínom-D(kalcitriol) za pomoci D2, je očividná špekulácia potravinárskeho priemyslu, v snahe o čo najväčší zisk, bez ohľadu na spôsob, akým to zabezpečí. Fortifikácia potravín s D2 je podobná, ako je aj snaha potravinárskeho priemyslu fortifikovať potraviny kyselinou listovou. Robí sa to aj napriek tomu, že značná časť populácie(50%) nevie vhodne metabolizovať túto kyselinu, a aj u zdravých ľudí je premena kyseliny listovej na vhodnú formu, málo efektívna. Výsledok je narastanie hladiny tejto kyseliny v krvi. Dôsledky poznáte. Takéto snahy, okrem negatívnych dopadov na organizmus, maskujú prítomný deficit životne dôležitých vitamínov pre procesy, ktorých význam pre život, zodpovedá veľkostiam následkov, ktoré plodia poruchy týchto procesov.

      Oficiálne odporučanie dennej dávky (podľa US Institute of Medicine (IOM)v USA ešte aj v súčasnosti je len 400 IU. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=search&term=Glade+MJau&dispmax=50 , čo je smiešne nízka hladina. Je dobrá len na podobné špekulácie ako je to aj v prípade húb, ale že pozitívny efekt na zdravie nevyvinie, je viac než pravdepodobné , to je môj názor.
      Skutočný vegánsky vitamín-D3 vyrábajú geneticky modifikovanými baktériami, ktoré „napchávajú“ derivátmi ropy. K tomu ďalej nemám čo dodať, len toľko, že keby som bol veganom, radšej by som zvolil D3, vyrábaný klasickou formou ( a najlacnejšou a najrozšírenejšou zároveň), UVB ožarovaním lanolínu z ovčej vlny.
      K vitamínu-K: z hľadiska nášho zdravia je niekoľko vitamínov-K, ktoré treba užívať. Sú to K1, K2.
      K1 je prítomná v zelenine, K2 v živočíšnej strave ( zvieracie vnútornosti – mozog, pečeň, kostná dreň, a v tvrdých syroch, kt. zrejú viac rokov napr. Parmezán; K3 syntetizuje náš organizmus z K1 a K2.
      Nezvykol som nervovať nad takými vecami, ktoré sú neškodné, lebo nerád chcem nikomu pokaziť náladu tým, že ho chcem odradiť od obľúbeného zázračného produktu. Ak v tom verí, nech ho užíva, nebude mať od toho problém. Sójové výrobky ale nie sú také. Z pohľadu hypotyreózy, najnebezpečnejšie sú na tom ženy vo veku pred menopauzou, pretože sója – ako je známe-, má škodlivý vplyv aj na štítnu žľazu.
      Sóju by som neodporučil ani nepriateľovi! Je pravda, že u nás, fermentáciou niektorých rastlín sa dá získať vitamín-K2(MK-7),(kyslá kapusta, kefír), ale nemiešajte japonskú kultúru prípravy natto, s tunajšou prípravou sóje. Pre čitateľov uvediem tabuľku, demonštrujúcu obsah vitamínu-K v potrave. (https://www.researchgate.net/publication/11980998_Determination_of_phylloquinone_and_menaquinones_in_food_Effect_of_food_matrix_on_circulating_vitamin_K_concentrations ; http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11356998
      Palo, tu na webe vieme a poznáme význam vitamínu-K ( MK-1,….MK-9). Predaj a distribúcia menaquinone-4(MK4) vitamínu-K2, je V EU zakázaný!
      Mozog obsahuje predovšetkým DHA, a z celkovej suchej hmoty mozgu, tuk tvorí 60%, z toho je 33% DHA. Tak vysoké množstvo DHA, ALA nevie zabezpečiť!

      Metabolizmus ALA a LA sa deje za pomoci enzýmu D6-desaturazy- ako píšete.
      Z rastlinnej omega-3 (ALA) sa pomocou spomínaného enzýmu sa zúžitkuje EPA konverziou cez SDA len v malom množstve ( 10-15%) a je obmedzená(!); Tento istý enzým konvertuje aj LA na ARA – arachidonová kyselina ( niekde sa označuje ako AA). Táto mastná kyselina je nežiadúca – je zápalový faktor! Je pravda, že popri tom môže vzniknúť aj GLA (kyselina gamma-linolénová), kt. je podobne dôležitá ako DHA a EPA.
      Lenže podstatný rozdiel medzi rastlinnou o3 (ALA) a živočíšnou o3 (DHA a EPA) robí ich vplyv na ľudský organizmus.
      Rastliná omega-3 (ALA) a živočíšna omega-3 (DHA a EPA) vyvíjajú vplyv na organizmus rôznymi spôsobmi.
      ALA zápasí o enzým s omegou-6(LA), preto pomer ALA voči LA bude determinovať, že koľko zápalového faktoru ARA sa vie vytvoriť.
      Omega-3 živočíšneho spôsobu nezápasí o enzým s omegou-6, ale je schopný zabrániť škodlivú činnosti ARA kyseliny (nedovolí ARA sa presadiť pri receptoroch)- čiže znižuje hladinu zápalu! Z tohto celého je dôležité nasl.: pretože rastlinná omega-3 zápasí s omegou-6, preto do úzadia potlačí nie len tvorbu škodlivého ARA ale aj tvorbu dobrého GLA.
      Ďalej, omega-3 živočíšneho pôvodu neredukuje tvorbu GLA, ale zneškodňuje nadbytočnú tvorbu ARA. Aj ARA je dôležitá pre organizmus (hlavne u detí), ale len v malom, obmedzenom množstve, preto sa deťom NEdoporučuje konzumácia ľanového oleja alebo iných rastlinných olejov!
      Ľudia, kt. sú prívržencami paleo životného štýlu, vedia, že keď sa pozeráme na oleje a semienká, treba prihliadať len na obsah omegy-6. Čím je menej omegy-6, tým je lepšie. Pomer o3 a o6 je vedľajšou otázkou (vyššie som uviedol prečo). Príklad: orechy sa zdajú byť dobrý výber, lebo má pomer 1:3 mastných kyselín o3 a o6 ( v malom množstve je aj dobrý), ale 100 g ( čo je o trošku viac ako hrsť) obsahuje takmer 50 g omega-6!!!
      Ak by niekto chcel zabezpečiť potrebné množstvo EPA a DHA z ľan. semena, prehupol by sa na opačnú stranu koňa, lebo prílišné množstvo konzumácie ALA, zvyšuje riziko nežiaducich dopadov na organizmus práve nekontrovateľnosťou príjmu omega-6, kt. vysoký obsah nie je žiaduce.- je napr. silným faktorom rakovín, dôsledkom TNF-alfa, IL-6.
      Píšete že: Reakcia : Neviem či ste si všimli alebo nie, ale článok mal za cieľ poukázať predovšetkým na riziká kardiovaskulárnych a mozgových chorôb, a len okrajovo sa dotkol témy prostaty. Imro liečením pacientov s iCI, alebo CAD nemôžete pripustiť zvýšenia rizika rakoviny prostaty.
      Odpoveď: k tomu som sa vyjadril v časti testosterón- iCI a CAD (ischemic cerebral stroke (iCI); CAD (coronar y arterie diseas – kvôli čitateľom).
      Píšete že: Fytoestrogény (pán prekladatel nie fitoestrogény) sú veľmi účinné proti osteoporóze lebo nahradzujú klesajúcu hladinu estradiolu u postmenopauzálních žien tak tiež nezavádzajte.
      Odpoveď: Porozhliadnite sa prosím Vás do sveta, kde nájdete rad štúdií, ktoré mali za cieľ riešiť osteoporózu postmenopauzálnych žien, a istíte, že všetky zlyhali k vôli zvýšenému nárastu infarktu žien, preto viacej z nich museli predčasne ukončiť. O dôsledkoch narušenia rovnováhy estrogénu/testosterónu ani nehovoriac. Na riešenie osteoporózie postmenopauzálnych žien navrhujete za dobré riešenie konzumáciu fytoestrogénov, pričom je všeobecne známe, že fytáty blokujú vstrebávanie vápnika, železa, jódu, … (Podávať deťom prípravky zo sóje, znamená vážny zásah do vývoja mozgu detí, imúnneho a hormonálneho vývoja, ako systému – práve k vôli vysokému obsahu fytoestrogénu). Narušenie rovnováhy testosterón/estrogénu mužov, vedie k zvýšeniu rizika rakoviny prostaty. A mohol by som pokračovať. Palo, epidémia osteoporózy nie je problémom pohlavných hormónov, ale ide o narušenie životného štýlu západnej populácie do tej miery, že prestalo zabezpečovať zásobovanie organizmu dôležitými makro a mikronutrientmi, ktoré sú napr. potrebné aj k tomu, aby zostala zabezpečená prevaha budovania kostnej a zubnej hmoty oproti jej odburávaniu –[ K2(MK-7), aktívna forma vitamínu-D, Mg, vitamín-A, a samozrejme primeraný pohy] . Pozastavili ste sa už niekedy nad tým, že v v civilizačnom svete, prečo narastá epidémia osteoporózy napriek tomu, ( a nejedná sa len o osteoporózu!), že ľudstvo vo svojej histórii nikdy nekonzumovalo toľko vápnika ako v súčasnosti?
      Palo, ľudské telo nie je ako malta, do ktorého keď je nekvalitné, tak prihodíme zopár lopát vápnika, a vec je vyriešená.
      Homocysteín: nerozumiem celkom Vašej pripomienke – Ale hlavný nedostatok tejto práce je, že neboli spomenuté vysoké hladiny homocysteínu!!! A ten je spôsobený nedostatkom vitamínu B12 to je pravda. Vedeckí pracovníci s SK to publikovali v USA aj vo Švédsku. Je pravda, že to bolo v r.2005 a odvtedy sa situácia s vitamínom B12 zlepšila.
      Jednou z príčin, prečo nespomenuli homocysteín, môže byť nasledovné.
      Vysoké hladiny Hcy majú nie len vegetariáni, ale ide o celopopulačný jav, ktorá je navodená civilizačnými zmenami v skladbe stravy ( menej často ide o genetický či hormonálny či toxický problém). Ide o tak rozšírený jav, že prakticky postihuje celú dospelú populáciu a významnú časť aj detí.
      Veľkosť deficitu Hcy v pražskej populácii (priemerný vek bol 54,4 r.) bol preverený ešte v r. 1999. Pokles hladiny Hcy bol 31,4%-ný, oproti pôvodnej hladine! Podávali potrebné množstvo kyseliny listovej a B6(pyridoxín), ktoré doplnili vitamínom-B12. Rozdiel hladín krásne preukazuje mieru deficitu týchto vitamínov a súčasne aj mieru zvýšenia rizík jej dôsledkov. Ak tomu pridáte nevyriešený a aktuálny problém metabolického syndrómu, či PCOS (Polycystic Ovary Syndrome), atď, všetky majú jeden spoločná bod- inzulínovú rezistenciu. Koľko ľudí trpí inzulínovou rezistenciou? Nebudem pokračovať,…
      V súčasnosti sa nelieči kauzálne, všetko sa sústreďuje len na potlačenie nepríjemných prejavov tej ktorej choroby. To pomôže pochopiť, prečo je málo efektívne zdravotníctvo a prečo je táto činnosť tak drahá a neekonomická. Zdravotníctvo stojí na okraji ek. katastrofy, do ktorej so sebou môže stiahnuť aj celú ekonomiku štátu, a Slovensko je malá krajina- riziko je vyššie.
      Nemusíte sa obávať o môjho recenzenta, vie, a rozumie tomu, že čo robí!

  5. Andrej Danek píše:

    V prvom rade chcem veľmi poďakovať Imrovi. Čo dokázal je fantastická práca. Za týmito stránkami – článkami sú hodiny, dni, mesiace, roky tvrdej rehole, práce pri PC. Nepoznám nikoho iného ktoby mal dostatočné odhodlanie aby to dokázal.
    Nepodarilo sa mi popri mojej farmáŕskej práci sem dostať niekoľko mesiacov. Medzi tým sem pribudlo toľko špičkových textov!
    Naozej neviem ako sa ti Imro poďakovať…
    Možno aspoň nejaké zdravé mäsko z mojich ovečiek, teliat, či mangalíc alebo húsok, ktoré chovám na svojej farmičke len pre seba a svoju rodinu a pár dobrých priateľov a známich…
    To je zároveň odpoveďou pre Katarínu Zimovú. Nielen ja ale aj iný malý farmári nemôžeme chovať viac zvierat, pretože nemáme zákazníkov, ktorý by boli ochotný kupovať kvalitu priamo od farmára. Je veľmi pohodlné tvrdiť, že sa kvalita nedá kúpiť. Ale keď som vyzíval takýchto ľudí aby sa prišli pozriež na zvieratá na mojej farme ako sa celoročne pasú na tráve a že ich pšenicov ani kukuricou nedokrmujem, veď ani sám ich nejem, tak ešte ani raz nikto neprišiel. Je to len výhovorka. Ja neviem zdravé mäso predať ani za cenu výrobných nákladov! Konkurovať dovozovému a zlacnenému v supermarketoch neviem. Ak je pravda že chceš kvalitu, na mojej stránke najdeš aj telefonický kontakt na mňa: asimina.webnode.sk

    Obávam sa že ani nemá význam komentovať Ruda, ktorý ani nevie čo sú to bielkoviny a to že listová zelenina ich neobsahuje a už vôbec nie plnohodnotné…
    Rudo doštudovať! Ak chceš niečo napísať aby to malo hlavu a pätu – prečítaj si ešte raz aj tie knihy ktoré uvádzaš – určite sa tam nepíše o tom, že listová zelenina obsahuje plnohodnotné bielkoviny! Je to absurdné tvrdenie. No schválne si prelistuj knihy ktoré cituješ a napíš na ktorej strane a odseku je taký nezmysel napísaný a zistíš že iba strielaš od pása naslepo a vyjadruješ sa k problematike, o ktorej nemáš dostatok ucelených informácií…
    Ale nikto mudry z neba nespadol. Len ……. akoby zhadzovali!
    Priznať si chybu nie je ľahké, ale svedčí to o schopnosti človeka učiť sa a objektívne vnímať realitu.
    Aj ja by som toto pred 3 rokmi takto nenapísal. Proste som sa v tejto problematike nevyznal a to podotýkam mám vysokoškolské vzdelanie v poľnohospodársko-potravinárskom odbore a na skúškach z morfológie, fiziológie a organickej chémie vyletela skoro polovica ročníka… Dnes už sa študenti na vysokých školách nevyhadzujú a kvalita ich vedomostí je tomu aj priamo úmerná…
    Vďaka tomu ľudia dnes už nevedia rozoznať často pseudovedecké mistifikácie od serioznych štatistikou a faktami podporenými článkami na najvyššej úrovni súčasného poznania!

    • imro píše:

      Pán Danek,
      poslal som avízo na pani Zimovú. Záleží už len na nej, či využije ponúknutú možnosť.

      • Som vďačná za kontakt na pána Daneka. Určite sa vyberiem nakúpiť. Vážim si ľudí, ktorí voči svojmu zdraviu pristupujú zodpovedne a chcú byť v tejto oblasti aj dostatočne vzdelaní a informovaní.Fungovať to bude len vtedy, keď pribudne táto komunita. Prajem pánovi Danekovi a jeho rodine šťastný a zdravý život. Vás pán Imro považujem priam za excelentnú osobnosť, hlboko vzdelanú a erudovanú v oblasti rozumného životného štýlu a ďakujem za všetkých, ktorým pomáhate, Katarína

  6. palo píše:

    Imro už je to poslednýkrát čo sa zapájam do diskusie, lebo nemá to už zmysel a zrejme aj Vašich čitateľov to už nezaujíma, lebo pre nich bude len to sväté čo vy napíšete. Celkom sa mi páčilo, že sa snažíte o edukáciu ľudí a aj Vaša odpoveď pri testosteróne bola celkom prijateľná, ale teraz tomu nerozumiem, ale vidím, že ten pán, ktorý Vám vypracoval odpoveď nie je až taký odborník, lebo nie je to celkom tak ako uvádzate. Na rozdiel od Vás mám publikácie aj s odborníkmi z NIH Bethesda…takže asi mám aj vlastné praktické skúsenosti, ktoré Vy nemáte, ale to nemusí byť na závadu, len by som Vám doporučil preds trochu skromnosti. Na rozdiel od Vás merian všetky parametre, ktoré Vy len spomínate (TNF-alfa, Il6, Il-1alfa, Il1-beta, Il 17, Il22, Il23……. meriam aj celý profil mastných kyselín (16 mastných kyselín). A dalo by sa o tom veľmi diskutovať resp. oponovať…ale predsa čo sa týka homocysteínu posielam abstrakt z práce publikovanej síce už dávnejšie, ale to sú vlastné skúsenosti to nie je z Googlu. Nemusíte to uverejniť, ale pre edukáciu je to asi vhodné.
    “Vitamin B(12), folate, and vitamin B(6) are the main determinants of homocysteinemia. The vegan diet provides no vitamin B(12), but also less strict forms of alternative nutrition may suffer from a deficit of this vitamin. The plasma homocysteine level was measured in alternative nutrition groups of adults (lacto- and lactoovovegetarians, n = 62; vegans, n = 32) and compared with the levels in a group consuming traditional diet (n = 59), omnivores). In the group of vegetarians the average homocysteine level is 13.18 vs. 10.19 micromol/l in omnivores; the frequency of hyperhomocysteinemia is 29 vs. 5% in omnivores. In the group of vegans the average homocysteine value is 15.79 micromol/l (53% of the individual values exceeded 15 micromol/l). Omnivores consume the recommended amount of methionine; however, in individuals consuming an alternative diet, the intake of methionine is deficient (assessed by food frequency questionnaire; lower content of methionine in plant proteins). Under conditions of lower methionine availability the remethylation pathway prevails; therefore, vitamin B(12) and folate were evaluated in relation to the homocysteine level. The serum vitamin B(12) levels are significantly lower in the alternative nutrition groups (214.8 pmol/l in vegetarians, 140.1 pmol/l in vegans vs. 344.7 pmol/l in omnivores); a deficit (<179.0 pmol/l) was found in 26% of the vegetarians and in 78% of the vegans vs. 0% in omnivores. The serum folate levels were within the range of reference values in all groups; however, they were significantly lower in omnivores. The results show that the mild hyperhomocysteinemia in alternative nutrition is a consequence of vitamin B(12) deficiency”….
    Imro držte sa, snažte sa ďalej edukovať, ale problematiku si dôkladne naštudujte a prekonzultujte s iným odborníkom. Doporučujem. naštudovať prečo je to tak , že v JPN je omnoho menej osteoporózy u žien a ženy nemajú problémy pri menopauze, prečo je tam omnoho menej rakoviny prostaty u mužov ? Žeby predsa tá nebezpečná sója????
    Ostávam s pozdravom Palo

    • imro píše:

      Pán doktor Palo (:-) ), ani ja už nemienim viac pridať k tejto téme, lebo si vymieňame informácie, ktoré sú vo všeobecnosti platné.
      Ja som sa skôr pozastavil nad dátumom (ktorý ste uviedol v prvom komentári) o zaslaní výsledkov prác slovenských vedcov do USA ohľadom Hcy, lebo roky predtým už boli tieto veci známe(teraz mi je už jasné, že prečo ste to uviedli- nežiada vysvetlenie)., anglický text, ktorý ste uviedol je korektný, a je na úrovni- a ak je možné, rád by som prečítal celú prácu.
      V podstate sa rozprávame o tej istej veci, len trošku z iného pohľadu.
      Za pomoci Google sa môžeme dostať aj k tým najprestížnejším odborným, lekársko-vedeckým publikáciám. Výber rozhoduje, nie aplikovaný internet. Veci ktoré zverejňujem, sú vypracované lekármi, odborníkmi, podobnými, aký ste aj Vy, pán doktor (predpokladám že ste), a za týmito informáciami je prinajmenej toľko vlastných skúseností, akým disponujete aj Vy. Takže mnou zverejnené informácie, články a publikácie, netreba bagatelizovať. Nestotožňujte mnou publikované informácie s mojou osobou, ja som len nosič informácií.
      Ale chápem Váš „irónický podtón“ a averziu voči Google. Google je len nástroj…a treba vedieť s ním narábať, podobne ako s ohňom.
      Schopnosť nájsť z džungle inf. to pravé, je ten kľúčový bod, ktorý je v súčasnosti jeden z evolučných nástrojov selekcie, a ktorí si túto schopnosť v sebe nevypestujú, predčasne odídu.

      „Dovoľte mi, aby som vás uistil, že ak si pozorne prečítať tisíce štúdií publikovaných na sóju, dorazíte k nasledujúcemu záveru:“- tvrdí Dr. Daniel,
      odborník na klinickú výživu, kt. sa špecializuje na zažívacie poruchy, ženské reprodukčné zdravotné problémy, neplodnosť, a zotavenie zo škôd, kt. spáchali rôzne formy vegetariánskej s stravy a na báze sóje.

      Vedecky dokázané riziká sóje, ďaleko prevažujú prípadné výhody konzumácie sóje.
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2008/09/16/what-s-so-bad-about-tofu.aspx

      http://search.mercola.com/results.aspx?q=japanese%20women%20natto

      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/23/new-study-shows-soy-no-help-for-bone-loss-or-hot-flashes.aspx

      Soy: Eating This “Healthy” Food? It Could Be Slowly and Silently Killing You
      http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/12/04/soy-dangers-summarized.aspx

      Sója Vás vykastruje!
      https://www.sciencedaily.com/releases/2012/05/120502184833.htm

      To ste nemal písať, že. „ nakoniec vaši čitatelia vám dajú za pravdu“… Mojich čitateľov som už viac krát upozornil na to, aby mi neverili a aby skontrolovali tu popísané veci ,… pretože ak to urobia, vypestujú si v sebe vlastnosť, ktorá má v súčasnej dobe väčšiu hodnotu ako cena zlata.
      Ďakujem za Váš čas!
      S pozdravom, imro

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


7 − = jeden

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Tieto stránky využívajú Cookies. Prečítajte si podrobnejšie informácie , ako používame cookies na týchto webových stránkach. Podrobnosti

Na základe zákona EU je povinné upozorniť návštevníka tejto web stránky, že web používa Cokkies. Ak s tým nesúhlasíte, potom vhodným nastavením Vášho prehliadača, zakážte ukladanie Cookies. http://www.mcafee.com/common/privacy/consumer/slovakian/cookie_notice/

Zatvoriť